Liina Nuoranteen kansainvälinen paratriathlonura käynnistyy Madridin EM-kisoissa

Liina Nuoranne

Kahden kuukauden päästä 18 vuotta täyttävällä turkulaistriathlonistilla Liina Nuoranteella on edessään jännittävä viikko. Keskiviikkona hän menee Madridissa paratriathlonin kansainväliseen luokitteluun, jossa määritetään hänen kilpailuluokkansa. Lauantaina ohjelmassa on uran ensimmäinen arvokisastartti, paratriathlonin EM-sprintti Espanjan pääkaupungissa.

– Luokittelun osalta toivon, että se menisi mahdollisimman selkeästi ja että luokkani olisi PTS2. EM-kisasta on vielä vaikea sanoa, kun ei ole aiemmin yhtään kansainvälistä kokemusta. Mahdollisimman hyvä suoritus ja sitä kautta mahdollisimman korkea sijoitus on toiveissa, sanoo Nuoranne, joka sai hieman tuntumaa kansainvälisiin kisoihin viime vuoden Pohjoismaiden mestaruuskisojen yhteydessä järjestetyssä paratriathlonissa.

PTS-luokat 2–5 ovat paratriathlonissa liikuntavammaisten pystyurheilijoiden luokkia. Mitä pienempi numero, sitä vaikeampi vamma luokan urheilijoilla on. Urheilijat voivat olla amputoituja tai heillä voi olla esimerkiksi hemiplegia, eli toispuoleinen halvaus, kuten Nuoranteella.

PTS2-luokka, johon Nuoranne toivoo ja uskoo päätyvänsä, on sama, jossa jalka-amputoitu Liisa Lilja voitti lukuisia arvokisamitaleja urallaan, joka tuli murheelliseen päätökseen vuodenvaihteessa. Porilainen joutui lopettamaan uransa munuaisvaurion vuoksi.

Liljan saavutuksista inspiroituneena Nuorannekin päätyi paratriathlonin pariin.

– Neljä vuotta sitten olin tilanteessa, jossa halusin itselleni uuden harrastuksen, ja mieluusti lajin, jossa voi harjoitella paljon ja todella koetella rajojaan. Minulla oli tuttuja, jotka harrastivat triathlonia ja olin katsonut tv:stä vuoden 2016 Rio de Janeiron paralympialaisia, joissa Liisa kilpaili. Se oli jäänyt mieleen, Nuoranne kertaa.

Nuoranne edustaa Turun Urheiluliittoa ja häntä valmentaa Riia Ojalainen. Nuoranne käy Turussa urheilulukiota ja on sen tehoryhmässä, eli saa käyttää normaalilukiolaista enemmän aikaa harjoitteluun ja voi käyttää Turun seudun urheiluakatemian palveluita. Ylioppilaaksi hän suunnittelee valmistuvansa vuonna 2025. Hän kuuluu myös Paralympiakomitean koordinoimaan lupaaville paraurheilijoille suunnattuun Tulevaisuuden tähdet -ryhmään.

Madridiin Nuoranne matkustaa Triathlonliiton nuorten maajoukkueen ja tällä hetkellä pelkästään Nuoranteesta koostuvan paratriathlonmaajoukkueen valmentajan Juuso Mannisen kanssa.

Manninen valmensi Liisa Liljaa tämän uran loppuvaiheissa. Hän pitää suomalaisen paratriathlonin jatkuvuuden kannalta tärkeänä, että kansainvälisellä tasolla on Liljan jälkeenkin suomalaisurheilija. Mannisen mukaan ei ole täysin epärealistista ajatella Nuoranteen voivan yltää jopa vuoden 2024 Pariisin paralympialaisiin.

– Madridin EM-kisan perusteella pystyy arvioimaan, onko jopa Pariisi realistinen. Liisan uran päättyminen vähän kuin herätti siihen, että Liinallakin voisi olla mahdollisuudet jo Pariisiin, vaikka hänelle toki Los Angeles vuonna 2028 on se päätavoite, Manninen toteaa.

– Joka tapauksessa Liina on tällä hetkellä potentiaalisin suomalaistriathlonisti Pariisiin, myös vammattomien triathlon mukaan lukien, hän jatkaa.


Lue lisää:

Para-stipendi 45 urallaan eteenpäin pyrkivälle paraurheilijalle

Munuaisvaurio päätti paratriathlonisti Liisa Liljan urheilu-uran

Tulevaisuuden tähdet -ryhmään 22 nuorta paraurheilijaa vuodelle 2023