Paralympiakomitean Vammaiset vaikuttajiksi -hanke ehdolla Vuoden vastuullisuusteoksi – Vielä ehdit äänestää!

Paralympiaurheilija Aino Tapola, pyörätuolikoripalloilija Felix Adje, Special Olympics -uimari Inka-Johanna Kolhinoja, Special Olympics -urheilija Esa Peltonen, paralympiaurheilija Meri-Maari Mäkinen, paravoimailija Jori Rytkönen, Special Olympics -vaikuttaja Julia Fonsén ja parajääkiekkovalmentaja Jari Härkälä..

Suomen Paralympiakomitean vuonna 2022 päättyneessä Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeessa lisättiin koulutusohjelman avulla vammaisten henkilöiden valmiuksia edetä päätöksenteon paikoille liikunnan ja urheilun sektorilla sekä muualla yhteiskunnassa. Hanke on ehdolla Vuoden vastuullisuusteoksi Keskuskauppakamarin kilpailussa, ja sitä voi äänestää voittoon 15. marraskuuta asti.

”Ei mitään meistä ilman meitä” – kuten vammaisliikkeen tuttu motto kuuluu –, myöskään liikunnassa ja urheilussa.

Tälle ajatukselle perustuu Suomen Paralympiakomiteassa toteutettu Vammaiset vaikuttajiksi -hanke (2021–2022), joka on parhaillaan ehdolla Vuoden vastuullisuusteoksi Keskuskauppakamarin äänestyksessä.

Vuoden vastuullisuusteko valitaan yleisöäänestyksellä, joka on käynnissä keskiviikkoon 15. marraskuuta klo 16.45 asti. Äänestyksen voittaja palkitaan Suuressa yritysvastuupäivässä 15.11.2023.

Mainoskuva äänestyksestä tekstillä ja Kauppakamarin logolla.

Äänestä Vammaiset vaikuttajiksi voittoon täällä

Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeen tavoitteena oli sekä lisätä vammaisten henkilöiden valmiuksia edetä päätöksenteon paikkoihin urheilussa tai muualla yhteiskunnassa että edistää urheilun yhdenvertaista toimintakulttuuria yleisesti. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö, ja toteutuksesta vastasivat Paralympiakomitean Reeta Lindeman ja Piia Korpi.

- Vammaiset henkilöt urheilevat ja harrastavat liikuntaa siinä missä muutkin, mutta heidän harrastamisessaan on erityishuomiota vaativia asioita esimerkiksi esteettömyyteen ja erilaisiin tukipalveluihin liittyen. Siksi on tärkeää, että vammaisten henkilöiden tarpeet osataan huomioida urheiluun ja liikuntaan liittyvässä päätöksenteossa. Sama asia pätee kaikilla muillakin yhteiskunnan aloilla, eikä urheilu ole muusta yhteiskunnasta erillinen linnake, totesi aiemmalla urallaan uimarina tunnettu ja Ateenan 2004 paralympialaisissa kilpaillut Lindeman hankkeen alkuvaiheessa.

"Idearikasta porukkaa muuttamassa urheilumaailmaa yhdenvertaisempaan suuntaan"

Vammaiset vaikuttajiksi -hanke koostui kokonaisuudessaan kahdesta erillisestä koulutusohjelmasta, joista molempiin valittiin vuosittain 13 motivoitunutta osallistujaa ja heille 13 mentoria.

 - Jo koulutusta suunnitellessamme tiesimme Piian kanssa olevamme merkittävien asioiden äärellä. Oli kuitenkin meillekin yllätys, miten idearikasta ja innokasta porukkaa meillä mukana olikaan – valmiina muuttamaan urheilumaailmaa yhdenvertaisempaan suuntaan! Heti ensimmäisen viikonlopun aikana kerrytimme tietoa mm. lainsäädännöstä, urheilun toimijakentästä ja vaikuttamisesta, mutta itselle jäi heti sellainen fiilis, että tärkeä anti oli osallistujien välisellä vuorovaikutuksella ja ryhmäytymisellä, kertoi Lindeman koulutusohjelman päästyä käyntiin.


Koulutusohjelman yhteensä 52:sta osallistujista moni on jo lähtenyt koulutuksen jälkeen hakeutumaan vaikuttamisen paikoille. Joillain tähtäin on ollut politiikassa, ja myös vuoden 2022 aluevaaleissa oli ehdolla muutama koulutettava. Osalle taas on löytynyt paikkoja suoremmin urheilun piiristä.

- Osa mukana olleista henkilöistä oli jo valmiiksi vaikuttajataustaisia, mutta mukaan tavoitettiin myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät olleet aiemmin uskaltautuneet lähteä tälle polulle. He löysivät koulutusohjelman kautta oman tavan ja väylän vaikuttamiseen, itsekin vammaisasioista aktiivisesti kanavissaan puhuva Lindeman summaa.

Osallistujien joukossa nähtiin muun muassa Paralympiakomitean urheilijavaliokunnassa nykyisin vaikuttavat  paralympiaurheilijat Meri-Maari Mäkinen ja Aino Tapola sekä viimekesäisissä Berliinin Special Olympics -maailmankisoissa ensimmäisenä itse kehitysvammaisena joukkueenjohdon jäsenenä nähty ja urheiluvaikuttajan uraansa sittemmin näkyvästi laajentanut Julia Fonsén.

Hankkeen aikana toteutettiin myös webinaareja, joilla tavoiteltiin yleisen tietoisuuden lisäämistä vammaisten henkilöiden nykyisestä yhteiskunnallisesta asemasta ja hyödyntämättömästä potentiaalista, sekä Kati Kauravaaran toteuttama kyselytutkimus, jossa kartoitettiin vammaisten henkilöiden määrää suomalaisten liikuntajärjestöjen ja liikunta-alan oppilaitosten luottamus- ja työtehtävissä tai opiskelijoina. 


Tutustu Vammaiset vaikuttajiksi -vastuullisuustekoon The Planet Company -sivustolla


Keskuskauppakamari
 haluaa nostaa esille yritysten vastuullisuustyötä Vuoden vastuullisuusteko -kilpailun avulla. Jo kolmatta kertaa järjestettävän kilpailun tarkoituksena on lisätä tietoisuutta yritysten tekemästä vastuullisuustyöstä ja nostaa esille niin pieniä kuin suuriakin vaikuttavia vastuullisuustekoja.

Tutustu vastuullisen yhteistyön mahdollisuuksiin Suomen Paralympiakomitean kanssa


Lue lisää:

Koulutusohjelma vammaisille henkilöille, joita kiinnostaa vaikuttaa urheilun ja liikunnan parissa

Sanna Sepposelle on tärkeää saada äänensä kuuluviin ja nauttia siitä mitä tekee

Vapaaehtoistyö vei vaikuttajaksi – Esa Peltonen kannustaa tarttumaan rohkeasti kaikkiin tilaisuuksiin

Mentorit ja avainhetket ovat siivittäneet Meri-Maari Mäkisen tietä vaikuttajaksi

Uneton yö ja Kummolan kirja sysäsivät Teemu Rytkösen vaikuttajan polulle