Pariisin paralympialaisiin toinen maapaikka jousiammuntaan

 Jean-Pierre Antonios hymyilee yhteiskuvassa Sami Forsbergin ja nuoltenkerääjänä Dubaissa toimineen ranskalaisvalmentajan kanssa, jousi etualalla sylissään.

Jean-Pierre Antonios varmisti Suomelle toisen maapaikan Pariisin paralympialaisten jousiammuntaan Dubain Fazza -maailmanrankingturnauksessa, missä tähtäsi itselleen pronssimitalin.

Suomen Jean-Pierre Antonios kilpaili parajousiammunnan viimeisessä Pariisin paralympialaisten karsintaturnauksessa, Dubain Fazza Para Archery Ranking Tournament -kilpailussa 3.–7.3.2024.

Turnauksen alkukilpailussa viidenneksi sijoittunut Antonios eteni vakuuttavalla ammunnalla semifinaaliin, jossa hän kohtasi Iranin Mohammadreza Zandin. Ammunta oli tasaista molemmilla, ja semifinaali ratkaistiin lopulta uusintanuolella. Voittajaksi selviytyi Zandi, ja Antonios eteni pronssiotteluun.

Pronssiottelussa Antonios kohtasi Italian Maurizio Panellan, ja voitti tämän selvästi pistein 135–120. 

Viimeiset W1-taljaluokan maapaikat jaettiin Dubaissa perinteiseen tyyliin erillisessä karsintakilpailussa. Miesten W1-taljaluokassa maapaikkoja Pariisiin oli tarjolla kaksi, mikä tarkoitti, että paikan saavuttamiseksi oli päästävä finaaliin.

Karsintakilpailun semifinaalissa Antoniosta vastassa oli Iranin Zandi. Suomalainen piti kiinni suunnitelmastaan ja ylsi finaaliin, sijoittuen lopulta toiseksi pistein 135–136 Turkin Yigit Caner Aydinia vastaan. 

Antoniosin saavuttaman maapaikan myötä Suomella on nyt kaksi maapaikkaa elokuun lopussa 2024 edessä oleviin Pariisin paralympialaisiin.

Ensimmäisen paikan toi viime vuoden EM-pronssimitalisti ja vuoden 2012 Lontoon paralympialaisten voittaja Jere Forsberg voittamalla avoimen taljajousiluokan paralympiakarsintaturnauksen Hollannin Rotterdamissa elokuussa 2023.

Antoniosin nyt tuoman paikan myötä Suomella on maapaikka sekä miesten W1-taljaluokkaan että avoimeen taljaluokkaan – suoritus, minkä vain harva maa on saavuttanut.

Pariisiin on nyt jaettu yhteensä 13 maapaikkaa 11 maalle W1-taljajousiluokkaan ja yhteensä 30 maapaikkaa 23 maalle avoimeen taljajousiluokkaan.

Kuwaitissa 1965 syntynyt libanonilainen, vuonna 1990 Suomeen saapunut ja 1998 kansalaisuuden saanut Jean-Pierre Antonios itse on edustanut Suomea paralympialaisissa tähän mennessä neljästi. Paras paralympiasijoitus hänellä on Ateenasta 2004, missä sijoitus oli viides. Pekingissä 2008 Antonios oli yhdestoista, Lontoossa 2012 kuudes ja Rio de Janeirossa 2016 yhdeksäs.

 

Kuva: Para Archery Team Finland

 

Matkalla Pariisiin 2024:

Jousiampuja Jere Forsberg tähtäsi Suomelle maapaikan Pariisin paralympialaisiin

Suomelle kaksi maapaikkaa Pariisin paralympialaisten ratsastukseen

Kahdeksan urheilijaa nimettiin Pariisin paralympiajoukkueeseen