Parajääkiekkoliigan kausi huipentuu finaaliturnaukseen Vierumäellä

 SISU Paraicehockeyn ja TPS Paraicehockeyn pelaajat törmäämässä kaukalon laidassa.

20.–21. huhtikuuta pelattavaan Suomen Parajääkiekkoliigan viimeiseen osaturnaukseen lähdetään SM-sarjan joukkueissa odottavin mielin ja tasaisesta ennakkoasetelmasta. Mestaruutta puolustaa SISU Paraicehockey, joka nähdään SM-finaalin jälkeen kuun lopussa myös Euroopan liigaturnauksessa Ranskassa.

Vuonna 2021 käynnistyneen parajääkiekon kotimaisen SM-sarjan Parajääkiekkoliigan järjestyksessään kolmas kausi pelataan päätökseensä viikonloppuna, kun Vierumäen jäähallissa jaetaan mitalit mestareille. Ottelut starttaavat lauantaina 20.4. klo 15.15.

Katso otteluohjelma

Kauden 2023–2024 tähän mennessä pelatuissa neljässä osaturnauksessa sarjan nykyiset kolme joukkuetta ovat olleet toisiaan vastaan tasaisia. Ennen finaaliturnausta Turun TPS Paraicehockey pitää paikkaa sarjan kärjessä 12 pisteellä, ja hieman perässä tulevat Riihimäen Kiekko-Nikkarit kahdeksalla ja Jyväskylän seudun SISU Paraicehockey viidellä pisteellä.

SISU Paraicehockey lähtee Vierumäelle puolustamaan viimekautista mestaruuttaan odottavin mielin.

- Hyvillä mielin lähdetään puolustamaan, viikonloppu on vielä edessä ja tilanne voi kääntyä miten päin vain. Aika näyttää mihin meidän panokset riittää, tiukka turnaus on tulossa, kertoo tunnelmistaan SISUssa tällä kaudella kapteenina toiminut laukaalainen Juha Rautiainen.

Kuutisen vuotta SISU Paraicehockeyssa pelannut ja oman peliuransa 2010 kieppeillä aloittanut Rautiainen toteaa viime vuosina vauhdilla kehittyneellä SISUlla olevan takanaan hyvä kausi.

- Selkeästi on menty joukkueena taas eteenpäin. Nuoria pelaajia on paljon, ja paljon kehitystä on tapahtunut. Oma rooli on nykyisin antaa nimenomaan vastusta nuorille ja auttaa heitä kehittymään pelaajina.

Juha Rautiainen ja Lasse Pakarinen hymyilevät lähikuvissa.

Parajääkiekkoliigan pistepörssin kärkipaikoilla keikkuvat kuitenkin toistaiseksi sarjakärkeä pitävän TPS:n pelaajat: neljä ottelua pelannut Markus Lehto (4+3) ja kuusi ottelua pelannut Lasse Pakarinen (2+5) molemmat seitsemän pisteen saaliilla.

- Meillä on kausi mennyt ehkä jopa odotuksia paremmin tähän asti, ja nyt näyttäisi siltä, että esimerkiksi pelaajien terveystilanne on hyvä. Jos ei mitään odottamatonta tapahdu, varmasti pystytään kamppailemaan mestaruudesta. Jos katsotaan maalivahtien torjuntatilastoa, se on TPS:n puolella, ja maalivahtipeli varmasti merkitsee, kun ottelut on tähän asti olleet tasaväkisiä, järvenpääläinen Lasse Pakarinen kertoo odotuksistaan.

Heinävedeltä kotoisin oleva ja 2016 yli 40-vuotiaana Helsingissä parajääkiekon pelaamisen aloittaneella Pakarisella on pitkä tausta istumalentopallon pelaajana, ja välissä on tullut pelattua muutama vuosi myös pyörätuolikoripalloa.

Parajääkiekkoilijana hän pelasi vielä viime kaudella oululaisessa Kiimingin Kiekko-Pojissa, joka on tällä kaudella kärsinyt pelaajapulasta ja jäänyt siksi toistaiseksi pois Parajääkiekkoliigan otteluista. Pakarinen on aiemmin pelannut puolustajana, mutta siirtynyt nyt TPS:n riveissä hyökkäyspäähän.

- Olen tykännyt pelata hyökkääjänä, mutta itselläni korostuu siellä syöttöpeli Lehdon Markuksen ja Vesikansan Markun tehdessä enemmän maaleja. Hyvä että on keitä ruokkia, vaikka Markus ja Markku ovatkin tällä kaudella pelanneet vähän vähemmän otteluita.


Katso Parajääkiekkoliigan sarjataulukko, pelaajatilastot ja tulokset Game Results Online -palvelusta


SISU Paraicehockey huhtikuun lopussa Ranskaan Luoteis-Euroopan liigan kansainväliseen NEPIHL-turnaukseen

SISUn ja Les Bisonsin pelaajia tavoittelemassa kiekkoa jäällä.

Jyväskyläläisen SISU Paraicehockeyn kausi jatkuu myös seuraavan viikon aikana. Joukkue matkaa pian Suomenmestaruuspelien perään Ranskaan pelaamaan Luoteis-Euroopan parajääkiekkoliigan NEPIHL-turnauksessa.

27.–28.4. Neuilly-Sur-Marnessa pelattavaan turnaukseen osallistuu SISU Paraicehockeyn kanssa viisi muuta eurooppalaisjoukkuetta: tunausta kotikaupungissaan isännöivä Les Bisons Ranskasta, Antwerp Phantoms Belgiasta, Amsterdam Tigers ja Dordrecht Lime Kings Alankomaista, sekä Sheffield Steel Kings Iso-Britanniasta.

- On hienoa päästä SISUn kanssa Eurooppaan, ja mielenkiintoista nähdä, mihin oma seurajoukkue pystyy kansainvälisellä tasolla. Ranskassakin on tiukka turnaus ja aikataulu luvassa – lauantaipäivä etenkin on kova, kun on viisi ottelua saman päivän aikana, sanoo myös Suomen maajoukkueessa Paraleijonissa pelaava Juha Rautiainen.

SISU Paraicehockey isännöi alkuvuodesta itse kansainvälistä turnausta Laukaan kotikaukalossaan, kun Les Bisons Ranskasta ja FIFH Malmö Ruotsista osallistuivat perinteiseen SISU Cup -turnaukseen. SISU Paraicehockeyn joukkueenjohtaja Marika Kurki kertoo SISU Cupista jääneen hyvät kokemukset ja laajempaa pohjaa kansainvälisille peleille.

Tavoitteena on järjestää SISU Cup jatkossakin kansainvälisenä turnauksena.

- Suurin odotuksiin lähdetään Ranskaan nyt vuorostamme pelaamaan, ja tietenkin parasta mahdollista sijoitusta hakemaan. Meillä on nuori joukkue, ja on hirveän tärkeää, että saadaan kansainvälisistä peleistä lisää tuntumaa, Kurki sanoo.

Yksi Suomessa kehittymisvaiheessa vielä olevan parajääkiekon erikoisuuksista verrattuna vammattomien pelaajien jääkiekkoon on juuri joukkueiden leveä ikähaitari. Pelaajia ei lajissa riitä massoiksi asti, eikä erillisiä juniorijoukkueita pystytä vielä kokoamaan. Niin maajoukkueessa kuin Parajääkiekkoliigan joukkueissa pelaajarosteria löytyykin alle 15-vuotiaista aina 50-vuotiaisiin asti.

SISU Paraicehockey on aiemmin pelannut Ruotsissa Nacka Games -kisojen junioriotteluissa, ja yksittäisiä pelaajia on pelannut myös Euroopan joukkueessa Venäjällä, ennen kuin Ukrainan sota katkaisi yhteistyön myös parajääkiekossa. Nyt keskisuomalaisjoukkue lähtee aikuisten tasolla ensimmäistä kertaa itse ulkomaille ottelemaan.

- Meidän juniorit alkavat nyt olla teini-ikäisiä, aikuisuuden kynnyksellä, mutta taso riittää jo tosi hyvin haastamaan aikuisemmatkin pelaajat, Juha Rautiainen kommentoi joukkueen mahdollisuuksia Ranskan turnauksessa.

Ranskassa SISUn pelaajat pääsevätkin ottamaan mallia esimerkiksi Iso-Britannian Sheffield Steel Kingsien kovempitasoisista kiekkoilijoista, joita parhaillaan pelaa mukana myös parajääkiekon B-sarjan maailmanmestaruuskisoissa Norjan Skienissä.

Iso-Britannia hakee MM-kisoista nousua takaisin A-sarjaan 20 vuoden B-tasolla pelaamisen jälkeen. Suomen Paraleijonat sen sijaan putosivat vuoden 2023 lopulla hakemaan vauhtia C-sarjasta pelattuaan vielä sitä edeltävissä vuoden 2021 B-sarjan MM-kilpailuissa.

- Sieltä saadaan kovaa vastusta varmasti, mutta lähdetään haastamaan ja katsotaan mihin asti se riittää, kuittaa Marika Kurki.

 

Lisätiedot Parajääkiekkoliigasta ja finaaliturnauksesta:

Petri Räbinä
Lajipäällikkö, Suomen Paralympiakomitea
050 596 5014, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


Kuva 1) SISU Cup -turnauksesta 2023: Esa Jokinen
Kuva 2) Pelaajakuvat Juha Rautiaisesta ja Lasse Pakarisesta: SISU Paraicehockey & Paraleijonat
Kuva 2) SISU Cup -turnauksesta 2024: Aada Kurki


Katso Parajääkiekkoliigan sarjataulukko, pelaajatilastot ja tulokset Game Results Online -palvelusta

Lue lisää parajääkiekosta

 

SISU Paraicehockey aloittaa parajääkiekon Suomen mestaruuden puolustamisen uudessa kotikaukalossaan Peurungassa

Lisää parajääkiekkouutisia