Tokio 2020 – suomalaiset keskiviikkona: Aino Tapola ensimmäisenä paralympia-areenalla

Aino Tapola kuvattuna vastustajan takaa, pöytätennisverkon takana lyömässä palloa mailalla omalla puolellaan pöytää.

Pöytätenniksenpelaaja Aino Tapola on ensimmäinen kisasuorituksensa aloittava suomalaisurheilija Tokion paralympialaisissa. Helsinkiläinen kohtaa luokkien 1–2 kaksinpelin avausottelussaan edellisten MM-kilpailujen (2018) hopeamitalistin, Brasilian Catia Christina Da Silva Oliveiran. Ottelu pelataan keskiviikkona 25.8. klo 7.40 Suomen aikaa.

Da Silva Oliveira on Tokiossa nelossijoitettu, Tapolan sijoitus on 11. Kaksikko ei ole aiemmin kohdannut toisiaan. Tokiossa pyörätuolipelaajien luokat 1 ja 2 on yhdistetty, eli vaikeavammaisimpien pelaajien luokan 1 pelaajat ovat samassa luokassa lievävammaisempien 2-luokan pelaajien kanssa. Tapola on luokan 1 ja Da Silva Oliveira luokan 2 pelaaja.

Lähtökohtien pohjalta Tapola on ottelussa selkeä altavastaaja, mutta hän oli toisaalta viimeiseksi sijoitettu myös kesäkuun paralympiakarsintaturnauksessa, jossa hän voitti kaikki ottelunsa selvästi ja varmisti paikkansa Tokioon. Tapola on valmentajiensa Martti Aution ja Hannu Sihvon kanssa käyttänyt koronapandemia-ajan hyödykseen ja harjoitellut valtavia tuntimääriä Helsingin Ruskeasuon palloiluhallilla ja käynyt läpi videolta vastustajien pelaamista.

Naisten luokkien 1–2 kaksinpelissä on 12 pelaajaa, jotka on jaettu neljään kolmen pelaajan alkulohkoon. Lohkojen kaksi parasta etenevät puolivälieriin. Da Silva Oliveiran lisäksi Tapola kohtaa alkulohkossaan Puolan 6. sijoitetun Dorota Buclawin torstaina. Puolivälierät pelataan perjantaina 27.8. ja välierät ja finaali lauantaina 28.8.

  • Tapolan luokan 1 määritelmä: Pelaajalla esim. tetraplegia eli neliraajahalvaus tai poliosta johtuvia vammoja, ei istumatasapainoa ja heikko mailakäden toimintakyky

Lue lisää:

Aino Tapolan urheilijaprofiili

Suomalaisurheilijoiden aikataulu ja Ylen lähetysaikataulu