Otso Laxenius matkaa Team Rynkebyn riveissä Pariisiin historian toisena käsipyöräilijänä

Otso Laxenius käsipyöräilemässä

Tanskasta 2000-luvun alussa liikkeelle lähtenyt Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyprojekti on noussut Suomessakin suureen suosioon. Kelta-asuiset pyöräilijät polkevat kotiseudultaan Pariisiin ja keräävät samalla sponsoreiden avulla rahaa sairaiden lasten hyväksi.

Helsinkiläisestä Otso Z. Laxeniuksesta tulee heinäkuussa historian toinen Team Rynkebyn riveissä Pariisiin polkeva käsipyöräilijä. Ensimmäinen oli vuonna 2016 ruotsalainen Aron Andersson, joka on tullut kotimaassaan tunnetuksi mm. Kilimanjaro-vuoren valloittajana ja Let’s Dance -tanssikilpailun osallistujana.

Alun perin Laxenius tutustui Team Rynkebyn meininkiin huoltajan ominaisuudessa.

– Ystäväni kertoi, että he etsivät tyyppiä, joka voisi ajaa Euroopan halki 1200 kilometriä autolla 26–27 kilometriä tunnissa. Minähän rakastan autoilua ja Eurooppaa, joten suostuin saman tien, Laxenius naurahtaa.

Huoltoautolla hän on ajanut Pariisiin neljä kertaa, vuosina 2015, 2016, 2017 ja 2019. Koronaviruspandemian vuoksi kaksi viime vuotta Suomen rynkebyläiset ajoivat pelkästään kotimaan kamaralla, mutta nyt päästään taas lähtemään kohti Pariisia ja sen kunniaksi Laxeniuskin siirtyy huoltoauton ratista käsipyörän ohjaimiin.

– Kun riittävän pitkää katsoo sivusta pyöräilyä, niin sitä alkaa haluta kokeilla itsekin. Vuokrasin ensimmäistä kertaa SOLIAlta käsipyörän pariksi viikoksi käyttööni vuonna 2016, Laxenius kertaa.

Missään nimessä ajatuksena ei ollut alkaa valmistautua Pariisiin pyöräilyä varten.

– Ilmeisesti se, että tulen käsipyöräilemään Pariisiin, on ollut selvää muille jo pidemmän aikaa, mutta minulle oli selvää, että en tule sitä tekemään. Näin siinä enemmän haasteita kuin mahdollisuuksia, mutta tässä sitä ollaan. Tämä on melkein kahdeksan vuoden suostuttelun ja painostuksen tulos.

Useana vuonna Laxenius vuokrasi Paralympiakomitean alaisuudessa toimivalta Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIAlta käsipyörän käyttöönsä lyhyeksi ajaksi kesällä. Kun päätös Team Rynkebyn kanssa Pariisiin pyöräilystä tuli tehtyä, tuli ajankohtaiseksi oman käsipyörän hankkiminen.

– Silloin alkuaikoina vuonna 2016 tein lyhyitä, ihan parin kilometrin lenkkejä. Nyt olemme tehneet Rynkebyn kanssa kaksi kertaa viikossa 50 kilometrin lenkkejä ja kerran viikossa 100 kilometrin lenkin.

Laxenius sai SOLIAlta lainaan käsipyörän talveksi. Hän laittoi sen kotonaan trainerin päälle ja pystyi näin valmistautumaan kesän koitokseen hyvissä ajoin. Oman käsipyörän hän sai käsiinsä vappuna.

Laxeniuksen ja hänen joukkuetovereidensa urakka starttaa perjantaina 8.7. Helsingin Bolt Areenalta, josta matka käy Vuosaaren satamaan ja sieltä laivalla Travemundeen. Lauantaiaamuna 9.7. käynnistyy varsinainen taival kohti Pariisia, jossa on tarkoitus olla viikkoa myöhemmin.

Lisätiedot SOLIAn vuokraustoiminnasta

 

Lue lisää:

Sitwake-lauta SOLIAn valikoimiin – tutustumistapahtumat heinäkuussa Seinäjoella ja Hämeenlinnassa

Apuvälineistä, avustajista ja asenteesta kiinni – Soveltavan luontoliikunnan mahdollisuuksien kirjo avautuu kokemusasiantuntijoiden retkitarinoista

Luontoliikunnan apuvälineisiin painottuva SOLIAn Vuokatin yksikkö avautuu syksyllä