Suomen ensimmäinen World Boccia Challenger -turnaus Pajulahdessa 9.–17.5. on ensimmäinen kansainvälinen parabocciakilpailu Elina Inolle

Elina Ino laittamassa palloa liikkeelle kouruun bocciaottelussa.

Lahden Nastolassa sijaitsevaan Liikuntakeskus Pajulahteen odotetaan noin 60 paraboccian pelaajaa 15 eri maasta kilpailemaan ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävässä World Boccia Challenger -turnauksessa 9.–17. toukokuuta. Suomalaispelaajia turnaukseen osallistuu kuusi, heidän joukossaan kansainvälisten kisojen ensikertalainen Elina Ino.

Helsinkiläinen Elina Ino on harvinaisen paikan edessä: viikonloppuna 11.–12. toukokuuta hän heittää ensimmäistä kertaa nahkaiset bocciapallonsa pelikentälle kansainvälisessä turnauksessa, ja saa tehdä sen omassa kotimaassaan vieläpä arvostetussa World Boccia Challenger -turnauksessa.

Samanlaista tilaisuutta ei suomalaisilla paraboccian pelaajilla ole vielä aiemmin ollut, sillä Liikuntakeskus Pajulahden Lahden Nastolassa 9.–17.5.2024 valtaava turnaus on ensimmäinen tämän tason bocciaturnaus, joka Suomessa järjestetään.

33-vuotias Ino on kilpaillut parabocciassa nyt neljän vuoden ajan. Kansainvälisen peliuran oli tarkoitus startata samassa paikassa Pajulahdessa jo kuluvan vuoden tammikuussa, kun Ino otti osaa Pajulahti Games -paraurheilukilpailuissa järjestettyyn parabocciaturnaukseen. Tuolloin pelaamaan saapui kuitenkin vain suomalaisia kilpatovereita.

Tällä kertaa ei ole pelkoa, etteikö Inokin pääsisi ottamaan mittaa eri maiden pelaajiin, sillä World Boccia Challenger -turnauksessa nähdään hänen lisäkseen kuutisenkymmentä paraboccian pelaajaa 15 maasta.

- Pientä stressiä ja jännitystä pukkaa. Odotan mielenkiinnolla minkälaisia ja minkä tasoisia kilpailijoita muista maista pääsee kohtaamaan, Ino kertoo kisojen kynnyksellä.

Elina Ino ja hänen avustajansa kauempaa kuvattuna laittamassa pelipalloa Elinan kouruun.

Paraboccia on erityisesti vaikeavammaisille urheilijoille suunnattu, Euroopassa kovatasoinen tarkkuuspallolaji, joka kuuluu myös kesäparalympialaisten ohjelmaan.

- Boccia on tuonut elämääni sisältöä ja tavoitteita. Jo Ruskeasuon peruskoulussa pelasimme usein bocciaa liikuntatunnilla, mutta se oli yksinkertaisempaa kuin ”oikea” boccia, CP-vammainen Ino kertoo suhteestaan lajiin.

Ino on nuorempana harrastanut myös uintia ja pyörätuolitanssia, ja edelleen harrastuksena on ratsastus, joka toimii samalla terapiana. Kilpalaji paraboccian osalta tavoitteena on päästä myös alkavien kotikisojen jälkeen osallistumaan kansainvälisiin turnauksiin maailmalla.

- Mutta ehkä näin ensimmäisen turnauksen kannalta isoin tavoite on, etten putoa ihan ekan lohkon jälkeen, Ino toteaa.

Muutaman vuoden sisään lupa odottaa hyviä tuloksia Suomesta

Elina Inon lisäksi Pajulahden World Boccia challenger -turnaukseen osallistuu viisi muuta suomalaispelaajaa: kansainvälisissä kilpailuissa jo kokeneemmat Juho Lehtonen, Jari Rummukainen ja Vivi Virtanen BC3-luokassa, Saila Luumi BC2-luokassa ja Antti Eemeli Huttunen BC4-luokassa.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jan Huopainen odottaa joukkueeltaan tasapainoista, suunnitelmien mukaan puolustusvoittoista hyökkäyspeliä.

- Lähdetään hakemaan vähintään muutamaa pelivoittoa, ja kaikki muu on isoa plussaa. Kehitys on ollut todella hyvää ja nousujohteista, ja mikäli kehityskaari jatkuu samanlaisena, on lupa odottaa muutaman vuoden sisällä todella hyviä tuloksia valmennettavieni kohdalla.

Menestys kansainvälisellä tasolla vaatii esimerkiksi sitä, että pelaajilla on mahdollisuus käydä kansainvälisissä kisoissa vähintään kolmesti vuodessa.

- On todella mahtavaa, että kansainväliset kisat on saatu Suomeen. Se mahdollistaa useampien pelaajien myös täältä pääsevän kansainväliseen kisatunnelmaan ja kokemaan paraboccian kovan tason maailmalla. Pelaajien on hyvä nähdä, mitä ponnistuksia niin urheilijalta kuin myös valmennukselta vaatii päätyyn asti suoriutuminen, Huopainen sanoo viitaten lajin korkeimpaan huippuun paralympialaisiin.

Elina Ino ja Juho Lehtonen ottelunsa keskellä tarkastelemassa pelipallojen sijaintia kentällä erotuomarin kanssa.

Tähän mennessä Suomesta on ollut boccianpelaajia paralympialaisissa vain kerran, Pekingin kisoissa vuonna 2008. Tuolloin Suomea edustivat Leena SäreläVesa Koivuniemi ja Timo Ollikka.

Suomen ainoana paralympiavalmennuskeskuksena Pajulahti järjestää vuosittain useita paraurheilutapahtumia. Boccia on ollut aiemmin mukana Pajulahti Games -kilpailuissa sekä kaksi kertaa Suomessa Pajulahden järjestäminä kisatuissa European Para Youth Games -kilpailuissa (2019 ja 2022).

 

World Boccia Challenger -turnaus 9.–17.5.2024

Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola

Kilpailupäivät 11.–16.5.


Suomen joukkue:

  • Antti Eemeli Huttunen, Helsinki (BC4)
  • Elina Ino, Helsinki (BC3)
  • Juho Lehtonen, Hämeenlinna (BC3)
  • Saila Luumi, Vantaa (BC2)
  • Jari Rummukainen, Joensuu (BC3)
  • Vivi Virtanen, Hyvinkää (BC3)

BC3-luokan parikilpailuissa pelaavat Vivi Virtanen (C) ja Juho Lehtonen.

Tutustu kisasivustoon


Hyvää tarkkuutta ja keskittymiskykyä vaativa boccia on yksi liikuntavammaisten henkilöiden suosituimpia harraste- ja kilpaurheilulajeja Suomessa. Bocciassa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla sisäpelissä vaikeavammaisten luokissa paralympialaisissa, MM- ja EM-kilpailuissa sekä kansainvälisissä ranking- turnauksissa World Boccia Cupissa ja World Boccia Challengereissa. Lievempivammaisten osalta bocciassa kilpaillaan sisäpelissä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa.

Suomessa bocciaa pelataan SM-kilpailuissa ja lukuisissa vuosittaisissa paikallisyhdistysten järjestämissä turnauksissa ympäri Suomea. SM-tasolla bocciassa pelataan ulkona ja sisällä henkilökohtaisessa ja parikilpailussa. Lisäksi paralympialuokkien osalta pelataan erillistä paraboccian SM-sarjaa. Boccian lajiliittona Suomessa toimii Suomen Paralympiakomitea.

Lue lisää bocciasta

 

Muita bocciauutisia:

Pajulahti isännöi Suomen ensimmäistä World Boccia Challenger -turnausta toukokuussa 2024

Pajulahti Games 2024 -Bocciaturnauksessa voittajiksi Jari Rummukainen ja Antti Eemeli Huttunen

Vivi Virtanen oli lähellä yltää puolivälieriin paraboccian EM-kisoissa – ”Ilahduttavaa nähdä konkreettisesti oma kehitys”

Vivi Virtaselle ja Antti Eemeli Huttuselle paraboccian Suomen mestaruudet

Juho Lehtonen ylsi pudotuspeleihin paraboccian EM-kilpailuissa

 

Kysyttävää bocciasta? Paralympiakomiteassa lajia koordinoi: