Palaa lajilistaan

Boccia, bocce ja petanque

Paralympialaji, Special Olympics -laji ja elinsiirron saaneiden MM-kisalaji

Boccia, bocce ja petanque ovat sukulaislajeja. Boccia ja bocce ovat italialaissyntyiset tarkkuuspallopelit, jotka muistuttavat läheisesti petanqueta. Pelaajan tavoitteena on pelata omat pelipallonsa mahdollisimman lähelle maalipalloa.

Bocciassa ja boccessa voi pelata palloa heittämällä, potkaisemalla, vierittämällä tai käyttämällä vierityskourua ja avustajaa. Petanquessa palloa vain heitetään.

Boccia on kesäparalympialaji liikuntavammaisille urheilijoille. Bocce on kehitysvammaisten Special Olympics -laji ja petanque elinsiirron saaneiden MM- ja EM-kisalaji. Kotimaassa bocciaa voivat pelata myös näkövammaiset henkilöt.

Boccia

Boccianpelaaja Tommy Niemi

Boccia on yksi liikuntavammaisten henkilöiden suosituimpia harraste- ja kilpaurheilulajeja Suomessa. Laji vaatii hyvää tarkkuutta ja keskittymiskykyä. 

Bocciassa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla sisäpelissä vaikeavammaisten luokissa paralympialaisissa sekä MM- ja EM-kilpailuissa. Lievempivammaisten osalta bocciassa kilpaillaan sisäpelissä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa.

Suomessa bocciaa pelataan SM-kilpailuissa ja lukuisissa vuosittaisissa paikallisyhdistysten järjestämissä turnauksissa ympäri Suomea. SM-tasolla bocciassa pelataan ulkona ja sisällä henkilökohtaisessa ja parikilpailussa. Lisäksi paralympialuokkien osalta pelataan erillistä SM-sarjaa.

Suomen Paralympiakomitea on boccian lajiliitto.

Lisätietoa bocciasta kansallisilta lajisivuilta

Boccian kilpailukalenteri

Boccia-pallojen hankkiminen

Bocce

Bocce

Bocce on kehitysvammaisten henkilöiden harraste- ja kilpailulaji. Boccen pelin kulku ja idea ovat samat kuin bocciassa. Boccen kilpailu- ja sarjatoimintaa ei ole vielä Suomessa aloitettu. Kansainvälisellä tasolla boccea pelataan Special Olympics -kilpailuissa.

Petanque

Petanque

Petanque on boccian sukulaispeli ja laji on suosittu elinsiirtoväen virallisena pelinä. Kansainvälisellä tasolla petanqueta pelataan elinsiirron saaneiden EM- ja MM-kilpailuissa. Kotimaassa petanqueta voi hyvin pelata yleisissä kilpailuissa. Lisätietoa Suomen Petanque-liiton sivuilta.

Ota rohkeasti yhteyttä Paralympiakomitean yhteyshenkilöön tai paikkakuntasi tai lähialueesi yhdistykseen, jos olet kiinnostunut bocciasta, boccesta tai petanquesta!

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi boccian pelaaminen liikunta- ja monitoimisalissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Liikuntatilan yhteydessä tulee olla varastotilaa, jossa pelikourua voidaan säilyttää.

  • Kentän merkitsemiseen käytetään lattianvalmistajan suosittelemaa teippiä, jotta vältytään lattian ja muiden merkintöjen vaurioitumiselta. Teipin väri valitaan niin, että teippi ja lattian väri muodostavat riittävän tummuuskontrastin havainnoinnin helpottamiseksi.

  • Tilassa tulee olla riittävä, tasainen ja häikäisemätön valaistus. Boccia on tarkkuuspeli, jossa pelivälineiden keskinäisen sijainnin hahmottaminen ja pelialueen rajojen näkeminen on tärkeää.

  • Näkövammaisen pelatessa bocciaa kuunteluympäristön esteettömyys on tärkeää. Pelaaja orientoituu ja tekee suorituksen avustajan antaman äänimerkin perusteella.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä.

Välinevuokraus

Bocciaan voi ottaa tuntumaa vuokraamalla bocciavälineitä Paralympiakomiteasta

Paralympiakomitean apuvälinetoiminta