Rohkeus liikkumiseen syntyy ennen kaikkea kokemuksen kautta

Näsinkulman klubitalon jäseniä poseeraamassa jalkapallokentän kulmassa selin kameralle niin, että keltaisten Näsinkulma-pelipaitojen selissä olevat numerot näkyvät.

Hyvät muuvit -hanke toi uutta energiaa ja varmuutta liikkumiseen tamperelaisessa Näsinkulman Klubitalossa. Mielenterveyskuntoutujien yhteisössä toteutettiin hankkeen kokeilujakso samaan aikaan kuin koronapandemia sulki liikuntapaikat, eikä klubitalollekaan saanut kokoontua normaalisti. Jäsenet ja työntekijät lähtivät silti rohkeasti kokeilemaan uusia liikuntamuotoja ja ideoimaan aktiviteetteja yhteiseen arkeen.

Paralympiakomitean koordinoimassa Hyvät muuvit -hankkeessa lisätään liikuntaa vaikeavammaisten henkilöiden asumispalveluyksiköissä sekä mielenterveyskuntoutujien päivätoiminnassa. Tavoitteena on, että niin asiakkaat kuin työntekijät tulevat kuulluiksi ja pääsevät kehittämään toimivia liikuntatapoja jakamaansa arkeen.

26-vuotiaassa Näsinkulman Klubitalossa Tampereella tasa-arvoinen toiminta yhteisössä oli tuttua jo ennen Hyvät muuvit -kokeilujaksoa ja sen valmistelua. Mielenterveyskuntoutujille työpainotteista päivätoimintaa tarjoavassa yksikössä jäsenlähtöisyys on toiminnan peruspilari, ja yhdenvertaisuus jopa poikkeuksellisen edistyneellä tasolla.

Työntekijä ja klubitalon jäsen osallistuvat kaikkeen tekemiseen työpareina, ja näsinkulmalaiset haluavatkin näyttää myös muille mallia yhdenvertaisen toiminnan mahdollisuuksista ja jäsenten äänen kuulemisesta kokonaisvaltaisesti.

Näsinkulma on haluttu kumppani erilaisiin alueellisiin ja valtakunnallisiin hankkeisiin, ja Hyviin muuveihin klubitalo lähti mukaan heti osallistuttuaan Hämeen liikunnan ja urheilun Suomessa koordinoimaan kansainväliseen SPHERE (Sport Healing Rehabilitation) -hankkeeseen.

Hyvien muuvien avulla päästiinkin jatkojalostamaan myös edellisissä hankkeissa tehtyä työtä liikunnan lisäämiseksi. Esimerkiksi SPHERE:ssä aloitettu perjantai-iltapäivien liikuntaryhmä on nyt kehitetty jatkuvaksi työntekijöiden vetämäksi mutta jäsenten kanssa ideoitavaksi ja suunniteltavaksi toiminnaksi. 

Näsinkulman klubitalon yksikönvetäjä ja jäsen kahvilla ulkopenkillä, taustalla avantouimareita uimassa järvessä. Viereisessä kuvassa keltatakkinen henkilö katselemassa jäätynyttä järveä rannassa.

- Hanketyö tuo meille aina vierailevia tähtiä uuden energian kanssa niissä asioissa, joissa itsellä jo sumuttuu silmät. Myös Hyvät muuvit aktivoi uudelleen liikuntaryhmiä, joissa edellisen hankkeen antama vauhti oli arjessa hiipunut. Ryhmiä täytyy aina välillä laittaa tauolle, että ne voivat taas nousta uudestaan, kertoo Näsinkulman yksikönjohtaja Anne Tuomanen.

- Paljon on kiinni siitä, kuinka uusi hanke tarjoillaan alussa, ja Hyvissä muuveissa tehtiin selväksi, että kyseessä on myös henkilökunnan preppaaminen liikuntaan kannustamisessa. Vaikuttaa siltä, että se sai jäsenetkin tuntemaan, ettei heitä pelkästään käytetä koekaniineina taas jossakin uudessa jutussa, vaan ollaan koko yhteisönä mukana kehittämässä toimintaa.

Pandemia-aika synnytti uudenlaisia keinoja aktivoida, mutta tulosten mittaaminen voi olla vaikeaa

Hyvät muuvit saapui Näsinkulmaan keväällä 2020, juuri kun koronapandemia pysäytti maailman. Tuomanen kertoo poikkeusoloihin sattuneen hanketyön löytäneen paikkansa myös perustoiminnan toteuttamisessa yhteisten aktiviteettien kautta.

- Ensimmäinen onnistumisemme oli, ettei hanketta tarvinnut pistää jäihin, vaan lähdimme rohkeasti toteuttamaan työpajoja ja ohjausta virtuaalisesti. Kun talolla ei saanut olla paljon väkeä yhtä aikaa, hankkeen vetäjä Katariina [Jauhiainen] saattoi olla mukana puhelimeni näytöllä ollessani itse neljän jäsenen kanssa Tesomalla, samalla kun toinen työntekijä oman porukkansa kanssa oli keskusta-alueella ja kolmas ryhmä lähti omaan suuntaansa. Kun ulkoilimme yhdessä ja mietimme liikkujapersoonia, se oli samalla väline kulmakivemme yhteisöllisyyden toteutumiseen uusissa olosuhteissa.

- En olisi ennen koronaa ja tätä hanketta nähnyt, että täällä lähdetään liikkumaan virtuaalisen ohjauksen avulla – sen verran on digitalisaatiossa syrjään jäänyttä väkeä meillä mukana. Kun esimerkiksi keilahallit menivät kiinni ollessamme lähdössä keilaamaan, ja jatkuvasti tuli liikunnallista vastoinkäymistä sellaisille, jotka eivät lähtökohtaisesti ole rohkeasti menossa liikkumaan, oli olennaista, että löydettiin muita ratkaisuja ja saatiin pandemiasta huolimatta onnistumisia, Tuomanen jatkaa.

Verrattuna palveluasumisen yksiköihin päivätoimintaa tuottavassa klubitalossa osallistutaan tekemiseen aina sillä porukalla, joka sattuu olemaan paikalla. Näsinkulmalla on vuosittain muutama sata aktiivista jäsentä, ja päivätasolla keskimäärin 40 jäsentä osallistuu toimintaan.

Vaikka niin koronan kuin Hyvien muuvien tuomat uudenlaiset formaatit liikunnan ohjauksessa ja siihen kannustamisessa otettiin jäsenistössä hyvin vastaan, niiden tuomaa konkreettista edistystä voi olla vaikea mitata.

- Kun pahimpaan korona-aikaan videoimme toisen työntekijän kanssa lähiliikuntapaikalta jumppavideon, sen katsoivat melkein kaikki jäsenet. Emme pysty seuraamaan, kuinka moni sen innoittamana oikeasti lähti ulkokuntosalille, mutta muutamat laittoivat videon jälkeen kuvia omalta lähiliikuntapaikaltaan, Tuomanen sanoo.

Kaksi Näsinkulman ohjaajaa videoimassa jumppavideoa lähiliikuntapaikalta, toinen ulkokuntosalin laitteessa ja toinen pyörän kanssa vieressä.

Osa moniin hankkeisiin osallistuvan Näsinkulman jäsenistä haluaa ja pystyy sitoutumaan hankkeisiin enemmän ja oli Hyvissä muuveissakin mukana koko kokeilujakson ajan. Tuomanen kutsuu niin jäsenistä kuin henkilökuntajäsenistä löytyviä aktiivisimpia henkilöitä vastuunkantajajäseniksi, joiden ympärille aktiviteetit monesti muotoutuvat. Toiset taas napsivat itselleen mieluisia paloja sieltä täältä.

- Meiltä jää paljon dataa piiloon, kun jäsenillä ei ole maksu- tai raportointivelvollisuutta, ja henkilökunnalla taas on aina paljon raportoitavaa eri suuntiin. Monesti vastausprosentit palautekyselyissä jäävät alhaiseksi, vaikka tunnustamme raportoinnin ja mittaamisen tärkeyden, ja myös viestimme jäsenillemme siitä, että palaute auttaa meitä auttamaan heitä. Jos ryhdin suoristumista ja hymyn levenemistä voisikin mitata jollain muulla tapaa, kuin lomakkeiden täyttämisellä, saisimme varmasti enemmän todisteita esimerkiksi Hyvien muuvien synnyttämän toiminnan vaikutuksista, Tuomanen harmittelee.

Vierustoverin vahvistava voima

Kokeilujakson aikana ja sen jälkeen Näsinkulman perjantai-iltapäivien liikuntaryhmässä on pelattu muun muassa frisbeegolfia, osallistuttu etänä tai paikan päällä joogatunnille, käyty kiipeilemassä, pulkkamäessä, luistelemassa ja pelattu mölkkyä tai jalkapalloa. Yhdessä on käyty myös futiskatsomossa!

Tuomanen kehuu esimerkiksi frisbeegolfia hyvänä ja edullisena matalan kynnyksen aktiviteettina, johon eri tasoiset liikkujat voivat osallistua ilman paineita, ja mölkkyä erinomaisena yhdessäolon muotona. Maanantai-iltapäiviin järjestyi myös kävelyryhmä, jonka yhtenä vetäjänä vuorotteli Näsinkulman aktiivijäseniin kuuluva Markku L.

- Suunnittelimme aina etukäteen päivän lenkin, ja lähdimme kiertämään keskusta-alueella esimerkiksi Tammerkoskea. Vaikka kävelyryhmä on nyt tauolla toisen aktiviteetin tieltä, olen harkinnut itse osallistuvani jossain välissä vertaisohjaajakoulutukseen, ja miksei myös liikunta-aktiviteetteja voisi ohjata lisää, Markku pohtii.

Näsinkulman klubitalon jäseniä fresbeegolfaamassa Hyvät muuvit -hankkeen aktiviteetissa.

Näsinkulmassa yksi hankkeen tavoitteista oli saada juuri vertaisohjausta lisättyä, ja Anne Tuomanen kehuu Markun ja muutaman muun aktiivijäsenen ottaneen kävelyryhmässä siitä hienosti koppia.

- Muistaakseni kolme jäsentämme oli lähdössä tarjolla olleeseen, valitettavasti vielä peruuntuneeseen vertaisohjaajakoulutukseen. Innostus lähteä koulutukseen kertoo siitä, että on jo aivan eri tavalla varmuutta lähteä liikkumaan. Jäsenvetoinen toimintamme aaltoilee, mutta yhteisössä vierustoverin vahvistava voima on selvää. Mitä lähemmäs tulemme aina vaikka avantouintiryhmämme kauden aktivoitumista, yhtäkkiä saattaakin olla myös englanninkielinen ryhmä muodostumassa jonkun jäsenen vetämänä. Toivoisimmekin, että vertaisohjaajuus nousisi nyt enemmän, ponnahduslauta siihen on olemassa.

Arvokkaimmat onnistumiset syntyvät, kun lähtee ennakkoluulottomasti kokeilemaan pieniäkin juttuja

Tuomanen korostaa, ettei kyse ole siitä, etteikö mielenterveyskuntoutujien ja -kuntouttajien keskuudessa tiedettäisi, että liikunta tukee myös mielen hyvinvointia ja yleisesti aktiivisempaa ja parempaa olotilaa.

- Rohkeus ja luottamus lähteä vaikka kuntosalille syntyy kuitenkin vain kokemuksen kautta. Kun kävimme esimerkiksi kokeilemassa läskipyöriä, moni jäsenemme oli aluksi lähes kauhuissaan pyörästä. Kun sitä uskalsi lähteä testaamaan, tavallisenkin pyörän selkään voi sen jälkeen olla helpompaa nousta pitkästä aikaa. Mitä ikinä hankkeen myötä teimmekään, siitä porukalla selviytyminen varmasti näkyy kynnyksen madaltumisena lähteä itsekseen tai jonkun toisen porukassa olleen kanssa uudelleen liikkeelle.

Kolme läskipyörää nojaamassa ulkona oleviin pöytiin.

Klubitalolaisten mieleen painuneeksi aktiviteetiksi muodostui Hyvien muuvien myötä loppukesästä 2021 myös Tokion paralympialaisten seuraaminen.

- Olimme talolla seuranneet olympialaisia, ja sitten saimme kannustuspaketin paralympialaisten kisakatsomoon. Seurasimme kisoja enemmän kuin muuten välttämättä olisimme, ja se osoittautuikin äärimmäisen tärkeäksi yhteisöllisyyden ja erilaisuuden hyväksymisen kannalta.

- Jos on itsellä haasteita, osaa toistenkin haasteita kohdanneiden onnistumista ihan eri tavalla arvostaa. Vaikka omat haasteet olisivat psyykkisiä, voimaantuu myös siitä, kun näkee toiminnassa fyysisiä haasteita omaavia mutta psyykeltään vahvoja henkilöitä. Kaikki tällaiset signaalit ovat arvokkaita meidän kaltaiselle yhteisölle, jossa on kaiken ikäistä ja kokoista ja kukin omalla taktiikallaan kulkevaa porukkaa, Tuomanen kuvaa, ja jatkaa:

- Mielenterveyskuntoutujan voi välillä olla vaikea selittää, mikä itsellä on. Kun nostetaan erilaisia fyysisiä haasteita kohdanneita esimerkiksi, uskon että se antaa voimaa omaan kamppailuun. Osataan ajatella omaa mielen arpea siinä suhteessa, että toisella voi olla vaikka polvi leikattu, ja nähdä psyyke ja fysiikka kahtena isona lohkareena, jotka liittyvät toisiinsa ja ovat molemmat yhtä lailla tärkeitä.

- Urheilumaailmassa tästä puhutaankin koko ajan enemmän. Tulee lihaksi se, että vastoinkäymistenkin läpi mennään, ja voidaan samaistua ja kiinnittää huomiota myös liian vähäiseen arvostukseen, mitä esimerkiksi paraurheilu saa osakseen. Samat asiat eri paketissa auttavat siis omaakin kuntoutumista. Kaikki me olemme mielenterveyskuntoilijoita.

Näsinkulman klubitalon jäseniä ja ohjaajia tuulettamassa Suomen jääkiekkojoukkueen pelipaidat päällä.

Kokeilujakson päätyttyä Näsinkulman arkeen on jäänyt Hyvät muuvit -hankkeen myötä elämään ainakin jokapäiväisten aamukokousten yhteinen parin minuutin venyttelytuokio.

- Venyttelytuokiot ovat konkreettista, verenkiertoa virkistävää toimintaa, jota tehdään yhdessä, vaikka joku tykkää ja toinen ei innostu siitä aamutuimaan tai ollenkaan – on se toimintaa, joka on kaikille aina paikallaan ja auttaa esimerkiksi ottamaan itsestään huolehtimisen puheeksi jäsenyhteisössä.

Kävelyryhmä ja venyttelytuokioiden kaltainen pieni mutta merkittävä toiminta sekä etenkin kasvanut rohkeus kokeilla uusia asioita koetaan niin Näsinkulman henkilöstön kuin jäsenistön keskuudessa tärkeänä.

- Kun asia koetaan merkitykselliseksi, uskallus lähteä mukaan lisääntyy. Ja kun itseluottamus voimistuu, se voimistuu aika monella muullakin elämän alueella kuin pelkästään kävelyryhmässä. Samalla nousee uusia vastuunkantajajäseniä kannattelemaan meillä yhteistä toimintaa. Arvokkaimmat onnistumiset ja muutokset arjessa syntyvät siitä, että lähtee ennakkoluulottomasti tekemään pieniäkin uusia juttuja, Tuomanen summaa.

- Itse en varmaankaan olisi lähtenyt mukaan liikuntaryhmiin tai -kokeiluihin ilman tällaista hanketta, Markku L. vahvistaa.


Lue lisää:

Hyvät muuvit -hanke: Hyvinvointi, aktiivisuus ja yhteistyö lisääntyneet

Hyvät muuvit -kokeilujakso alkoi Halisten palveluasunnoilla Turussa

Hyvät muuvit -hanke

 

Kuvissa: 1) Näsinkulman klubitalon jäseniä ja työntekijöitä jalkapallokentällä Näsinkulma-pelipaidat yllään 2) Klubitalon yksikönjohtaja Anne Tuomanen ja jäsen Markku L. kahvlla ulkopenkillä, taustallaan avantouimareita 3) Keltatakkinen henkilö katselemassa jäätyneelle järvelle päin rannalla 4) Näsinkulman työntekijät ulkokuntosalilla, toinen kuntolaitteessa ja toinen pyörän kanssa vieressä 5) Jäseniä ja työntekijöitä frisbeegolfkentällä poseeraamassa frisbeet kasvojensa eteen nostettuna 6) Läskipyöriä nojaamassa pöytiin ulkona 7) Jäseniä ja työntekijöitä tuulettamassa Suomen jääkiekkojoukkueen pelipaidat yllään klubitalolla. Kuvat: Näsinkulman klubitalo

Lisätietoja: