Urheilijavalintakriteerit

Berlin 2023 -logo, vaaka

Urheilijavalintakriteerit Berliinin Special Olympics -kesämaailmankisoihin 2023

Special Olympics -kesämaailmankisat järjestetään 17.–25.6.2023 Saksan Berliinissä. Special Olympics Finland on saanut 66 urheilijapaikkaa kisoihin. Urheilijavalinnat tehdään alkusyksyn aikana ja julkistetaan lokakuun puolivälissä vuonna 2022. Suomella on paikkoja 13 lajiin: golf, ratsastus, rytminen voimistelu, tennis, Unified-koripallo (naisten joukkue), yleisurheilu, uinti, Unified -beach volley, keilailu, Unified-jalkapallo (naisten joukkue), judo, melonta ja Unified-purjehdus.

Urheilijavalintoja tehdessä noudatetaan sekä yleisiä Special Olympics Finlandin maailmankisavalintakriteerejä että lajikohtaisia kriteerejä. Seuraavassa on listattu ensin yleiset valintakriteerit ja sen jälkeen lajeittain lajikohtaiset kriteerit ja lajien katsastustapahtumat.

Huom! Suomi sai alun perin paikkoja myös triathloniin, mutta laji jouduttiin poistamaan Berliinin kisojen ohjelmasta, koska sille ei löytynyt vaatimukset täyttävää suorituspaikkaa.

Special Olympics -maailmankisojen yleiset urheilijavalintakriteerit

  1. Urheilija täyttää Special Olympics -urheilijan kriteerit (Special Olympics -yleissäännöt, artikla 2, kohta 2.01): henkilöt, joilla on kehitysvamma, kognitiivinen viive tai kehitysvammalle läheinen kehitys- tai oppimishäiriö, voivat osallistua Special Olympics -maailmankisoihin.
  2. Urheilija harjoittelee lajia aktiivisesti ja sitoutuneesti, on motivoitunut kehittämään lajitaitojaan sekä on kilpaillut lajin kotimaisissa kilpailuissa (Special Olympics -urheilusäännöt, artikla 1, kohta 13).
  3. Urheilija osaa toimia lajin kilpailutilanteissa valmentajan avustamana.
  4. Urheilija osallistuu aktiivisesti lajin leiritoimintaan.
  5. Urheilija pystyy toimimaan joukkueen jäsenenä sekä noudattamaan joukkueen sääntöjä.
  6. Urheilijalta edellytetään riittäviä elämänhallintataitoja henkilökohtaisen hygienian, ruokailun ja tunteiden säätelymekanismien hallinnan osalta. Urheilija- sekä apuvalmentaja-/avustajapaikkojen puitteissa voidaan valita urheilija, joka tarvitsee henkilökohtaista avustajaa päivittäisissä toiminnoissa.
  7. Urheilijan huoltaja/tukihenkilö tai henkilökohtainen valmentaja on sitoutunut tukemaan urheilijan harjoittelua ja kilpailemista.
  8. Urheilija sitoutuu valinnan jälkeen osallistumaan valmistautumisleireille sekä omavastuuosuuden maksamiseen.
  9. Valintaperusteissa painotetaan uusien urheilijoiden valintaa. Uudella urheilijalla tarkoitetaan urheilijaa, jolla ei ole aikaisempaa kokemusta Special Olympics -maailmankisoista kyseisen lajin urheilijana.
  10. Jos edellä mainitun valintaprosessin jälkeen jäljellä on täytettäviä kisapaikkoja, loput kisajoukkuepaikat arvotaan valintakriteerit täyttävistä urheilijoista. Joukkuelajeissa arvonnan sijaan tarkastellaan urheilijan sopivuutta suunniteltuun pelirooliin.
  11. Kohdat 2–10 koskevat myös Unified-urheilun partner-urheilijoiden valintaa.

Lisätiedot yleisistä urheilijavalintakriteereistä: joukkueenjohtaja Timo Pelkonen, puh. 050 596 5015, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Berliinin Special Olympics -kesämaailmankisojen lajikohtaiset kriteerit

Huom! Ikäraja kisoihin (urheilija tai Unified-partneri) on kisojen alkaessa 15 vuotta (poikkeuksena voimistelu 12 v ja judo 16 v). Unified-lajeista joukkueurheilussa (Suomen joukkueen osalta koskee Unified-koripalloa, Unified-jalkapalloa sekä Unified -beach volleyta: Jos kaikki joukkueen jäsenet ovat 18-vuotiaita ja sitä vanhempia, nuorimman ja vanhimman joukkueen jäsenen ikäero voi maksimissaan olla 20 vuotta. Jos joku joukkueen jäsen on 15–17-vuotias, nuorimman ja vanhimman joukkueen jäsenen ikäero voi maksimissaan olla 5 vuotta.

Huom! Jos urheilija ei esimerkiksi sairastumisen takia pysty osallistumaan katsastuskilpailuun tai muusta, urheilijasta riippumattomatta syystä ei pysty täyttämään kaikkia lajikohtaisia kriteerejä, arvioidaan tilanne aina tapauskohtaisesti ja urheilijalla on tällaisessa tapauksessa mahdollisuus tulla valituksi, vaikka kaikki kriteerit eivät täyttyisikään.

Golf

  • Urheilija osallistuu vähintään kolmeen (3) kisaan seuraavista:
  • E-Tourin kisat 31.5., 29.6.27.–28.7. ja 13.8.2022 ja/tai SM-kisoihin (HCP < 18,4) 21.–23.6. ja 13.–16.7.2022
  • Kisoissa tulosten (netto) tulee olla 18 reiän pelaajien osalta alle 100 lyöntiä ja 9 reiän pelaajien alle 75 lyöntiä.
  • Urheilija osallistuu oman seuran kisoihin
  • Urheilija harjoittelee säännöllisesti seuran tai oman valmentajan johdolla seuran ryhmissä ympärivuotisesti vähintään kerran viikossa.

Lisätiedot: päävalmentaja Tuulia Suominen, puh. 044 733 4555, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ratsastus

  • Urheilijalla on riittävä henkinen ja fyysinen kyky sopeutua erityylisiin hevosiin (valmentajat arvioivat)
  • Kilpailujen järjestäjän asettama urheilijan painoraja ei ylity
  • Puolet urheilijoista valitaan pitkän ratsastusuran perusteella ja puolet kilpailutulosten perusteella
  • Kilpailutulokset lasketaan Special Olympics -mestaruuskilpailuista vuosilta 20192020 ja 2021.
  • Mikäli kriteerit täyttäviä ratsastajia on useampia, suoritetaan arvonta

Lisätiedot: päävalmentaja Maritta Enqvist, puh. 040 044 4164, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Rytminen voimistelu

  • Kilpailuohjelma tulee pystyä suorittamaan omaan taitotasoon nähden rohkeasti ja itsevarmasti (valmentajat arvioivat)
  • Maailmankisoissa kilpailtavan kilpailuluokan (level) harjoittelua tulee olla taustalla vähintään yhden (1) vuoden ajan
  • Urheilija pystyy kilpailemaan neljällä (4) välineellä
  • Urheilija osallistuu harjoituskaudella vähintään kerran viikossa seuran järjestämiin harjoituksiin
  • 24.4.2022 järjestettyyn rytmisen voimistelun Special Olympics -kilpailuun osallistuminen katsotaan eduksi

Huom! Rytmisen voimistelun alaikäraja Berliinin kisoihin on 12 vuotta.

Lisätiedot: päävalmentaja Mari Mieskonen, puh. 040 158 0767, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tennis

  • Urheilija harjoittelee lajia säännöllisesti vähintään kerran viikossa
  • Urheilija pelaa harjoitusotteluita
  • Urheilijan ITN (International Tennis Number) on vähintään 10
  • Urheilija täyttää vapaamuotoista kesäharjoittelupäiväkirjaa kesän 2022 ajan

Lisätiedot: päävalmentaja Roger Nyberg, puh. 0500 435 541, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Unified-koripallo (naiset)

  • Joukkueeseen valittavien pelaajien pelillinen taso mahdollistaa joukkuepelin pelaamisen (valmentajat arvioivat)
  • Osallistuminen Koripalloliiton Unified-sarjatoimintaan kausilla 2021–2022 ja 2022–2023
  • Osallistuminen Unified-koripalloleirille 12.–14.8. Pajulahteen

Lisätiedot: päävalmentaja Milla Haglund, puh. 045 238 4600, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Yleisurheilu

  • Katsastuskilpailuna parayleisurheilun SM-kilpailut 2.–3.7.2022 Salossa. Muihin kilpailuihin osallistuminen katsotaan eduksi.
  • Urheilija harjoittelee yleisurheilua ympärivuotisesti vähintään kerran viikossa
  • Harjoittelussa ja tuloskunnossa on nähtävissä nousujohteisuutta (kilpailujen tulokset ja omalta valmentajalta saadut tiedot)

Lisätiedot: päävalmentaja Jukka Lahti, puh. 044 237 5093, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Uinti

  • Urheilija harjoittelee säännöllisesti ja tavoitteellisesti: uintia vähintään yksi (1) uintikerta viikossa
  • Urheilija täyttää harjoituspäiväkirjaa (vapaamuotoinen)
  • Urheilija on osallistunut vähintään viiteen (5) kilpailuun edellisten maailmankisojen jälkeen (maaliskuu 2019).
  • Kesä- ja syksykaudella 2022 kilpailuihin osallistuminen katsotaan eduksi
  • Urheilijan oma kehitys uinnissa: kilpailuissa uitujen matkojen ajallinen kehitys ja eri lajien uintitekniikoiden kehitys
  • Urheilijan on hallittava kilpailutilanteet niin, että pystyy toimimaan kilpailuissa omatoimisesti (tarvittaessa ilman valmentajaa)

Lisätiedot: päävalmentaja Marleena Leskinen, puh. 040 504 1227, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Unified -beach volley

Lisätiedot: päävalmentaja Päivi Pohjalainen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 040 592 8712

Keilailu

  • Urheilija on osallistunut säännöllisesti kaudella 2021–2022 Parakeilacupin osakilpailuihin ja parakeilailun SM-kilpailuihin. Muihin lajiliiton (Suomen Keilailuliitto) alaisiin kilpailuihin osallistuminen katsotaan eduksi.
  • Urheilija on ollut mukana lajin leiritoiminnassa ja osallistuu joko Rovaniemen (13.8.2022) tai Tampereen (19.–21.8.2022) keilailuleirille
  • Urheilija osoittaa aktiivisuutensa lajiharjoitteluun ohjaajan/valmentajan tai seuratoiminnan alaisuudessa

Lisätiedot: päävalmentaja Tuomas Uusinarkaus, puh. 0400 344 257, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Unified-jalkapallo (naiset)

Lisätiedot: päävalmentaja Jarmo Pelli, puh. 040 040 0787, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Judo

Huom! Judon alaikäraja Berliinin kisoihin on 16 vuotta.

Lisätiedot: päävalmentaja Tuula Holtti, puh. 040 825 7574, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Melonta

  • Urheilija harjoittelee lajia vähintään kerran kahdessa viikossa
  • Urheilija täyttää harjoituspäiväkirjaa (vapaamuotoinen), joka käydään valmentajan kanssa läpi lajileireillä ja -kisoissa
  • Urheilijan osallistuminen lähiseuran toimintaan katsotaan eduksi
  • Urheilija osallistuu vähintään kahteen (2) katsastuskilpailuun seuraavista: 18.6.2022 Lahti, 16.7.2022 Tampere27.8.2022 Tampere
  • Urheilija osallistuu vähintään yhteen (1) lajileiriin seuraavista: 5.6.2022 Pajulahti (päiväleiri), 19.–21.7. Pajulahti (Melonta- ja soutuliiton yhteisleiri), 12.–14.8.2022 Pajulahti (monilajileiri)

Lisätiedot: päävalmentaja Janne Piitulainen, puh. 044 7755 329, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Purjehdus

  • Urheilija hallitsee veneen käsittelyn kilpailutilanteessa kilpailuluokan (level) vaatimusten mukaisesti.
  • Urheilija ja partneri ovat sitoutuneita harjoittelemaan yhdessä ja muodostavat tiimin.
  • Osallistuminen Special Olympics -purjehdusleirille ja/tai osallistuminen pursiseuran harjoitustoimintaan
  • Osallistuminen ja menestyminen Special Olympics -purjehduskilpailuissa
  • Osallistuminen muihin kaikille avoimiin kilpailuihin

Lisätiedot: päävalmentaja Karl Westerstråhle, puh. 040 042 7833, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.