Urheilijavalintakriteerit

Torino 2025 -logo ja kuva mitalia esittelevästä urheilijasta

Urheilijavalintakriteerit Torinon Special Olympics -talvimaailmankisoihin 2025

Special Olympics -talvimaailmankisat järjestetään 5.–17.3.2025 Italian Torinossa. Kansainvälinen Special Olympics -järjestö ilmoittaa Special Olympics Finlandille myönnetyistä urheilijapaikoista lajeihin ja lajien eri kategorioihin marraskuussa 2023. Näitä alla mainittuja lajien valintakriteereitä päivitetään tämän jälkeen saadun paikkatiedon pohjalta. Urheilijavalinnat tehdään viimeistään syyskuussa 2024.

Urheilijavalintoja tehdessä noudatetaan sekä yleisiä Special Olympics Finlandin maailmankisavalintakriteerejä että lajikohtaisia kriteerejä. Seuraavassa on listattu ensin yleiset valintakriteerit ja sen jälkeen lajeittain lajikohtaiset kriteerit ja lajien katsastustapahtumat.

Special Olympics -maailmankisojen yleiset urheilijavalintakriteerit

 1. Urheilija täyttää Special Olympics -urheilijan kriteerit (Special Olympics -yleissäännöt, artikla 2, kohta 2.01): henkilöt, joilla on kehitysvamma, kognitiivinen viive tai kehitysvammalle läheinen kehitys- tai oppimishäiriö, voivat osallistua Special Olympics -maailmankisoihin.
 2. Urheilija harjoittelee lajia aktiivisesti ja sitoutuneesti, on motivoitunut kehittämään lajitaitojaan sekä on kilpaillut lajin kotimaisissa kilpailuissa (Special Olympics -urheilusäännöt, artikla 1, kohta 13).
 3. Urheilija osaa toimia lajin kilpailutilanteissa valmentajan avustamana.
 4. Urheilija osallistuu aktiivisesti lajin leiritoimintaan.
 5. Urheilija pystyy toimimaan joukkueen jäsenenä sekä noudattamaan joukkueen sääntöjä.
 6. Urheilijalta edellytetään riittäviä elämänhallintataitoja henkilökohtaisen hygienian, ruokailun ja tunteiden säätelymekanismien hallinnan osalta. Urheilija- sekä apuvalmentaja-/avustajapaikkojen puitteissa voidaan valita urheilija, joka tarvitsee henkilökohtaista avustajaa päivittäisissä toiminnoissa.
 7. Urheilijan huoltaja/tukihenkilö tai henkilökohtainen valmentaja on sitoutunut tukemaan urheilijan harjoittelua ja kilpailemista.
 8. Urheilija sitoutuu valinnan jälkeen osallistumaan valmistautumisleireille sekä omavastuuosuuden maksamiseen.
 9. Valintaperusteissa painotetaan uusien urheilijoiden valintaa. Uudella urheilijalla tarkoitetaan urheilijaa, jolla ei ole aikaisempaa kokemusta Special Olympics -maailmankisoista kyseisen lajin urheilijana.
 10. Jos edellä mainitun valintaprosessin jälkeen jäljellä on täytettäviä kisapaikkoja, loput kisajoukkuepaikat arvotaan valintakriteerit täyttävistä urheilijoista. Joukkuelajeissa arvonnan sijaan tarkastellaan urheilijan sopivuutta suunniteltuun pelirooliin.
 11. Kohdat 2–10 koskevat myös Unified-urheilun partner-urheilijoiden valintaa.

Lisätiedot yleisistä urheilijavalintakriteereistä: joukkueenjohtaja Timo Pelkonen, puh. 050 596 5015, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Torinon Special Olympics -talvimaailmankisojen lajikohtaiset kriteerit

Taitoluistelu

Salibandy

Lumikenkäily

Alppihiihto ja lumilautailu

Maastohiihto