Haluatko Unified-partneriksi?

Kuvassa koripallon Unified-partneri ja Special Olympics -urheilija heittävät ylävitoset. Yläkulmassa Unified-logo

Unified-partneri on vammaton urheilija, joka kilpailee lajista riippuen joko samassa joukkueessa Special Olympics -urheilijoiden kanssa tai Special Olympics -urheilijan parina.

Joukkuelajeista Suomessa Unified-toimintaa on ollut koripallossa, jalkapallossa, lentopallossa ja beach volleyssa, eikä mikään estä sen käynnistämistä myös salibandyssa. Yksilölajeista Unified-toimintaa on harrastettu ainakin purjehduksessa, keilailussa, triathlonissa, golfissa ja tenniksessä.

Koripallossa Suomessa pelataan jopa Koripalloliiton alaista Unified-koripallosarjaa. Joukkueessa on kentällä samanaikaisesti viisi pelaajaa, joista kolme on Special Olympics -urheilijoita ja kaksi Unified-partnereita. Unified-kilpailutoimintaa järjestetään Suomessa säännöllisesti myös esimerkiksi jalkapallossa, lentopallossa, beach volleyssa, purjehduksessa, golfissa ja keilailussa.

Unified-ideologia

Unified-partnerit ovat tasavertaisia urheilijoita Special Olympics -urheilijoiden kanssa. He urheilevat yhdessä, ei niin, että partnerit olisivat avustavassa roolissa. Tärkeä osa Unified-urheilun ideologiaa on myös se, että yksikään joukkueen jäsen ei ota dominoivaa roolia ottelun tai kilpailun tapahtumista.

Joukkuelajeissa partnerit eivät mätä maaleja, donkkaile koreja ja iske palloja verkolta vastustajan kenttään voitonkiilto silmissä, mutta toisaalta eivät myöskään jätä tekemättä maalia tai heittämättä koria, jos esimerkiksi saavat Special Olympics -urheilijalta hyvän syötön tekopaikkaan. Esimerkiksi purjehduksessa Special Olympics -urheilijan ja Unified-partnerin roolit veneessä on määritelty säännöissä ja vaihtelevat sen mukaan mihin luokkaan parivaljakko kuuluu.

Miksi Unified-urheilu?

Purjehduskaksikko Bea Westerstråhle ja Mari Aarnio

Pohjimmiltaan kyse on inkluusiosta, siitä että urheilu paitsi kuuluu meille kaikille myös on meidän kaikkien yhteinen asia. Toivottavaa on, että Special Olympics -urheilijat ja Unified-partnerit ovat keskenään tekemisissä muutenkin kuin vain kisoissa; harjoittelevat yhdessä ja viettävät aikaa yhdessä – oppivat tuntemaan toinen toisiaan. 

Parhaimmillaan Unified-urheilusta ja partnerina toimimisesta voi löytää uuden kipinän oman lajinsa harrastamiseen. Se antaa perspektiiviä siitä, mikä urheilussa todella on tärkeää mitalien, voittojen ja maalien lisäksi.

Miten pääsen mukaan?

Iso osa vuosittaisista Special Olympics -lajileireistä on avoimia paitsi kaikille kehitysvammaisille henkilöille myös Unified-partnerina toimimisesta kiinnostuneille. Lista tulevista Special Olympics -leireistä löytyy täältä.  

Lisätiedot partneriksi hakeutumisesta