Palaa lajin sivulle

Boccian, boccen ja petanquen säännöt ja luokittelu

Säännöt

Boccia

Boccian pelivälineinä on sisäkilpailuissa 13 nahkaista palloa, joista kuusi on punaista ja kuusi sinistä. Lisäksi on valkoinen maalipallo. Ulkona pelataan kovilla muovipalloilla, joiden värit ovat samat kuin sisäpallojen. Pelaajan tavoitteena on pelata omat pelipallonsa mahdollisimman lähelle maalipalloa. Pelaaja voi pelata palloa heittämällä, potkaisemalla, vierittämällä tai käyttämällä vierityskourua ja avustajaa.

Bocce

Boccessa käytetään 8 puista tai vastaavasta materiaalista tehtyä palloa. Pallot ovat kahta eri väriä. Lisäksi on yksi maalipalloa eli palliinaa. Muuten peli vastaa Bocciaa.

Petanque

Petanquessa käytettään virallisia metallisia petanque palloja.

Luokittelu

Paraboccia

Parabocciassa kilpaillaan neljässä eri vammaluokassa, BC1-4.

  • BC1: Vammaluokan BC1 urheilijoilla on koordinaatiovammoista johtuvia vaikeita toimintakykyrajoituksia jaloissa, käsissä sekä keskivartalossa. Urheilijat pystyvät tarttumaan sekä heittämään palloa, joten heidän ei tarvitse käyttää apuvälineitä pallon kentälle saamiseksi.
  • BC2: Vammaluokan BC2 urheilijoiden käsien ja kämmenien toimintakyky mahdollistaa pallon heittämisen ylä- ja alakautta sekä erilaisten tarttumisotteiden käyttämisen. Urheilijat pystyvät heittämään palloa, joten he eivät saa käyttää avustajaa.
  • BC3: Vammaluokan BC3 urheilijoilla käsien ja jalkojen toimintakyky on rajoittunut merkittävästi ja vartalonhallinta on heikkoa tai se puuttuu kokonaan. Urheilijat saavat käyttää apuvälineitä, esimerkiksi kourua, pallon kentälle saamiseksi. Heillä saa myös olla avustaja, jonka täytyy pelien aikana pysyä heittoruudun sisällä, olla selkä tuomareihin päin ja pitää silmät poispäin pelistä. Avustajat eivät myöskään saa puhua urheilijalla pelien aikana.
  • BC4: Kun vammaluokkien BC1, BC2 ja BC3 urheilijoilla vammat ovat aivoperäisiä niin vammaluokan BC4 urheilijoilla on muunlaisia vaikeita vammoja (esim. lihasrappeumaa, selkäydinvamma tai kaikkiin neljään raajaan vaikuttavia amputaatioita). Urheilijat pystyvät heittämään palloa, joten he eivät saa käyttää avustajaa.

Boccian luokittelijat

Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön. Yhteyshenkilösivulle pääset siirtymään tästä.

  • Paraboccian kansallinen luokittelija Paula Leppänen
  • Boccian luokittelija Harri Lindblom

Bocce

Kehitysvammaisten boccessa on vain yksi luokka, mutta 5 sarjaa.

Petanque

Petanquen tarkemmat sarjat ja luokittelu