Palaa lajilistaan

Pyöräily

Paralympialaji, Special Olympics -laji ja elinsiirron saaneiden MM-kisalaji

Pyöräily on kesäparalympialaji liikunta- ja näkövammaisille urheilijoille. Pyöräily on myös kehitysvammaisten henkilöiden Special Olympics -laji sekä elinsiirron saaneiden henkilöiden MM- ja EM-kisalaji. Special Olympics -pyöräilyssä ei tällä hetkellä ole Suomessa ohjattua valmennustoimintaa triathlonia lukuun ottamatta. Kehitysvammaisten pyöräilyssä on tarjolla myös kansainvälisen VIRTUS-järjestön (entinen INAS) kilpailuja. Pyöräily soveltuu kaikille vammaryhmille. Lue lisää triathlonin valmennustoiminnasta.

Riippuen henkilön toimintakyvystä pyöräilyssä käytetään tavallista pyörää, kolmipyörää, tandemia tai käsipyörää. Näkövammaiset pyöräilijät polkevat tandempyörää yhdessä pilottipyöräilijän kanssa. Ratapyöräily ajetaan velodromilla pikamatkana. Maantieajossa matkan pituus vaihtelee luokkien mukaan. Naisilla ja miehillä on omat kilpailusarjansa.

Parapyöräilyssä kilpailijat luokitellaan toimintakyvyn mukaisiin luokkiin. Tästä tarkemmin Säännöt ja luokittelu -osiossa. Kehitysvammaisten Special Olympics -kilpailuissa urheilijat jaetaan tasoluokitteluissa tasoryhmiin ja elinsiirron saaneiden kilpailuissa urheillaan ikäryhmittäin.

Säännöt ja luokittelu

Vammaispyöräilystä Suomessa vastaa Suomen Pyöräily ry. Lajia pääsee harrastamaan Suomen Pyöräilyn alaisissa pyöräilyseuroissa ja -kilpailuissa. 

Harrastuspaikkaa voi hakea Löydä oma seura -palvelun kautta.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan tai Suomen Pyöräilyunioniin, jos olet kiinnostunut pyöräilystä! 

Yhteystiedot

Suomen Pyöräily

Välinevuokraus

Erilaisia pyöriä voi vuokrata Paralympiakomitean apuvälinetoiminnalta