Yleisurheilu, sokkopingis ja boccia vetivät Jyväskylän Hipposhallin täyteen lapsia ja nuoria läheltä ja kaukaa Para Junior Games -kisojen avauspäivänä

 Nuoria kisaajia avajaismarssilla Hipposhallin radan ympäri, kauempaa kuvattuna, sekä katosta roikkuva suuri Para Junior Games -mainoslakana.

Vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten oman Para Junior Games 2022 -urheilutapahtuman avauspäivä kokosi keskiviikkona 30.11. lapsia ja nuoria eri puolilta Suomea kisaamaan yleisurheilussa sekä paraurheilun palloilulajeissa sokkopingiksessä ja bocciassa. Hipposhalli täyttyi urheilun riemusta, vaikka urheiluun kuuluvasti koettiin myös kismittäviä häviöitä.

Jo melkein 40 vuoden ajan kilpaillut vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten Junior Games -kisat uudistuivat tänä vuonna kaksipäiväiseksi viiden urheilulajin Para Junior Games -tapahtumaksi. Suomen Paralympiakomitean yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa 30.11.–1.12. järjestämiin kisoihin on ilmoittautunut lähes 400 alle 19-vuotiasta eri puolilta Suomea.

Kisojen avauspäivänä ohjelmassa oli niin kilpa- kuin harrastesarjassa kolme lajia: yleisurheilu sekä paraurheilun palloilulajit sokkopingis ja boccia.

Jo aiempina vuosina Jyväskylän syksyisissä lasten ja nuorten kisoissa osallistujia kerännyt yleisurheilu toimi jälleen vetonaulana, kun liikunta-, näkö- ja kehitysvammaiset, elinsiirron saaneet ja erilaisia kehityksellisiä kieli- tai koordinaatiohäiriöitä omaavat ja autismin kirjolla olevat lapset ja nuoret kiersivät suorittamassa kolmiottelun lajimerkintöjä.

Yksi yleisurheilupisteillä päivän mittaan urakoineista oli 10-vuotias Jiri Mäkikangas, joka saapui Jyväskylään kisaamaan Oulaisista asti.

- Semmoinen puoli metriä tuli ennätystä parannettua kuulantyönnössä, kertoo jo keihäspaikalle verryttelemään siirtynyt poika ja näyttää kaulassaan roikkuvasta kilpailukortista tyytyväisenä tulosta 6,02.

Jiri Mäkikangas odottaa vuoroaan starttiviivalla, jonka takana seinään kiinnitetyssä kyltissä näkyy

Jalkaproteesin kanssa urheileva nuori on jo vuosia kiertänyt niin yleisurheilu-, hiihto- kuin jalkapallokisoissakin – ja on viimeisimpänä innostunut opettelemaan Youtube-videoiden avulla myös frisbeegolfia. Lasten ja nuorten paraurheilun monilajikisoihin osallistuminen oli kuitenkin nyt ensimmäinen tapaus laatuaan.

Edellisenä iltana hotelliyöksi kaupunkiin poikansa kanssa saapunut isä Jere Mäkikangas kertoo, ettei kotiseudulla ole toistaiseksi tullut vastaan kisa- tai harrastuskumppaneiksi muita lapsia, jotka olisivat Jirille vertaisia.

- Esimerkiksi juuri yleisurheilukisoissa on nykypäivänä parasarjat jo, mutta Jirin lisäksi taitaa Oulaisissa olla yksi tyttö, joka juoksee. Heidän kanssaan vain Jirin kaksi lievästi kehitysvammaista pikkuveljeä ovat kilpailleet seudulla parasarjoissa.

Mäkikankaat eivät vielä ole ehtineet selvittää tarkemmin, olisiko esimerkiksi Oulaisista 100 kilometrin päässä sijaitsevassa Oulussa enemmän paraurheilutoimintaa.

- Ollaan Jirin kanssa odotettu vähän, mistä hän kasvaessaan innostuu, ja nyt vasta ruvettu vähän enemmän katselemaan. Tulevaisuudessa varmasi enemmän tämmöistäkin, nämähän on kivan oloisia tapahtumia, Jere-isä toteaa ja käy kiinnostuneena tilaamassa Paranuorten uutiskirjeen Paralympiakomitean sivustolta.  

Ensikertalaisen ja innokkaan harrastajan tiukka ottelu muodosti tyttöjen turnauksen sokkopingiksessä

Näkövammaisille urheilijoille suunnatussa sokkopingiksessä pelattiin Para Junior Games -kisojen ensimmäisenä päivänä yhteensä seitsemän pelaajan turnaus. Lasten ja nuorten kisoissa myös näkevät osallistujat pääsivät testaamaan lajia, vaikka peli oli enimmäkseen houkuttanut paikalle jonkin asteisen näkövamman omaavia.

Enemmistö sokkopingikseen osallistujista oli tällä kertaa poikia, mutta kahden paikalle ilmoittautuneen tytön voimiin päästiin kilpailemaan myös hieno tyttöjen ottelu. Matsista kehittyi pisteissä laskettuna varsin tasaväkinen, vaikka pelaamassa oli ensikertalainen jo kokeneempaa harrastajaa vastaan.

Kilpailijoista kokeneempi oli nimeltään Linnea Granlund, aiemmissa Junior Games -kisoissa jo useasti kilpaillut 18-vuotias, joka matkusti ikänsä puolesta viimeisiin lasten ja nuorten kisoihin opiskelukaupungistaan Pieksämäeltä.

Linnea Granlund kuvattuna kahdesta eri kulmasta sokkopingispöydän päädyssä Aisti Sportin hupparissa ja mustennetut suojalasit silmillään. Toisessa kuvassa hän on syöttämässä palloa peliin ja toisessa torjumassa hänen päätyään lähestyvää palloa.

Kuten nuoren naisen yllä nähdystä seurahupparista saattoi päätellä, on Granlundilla jo kosketusta näkövammaisten urheiluun – paidassa loistava Aisti Sport nimittäin on vantaalainen, maalipallon ympärille kasvanut näkövammaisurheiluseura. Myös sokkopingistaustaa Granlundilla on jo enemmän kuin aiemmista Junior Games -kisoista.

- Nyt olen pelannut vasta vähän päälle kuukauden, mutta vuodesta 2018 asti aina silloin tällöin. Välissä pelasin vähemmän, mutta nyt innostus on alkanut uudelleen sen jälkeen, kun osallistuin näkövammaisten monilajileirille, Linnea kertoo.

Para Junior Games -kisat toimivatkin tällä kertaa myös valmistavana harjoituksena seuraavan viikonlopun sokkopingisturnaukselle, johon Granlund osallistuu Helsingin Iiris-keskuksessa.

Nyt kilpakumppaniksi tyttöjen turnauksessa tullutta lajin ensikertalaista Viivi Hellsteniä vastaan Linnea ei kuitenkaan malttanut olla antamatta vähän tasoitusta, mikä maksoi lopulta ykkössijan, kun erin 1–1 päättyneen ottelun sijoitukset ratkaistiin kahden pisteen erolla Hellstenin hyväksi.

- Annoin vähän armoa vastustajalle, kun hän ei ollut pelannut aiemmin, mutta tuli tasapeli ja siihen olen tyytyväinen, Linnea hymyilee pelin jälkeen.  

Kun tyttöjen turnaus lopulta jäi vain yhden pelin mittaiseksi, nappasi Granlund itselleen vielä harjoituspelikumppanin poikien turnauksen puolelta.

- Haluan päästä kehittymään sokkopingiksessä, ja tulevaisuudessa aktiivisemmin myös maalipallossa.

Linnea palaakin torstaina myös Para Junior Gamesin toisen kilpailupäivän maalipalloturnaukseen, vaikkei juna- ja bussimatka marraskuisessa säässä illaksi Pieksämäelle ja sieltä taas aamupäivällä takaisin Jyväskylään olekaan hänen mielestään helpommasta päästä.

- Pari näkövammaiskaveria tulee huomenna samaan maalipallojoukkueeseen, ja ollaan treenattu tätä varten jo heidän kanssaan, Granlund toteaa innoissaan.

”Tykkään bocciasta, kunhan vain voittaa”

Hipposhallin vieressä Monitoimitalon palloiluhallin puolella bocciaturnaukseen keskittyi kotikisoissaan jyväskyläläisen Huhtasuon yhtenäiskoulun joukkueen kanssa Ilona Turunen.

Ilona Turunen tuulettaa joukkuetoverinsa kanssa. Toisessa kuvassa hän on heittämässä pelipalloaan paikallaan olevasta pyörätuolista.

Boccia, italialaissyntyinen, petankkinsukuinen tarkkuuspallopeli on Suomessa vielä suhteellisen nuori paraurheilulaji, vaikka on jo noussut täälläkin yhdeksi suosituimmista liikuntavammaisten henkilöiden harraste- ja kilpaurheilulajeista. Maailmalla kyseessä on kovatasoinen kesäparalympialaji.

- Tykkään bocciasta, kunhan vain voittaa. Häviäminen on ärsyttävää. Äskeinen peli meni aika huonosti, mutta tämä on vasta eka peli. Voittaminenhan tässä on tavoite koko hommassa, totesi kilpailuhenkinen Turunen, jolta lajiin tarvittavaa tavoitteellisuutta näyttäisi löytyvän.

15-vuotias kilpaili bocciassa nyt ensimmäistä kertaa, mutta on pelannut pallopeliä aiemmin koulussa. Para Junior Games -kisapäivän aikana hän suunnitteli vielä suorittavansa myös yleisurheilun kolmiottelussa ratakelauksen, turbokeihään ja pyörätuolislalomin, sekä tietenkin toisena joukkuelajina sukkulaviestin.

Kilpailuhenkisyys ei lopulta mennyt päivän aikana hukkaan, kun Turunen päivän päätteeksi pääsi pokkaamaan kaulaansa mitaleitakin.

Torstaina 1.12. ohjelmassa uinti ja maalipallo

Para Junior Games -kisat jatkuvat vielä torstaina 1.12. kahden lajin ohjelmalla. Aamupäivästä 1.12. vuorossa on uinti AaltoAlvarin uimahallissa ja iltapäivällä maalipalloturnaus Monitoimitalon palloiluhallissa.

Uinnissa voi perinteisten uintityylien ohella kisata esimerkiksi apuvälineuinnissa. Näkövammaisten urheilijoiden kansainvälisessä kilpalajissa maalipallossa voivat kotimaassa ja Para Junior Games -turnauksessa pelata myös näkevät pelaajat.

Aikataulu

TORSTAI 1.12.

9.30 Uintikilpailut alkavat
12.00 Uintikilpailut päättyvät & palkintojenjako
13.00 Maalipalloturnaus alkaa
15.00 Maalipalloturnaus päättyy

Maalipallon palkintojenjaot heti pelien päätyttyä suorituspaikoilla. Niille, jotka kilpailevat sekä uinnissa että maalipallossa, voidaan uinnin mitalit jakaa myös maalipalloturnauksen yhteydessä.

 

Kuvat: Joni Alhonen

Kaikki Para Junior Games 2022 -kisojen tulokset päivittyvät tänne


Lue lisää:

Tyytyväiset uimarit ja kokeneita kisaajia vetänyt maalipalloturnaus viimeistelivät Para Junior Games 2022 -kisat Jyväskylässä

Para Junior Games 2022 -tapahtumasivu

Para Junior Games tuo rakastetut vammaisten lasten ja nuorten kisat uudistettuna 5 lajin paraurheilutapahtumana Jyväskylään

Uudistettu Para Junior Games rantautuu marras–joulukuun vaihteessa entistä isommin Jyväskylän Hippokselle