Para Junior Games tuo rakastetut vammaisten lasten ja nuorten kisat uudistettuna 5 lajin paraurheilutapahtumana Jyväskylään

Liikuntavammainen nuori tyttö kelaa pyörätuolilla urheiluhallin radalla, kaksi nuorta poikaa pelaamassa maalipalloa, kehitysvammainen nuori tyttö ui kilparadalla uimahallissa. Para Junior Games -kisojen logo.

Lähes 400 vammaista ja liikuntaan tukea tarvitsevaa lasta ja nuorta eri puolilta Suomea kokoontuu keskiviikkona ja torstaina 30.11.–1.12. Jyväskylän Hippokselle kisaamaan yleisurheilussa, uinnissa, maalipallossa, sokkopingiksessä ja bocciassa.

Jo melkein 40 vuoden ajan kilpaillut vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten Junior Games -kisat uudistuivat tänä vuonna kaksipäiväiseksi viiden urheilulajin Para Junior Games -kisoiksi. Suomen Paralympiakomitean Jyväskylässä marras–joulukuun taiteviikolla 30.11.–1.12. järjestämiin kisoihin on ilmoittautunut lähes 400 alle 19-vuotiasta eri puolilta Suomea.

Erityiskoulujen välisinä kilpailuina alkaneet Junior Games -kisat ovat koko historiansa aikana toimineet ensikosketuksena kilpaurheilun maailmaan merkittävälle joukolle vammaisia lapsia ja nuoria. Esimerkiksi Suomen lähes koko nykyinen kärkikaarti parayleisurheilussa – ratakelauksen paralympiamitalistit Leo-Pekka Tähti, Amanda Kotaja ja Henry Manni – onkin lapsena aloittanut kilpauransa juuri näistä kisoista.

Viimeksi mainittu, Ríon 2016 pronssimitalisti Manni toimii urheilu-uransa ohella Paralympiakomitean lasten ja nuorten liikunnan suunnittelijana, ja on ollut mukana uudistamassa aiempia, kaksi kertaa vuodessa erillisinä tapahtumina järjestettyjä Junior Games -kisoja yhdeksi isommaksi Para Junior Games -tapahtumaksi vuodessa.

Uudistuksessa jo 2000-luvulta lähtien Jyväskylän syyskisoissa kilpailtujen yleisurheilun kolmiottelun ja sukkulaviestin sekä sokkopingiksen rinnalle mukaan tulevat myös uinti sekä paraurheilun palloilulajit maalipallo ja boccia, jotka vuoteen 2019 asti kilpailtiin nyt vuosiohjelmasta pysyvästi pois jäävissä kevätkisoissa Kuortaneen urheiluopistolla.

- Jyväskylässä aiemminkin suosittu yleisurheilu on vetänyt todella hyvin osallistujia, ja kokonaisuudessaan kisoista on tulossa huomattavasti isommat kuin viime vuonna. On mahtavaa, että saamme myös palloilulajeissa kahdeksan pelaajan sokkopingisturnauksen, neljän joukkueen maalipalloturnauksen ja kahdeksan joukkueen bocciaturnauksen kokoon, Henry Manni hehkuttaa.

Myös AaltoAlvarin uimahallissa torstaina 1.12. kilpailtavaan uintiin on tulossa mukaan vajaan parinkymmenen nuoren kisaajan joukko.

- Uintiin olisimme odottaneet enemmänkin osallistujia, mutta on ymmärrettävää, että se Jyväskylässä uutena lajina kaipaa vielä sisäänajoa. Uskon, että Kuortaneella aiemmin suosittu laji saadaan nousuun myös Jyväskylässä, kunhan uusi kisakonsepti ja -paikka tulevat soveltuville osallistujille tutummiksi. Hyvin odottavaisin tunnelmin valmistelemme nyt kisoja, tulossa on varmasti todella huiput historian ensimmäiset Para Junior Gamesit, Manni jatkaa.

Kisoihin on viime vuosina saatu kasvavissa määrin osallistujia myös erityiskoulujen ulkopuolelta, integroiduissa kouluissa opiskelevien vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten joukosta sekä kokonaan ilman kouluyhteyttä kisat löytäneistä itsenäisistä osallistujista.

- On hienoa, että pääsemme osallistamaan yhä laajemman joukon lapsia ja nuoria liikunnan ja urheilun maailmaan. Jokainen liikkumaan lähtenyt kisaaja on arvokas, ja kuka tietää, ehkäpä löydämme heidän keskuudestaan taas myös tulevia paralympiaurheilijoita eri lajeihin.

Keskiviikkona 30.11. luvassa yleisurheilu, sokkopingis ja boccia sekä toimintaa Hipposhallin Sporttitorilla

Para Junior Games -kisoijen lajeista yleisurheilu-, sokkopingis- ja bocciakilpailut järjestetään keskiviikkona 30.11. Yleisurheilu ja sokkopingis kisataan Hipposhallissa, ja bocciaturnaus viereisen Monitoimitalon palloiluhallissa.

Yleisurheilun kolmiottelussa kullekin vammaluokalle on määritelty omat lajinsa, jotka suoritetaan omaan tahtiin kisapäivän aikana. Mukana on tavallisia yleisurheilulajeja, kuten juoksu, pituushyppy ja kuulantyöntö, mutta myös sovelluksia, kuten pyörätuolislalomrata ja tarkkuuspallonheitto.

Lisäksi ohjelmassa on sukkulaviesti, joka pysäyttää hallin muun toiminnan puolen päivän aikaan. Sukkulaviestiin osallistutaan joko koulun joukkueilla tai yksittäisistä kisaajista kootuilla joukkueilla.

Sokkopingis on näkövammaisille suunnattu urheilulaji, jota Para Junior Games -kisoissa voivat pelata myös näkevät pelaajat. Pelaajien silmät peitetään tasavertaisen kilpailun takaamiseksi läpinäkymättömillä suojalaseilla. 

Boccia taas on yksi liikuntavammaisten henkilöiden suosituimpia harraste- ja kilpaurheilulajeja Suomessa. Tarkkuuspallopeli on kansainvälisenä paralympialajina suunnattu etenkin vaikeavammaisille urheilijoille, mutta peliä pelataan Suomessa paljon myös jaloilla seisoen.

Kisalajien lisäksi Para Junior Games -järjestelyissä mukana olevat keskisuomalaisseurat, muun muassa cheerleadingseura Jaguars Spirit Athletes, yleisurheiluseura Jyväskylän Kenttäurheilijat, Jyväskylän Naisvoimistelijat, ja ITF Taekwon-do pitävät Hipposhallin Sporttitorilla omia pisteitään, joilla pääsee kokeilemaan lajeja.

Sporttitorilla pääsee tutustumaan myös Suomen CP-liiton ja tapaturmaisesti tai potilasvahingon kautta vammautuneiden tai sairastuneiden lasten ja nuorten Tatu ry:n pisteisiin.

Torstaina 1.12. vuorossa uinti ja maalipallo

Torstaiaamupäivästä 1.12. vuorossa on uinti AaltoAlvarin uimahallissa ja iltapäivällä maalipalloturnaus Monitoimitalon palloiluhallissa.

Uinnissa voi perinteisten uintityylien ohella kisata esimerkiksi apuvälineuinnissa. Näkövammaisten urheilijoiden kansainvälisessä kilpalajissa maalipallossa voivat kotimaassa ja Para Junior Games -turnauksessa pelata myös näkevät pelaajat – kaikkien pelaajien silmät peitetään sokkopingiksen tavoin läpinäkymättömillä suojalaseilla.

Palkitseminen ja sarjat

Para Junior Games -kisojen yksilölajeissa osallistujat ovat ilmoittautuneet joko kilpasarjaan, jossa kunkin lajin kolme parasta palkitaan Para Junior Games -mitalein, tai harrastesarjaan, jossa ei kirjata virallisia tuloksia.

Kaikki Para Junior Games -osallistujat saavat myös osallistumispalkinnon, ja lisäksi jaossa on menneiltä vuosilta tuttu, tavoiteltu karkintäyteinen Paras Kannustus -palkinto.

Liikunta-, näkö- ja kehitysvammaiset osallistujat luokitellaan tuloksia varten vammaryhmittäin, ja avoimessa luokassa voivat kilpailla elinsiirron saaneet tai dialyysissa olevat sekä esimerkiksi erilaisia kehityksellisiä kieli- tai koordinaatiohäiriöitä omaavat ja autisminkirjolla olevat lapset ja nuoret.

Para Junior Games -aikataulu

KESKIVIIKKO 30.11.

8.30 Kisainfo aukeaa
9.00 Kilpailut alkavat ja Sporttitoripisteet aukeavat (non stop -pisteet auki)
9.00 Bocciaturnaus alkaa
10.00 Sokkopingisturnaus alkaa
11.30 Avajaiset
12.00 Sukkulaviestit
12.30 Kilpailut jatkuvat ja Sporttitoripisteet avoinna (non stop -pisteet auki, juoksujen ja kelausten kilpaerät, sokkopingisturnaus jatkuu)
13.30 Harrastesarjan osallistumismitaleiden jako
14.00 Sporttitoripisteet suljetaan
14.30 Kolmiottelun kilpasarjan, sokkopingisturnauksen ja sukkulaviestien palkintojen jako sekä paras kannustus -palkinnon jako
15.00 Kilpailut päättyvät

Boccian palkintojenjaot heti luokan päätyttyä suorituspaikoilla.

TORSTAI 1.12.

9.00 Uintikilpailut alkavat
12.00 Uintikilpailut päättyvät & palkintojenjako
13.00 Maalipalloturnaus alkaa
15.00 Maalipalloturnaus päättyy

Maalipallon palkintojenjaot heti pelien päätyttyä suorituspaikoilla. Niille, jotka kilpailevat sekä uinnissa että maalipallossa, voidaan uinnin mitalit jakaa myös maalipalloturnauksen yhteydessä.

 

Lue lisää Para Junior Games 2022 -tapahtumasta

Tutustu uusia Para Junior Games -kisoja edeltäneiden Junior Games -kisojen historiaan

 

Lisätietoa: