JYSK Suomi jatkaa Paralympiakomitean pääyhteistyökumppanina ja haastaa jokaisen liikkumaan enemmän

Timo Mäkynen, Johan Sjödin ja Riikka Juntunen poseeraavat kameralle JYSK Awards -juhlan sinertävissä valoissa.

Suomen Paralympiakomitea ja JYSK Suomi ovat sopineet pääyhteistyökumppanuuden jatkosta. Nyt solmittu sopimus jatkuu Pariisin 2024 kesäparalympialaisten yli aina Milano-Cortinan talviparalympiavuoteen 2026. Yhteisenä tavoitteena jatkossa on haastaa kaikki suomalaiset liikkumaan enemmän, toimintakyvystä riippumatta.

JYSK Suomi on toiminut Suomen Paralympiakomitean yhteistyökumppanina vuodesta 2015 ja pääyhteistyökumppanina vuodesta 2019 lähtien. Nyt solmittu sopimus pääyhteistyökumppanuuden jatkolle kattaa taas seuraavan paralympiadin, aina Milano-Cortinan talviparalympiavuoden 2026 loppuun.

Suomen Paralympiakomitea on viime vuosina laajentunut edistämään vammaisten ja tukea tarvitsevien henkilöiden liikkumista ja liikunnan ja urheilun olosuhteita koko matkalla aina lasten ja nuorten harrastamisesta ja luontoliikunnan mahdollisuuksista tavoitteellisessa urheilussa huipulle tähtääviin paraurheilijoihin asti.

JYSKin ja Paralympiakomitean yhteistyön erityisenä tavoitteena onkin jatkossa kasvattaa suomalaisten nykyistä huolestuttavan vähäistä liikkumista, toimintakyvystä riippumatta.

- Paralympiakomitealla on tärkeä rooli vammaisten ihmisten liikuttajina, liikkumaan innostajina ja asenteiden muokkaajana. Meille JYSKissä on tärkeää olla osana tukemassa ja mahdollistamassa liikkumisen ja urheilun iloa kaikille, sanoo JYSK Suomen viestintäpäällikkö Taija Paavola.

Tutkimuksen mukaan* jopa 70 % toimintarajoitteisista henkilöistä liikkuu Suomessa vähemmän kuin terveysliikuntasuositusten mukaiset vähintään 3 tuntia viikossa. Esteinä liikunnan harrastamiselle ovat esimerkiksi sopivan ryhmän tai liikuntakaverin puute, esteelliset liikuntapaikat sekä harrastamisen kalleus.

- On hienoa, että koko Suomen alueella toimivana ja myös laajemmin kansainvälisesti vaikuttavana yrityksenä JYSK tunnistaa tämän ongelman ja haluaa seuraavaksi auttaa sen ratkaisemisessa jo perinteikkään yhteistyömme puitteissa, kommentoi Suomen Paralympiakomitean kumppanuuspäällikkö Timo Mäkynen.

Inspiroivien nuorten esimerkillä kaikki liikkeelle

Innostuakseen liikkumaan tarvitsee kansa sankareita. Paralympialaisten ja muun paraurheilun näkyvyyden on jo pitkään ennustettu lisäävän myös ruohonjuuritason liikuntaa, ja etenkin nuorille esikuvat ovat tärkeässä roolissa. Seitsemän yhteisen vuoden aikana JYSK onkin Suomessa pikkuhiljaa siirtänyt panostustaan yhä enemmän juuri inspiroivien nuorten tukemiseen.

Paralympiakomitean kanssa tehdyn yhteistyön kivijalkana ovat toimineet JYSK Suomen vuosittain jakamat JYSK-stipendit nuorille, unelmiaan tavoitteleville paraurheilijoille. Joulukuun alun Paralympiagaalassa taas jaetut kolme vuoden 2022 stipendiä nostavat stipendiaattien kokonaismäärän jo kahteenkymmeneenkahteen.

JYSK-stipendeistä vauhtia urheiluunsa on aiemmin saanut esimerkiksi keväällä Pekingin talviparalympialaisissa läpimurron lajinsa huipulle tehnyt alppihiihtäjä Santeri Kiiveri, joka toisissa paralympialaisissaan voitti sensaatiomaisesti sekä kultaisen että hopeisen paralympiamitalin.

Myös jo Pekingissä hienosti neljänneksi maastohiihtänyt ja Milanossa 2026 mitaleita tavoitteleva Inkki Inola on stipendiaattien joukossa, kuten tämänhetkisestä nuorten paralympiaryhmä Tulevaisuuden tähdistä muun muassa alppihiihtolupaus Nette Kiviranta ja Pariisiin 2024 tähtäävä parayleisurheilija Iida Lounela.

Tänä vuonna JYSK kohdisti jo useasti toteuttamansa tyynykampanjan tuotot nuoriin paraurheilijoihin, kun avusti kampanjapotillaan Suomen European Para Youth Games (EPYG) -joukkuetta osallistumismaksuissa. Yritys antoi myös ensimmäisen merkittävän lahjoituksen Paralympiarahastoon, josta jo jaettujen ensimmäisten avustusten saajissa on suuri määrä nuoria harrastajia ja urheilijoita.

Toiveena on, että nuorten paraurheilijoiden antaman esimerkin myötä saadaan kannustettua yhä useampia liikkumaan omassa arjessaan. JYSK haluaakin tulevien vuosien aikana haastaa liikkeelle kaikki suomalaiset, jokaisen omalla tavallaan. Yhdessä Paralympiakomitean kanssa tullaan haastamaan myös JYSKin henkilöstöä liikkumaan.

- Liikunta tuo elämään iloa ja puhtia. Esimerkiksi moni JYSK-stipendiaateista on jossain vaiheessa elämäänsä vammautunut vakavasti, mutta palannut tavoittelemaan unelmiaan paraurheilun puolella. Kuten paraurheilijat, joilla on jokin synnynnäinen vamma, nämä esikuvat eivät anna minkään estää heitä liikkumasta ja urheilemasta. Harvalla meistä vammattomistakaan on mitään oikeasti päteviä syitä nykyiselle kansallisella tasolla vaivaavalle liikkumattomuudelle, toteaa JYSKin Suomen ja Ruotsin maajohtaja Johan Sjödin.

Liikuttaako? Toimintarajoitteisille henkilöille suunnatun Liikkujakyselyn ja Seurakyselyn raportti (Saari, 2021)

Infograafi 7b: 70 % toimintarajoitteisista henkilöistä liikkuu vähemmän kuin terveysliikuntasuositusten mukaiset 3 tuntia viikossa. Vastaava luku koko väestön keskuudessa: 41 %.

Infograafi 4a ja infograafi 4b: Harrastamisen esteet


Lue lisää yhteistyöstä:

Vuoden 2022 JYSK-stipendit saivat kolme aikuisten tasolla arvokisadebyyttinsä tehnyttä nuorta paraurheilijaa

JYSK mukana tukemassa nuoria paraurheilijoita 

Vuoden 2021 JYSK-stipendit kolmelle nuorelle paraurheilijalle

Paralympiarahastolle ensimmäinen merkittävä lahjoitus

Suomen Paralympiakomitean yhteistyökumppani JYSK korvaa parayleisurheilijoiden omavastuuosuudet

JYSK on Paralympiakomitean neljäs pääyhteistyökumppani

Lisätietoja: