Kuukauden vapaaehtoinen: Tiina Lavanti nauttii valmentamisesta niin Napaketuissa kuin Special Olympics -leireillä

Tiina Lavanti valmentamassa Temppu, Taito, Tasapaino -leirillä

Paralympiakomitean elokuun Kuukauden vapaaehtoinen Tiina Lavanti valmentaa soveltavaa alppihiihtoa espoolaisessa Napaketuissa, toimii Special Olympics -alppihiihdon päävalmentajana ja kehittää oheisharjoitteluun suunnattua Temppu, Taito ja Tasapaino -leirikokonaisuutta. Ehdota seuraavaa Kuukauden vapaaehtoista tästä.

Tiina Lavanti oli harrastanut laskettelua lapsesta saakka, ja hyvän ystävänsä Virpi Mikkolan kanssa oli ollut jo pidemmän aikaa puhetta siitä, että kun aika olisi sopiva, he lähtisivät kouluttautumaan hiihdonopettajaksi.

– Vuonna 2003 molempien lapset alkoivat olla sen verran isoja, että heidät uskalsi jättää pidemmäksi aikaa isiensä hoiviin. Niin me lähdimme Vipen kanssa Vuokattiin Suomen Hiihdonopettajat ry:n hiihdonopettajakoulutukseen, Lavanti muistelee kahdenkymmenen vuoden takaisia.

– Koulutuksessa oli osio soveltavaa laskettelua ja se kolahti kyllä saman tien. Itselläni ei ole erityislapsia, mutta viidestä lapsesta kahdella oli pienenä voimakkaita allergioita, joiden vuoksi oltiin paljon sairaalassa. Siellä näki erityislapsiperheitä, ja syntyi sellainen tunne, että mitä vain voin tehdä helpottaakseni heidän arkeaan, niin mielelläni teen.

Joukko lasketteluhenkisiä erityislasten vanhempia perusti Espooseen Napaketut-lasketteluryhmän samoihin aikoihin kuin Lavanti ja Mikkola kävivät hiihdonpettajakoulutuksen. Vuoden verran vanhemmat pyörittivät ryhmää keskenään, kunnes päätyivät palkkaamaan Lavantin ja Mikkolan Solvallan Swinghillissä treenaavan ryhmän valmentajiksi.

Sillä tiellä kaksikko on edelleen, joskin Lavanti asui välissä vuosikymmenen verran ulkomailla. Suomeen palattuaan hän palasi myös Napakettujen valmentajistoon.

Nykyään Napaketut on ry-muotoinen seura, jolla on toimintaa Swinghillin lisäksi myös Serenan laskettelukeskuksessa.

– Tällä hetkellä Napaketuissa on 17 laskijaa, joista 12 on mukana kisaryhmässä. Neljä tai viisi laskijoista ovat alkuperäisiä sieltä kahdenkymmenen vuoden takaa, Lavanti kertoo.

Napakettujen ryhmät starttaavat loppiaisen tienoilla ja laskeminen jatkuu niin kauan kuin olosuhteita etelässä riittää, yleensä maaliskuun puoliväliin saakka. Lavanti painottaa, että uudet harrastajat ovat tervetulleita matalalla kynnyksellä Suomen ainoaan pelkästään soveltavaan alppiin keskittyvään seuraan.

Tiina Lavanti valmentaa Special Olympics -alppihiihtoleirillä

Nykyään Tiina Lavanti on myös Special Olympics -alppihiihdon päävalmentaja.

– Sekin lähti Vipen kautta. Viitisen vuotta sitten Messilässä oli Special Olympics -alppihiihtoleiri, jonne tarvittiin yhtä lisäohjaajaa, kun joku oli joutunut jäämään pois. Vipe soitti, että kiinnostaisiko minua. Ja tottahan se kiinnosti.

Special Olympics -valmentajana toimiminen tuo mukanaan myös kansainvälisen puolen. Tosin koronaviruspandemia oli pitkään tulppana kisareissuille. Lavanti ehti olla ennen koronaa mukana yhdellä kisamatkalla Norjassa. Nyt valmistaudutaan kuitenkin täyttä häkää kehitysvammaisten urheilun suurimpaan koitokseen, vuonna 2025 Italiassa järjestettäviin Special Olympics -talvimaailmankisoihin.

Kahtena viime kesänä on Pajulahdessa järjestetty kotimaisen Special Olympics -toiminnan uutuus, oheisharjoitteluun painottuva Temppu, Taito ja Tasapaino -leiri. Sen ideoinnissa ja toteuttamisessa Lavannilla on ollut merkittävä rooli.

– Harrastan itse kehonpainoliikuntaa ja olen opiskellutkin erilaisia liikkumistaitojuttuja. Se liittyy siihen, että minulla on itselläni neljä koiraa, joille olen alkanut rakentamaan fyysisiä pohjataitoja. Haaveenani on auttaa myös muita koiranomistajia siinä tulevaisuudessa. Tätä olen alkanut tuomaan myös ”ihmispuolelle”, eli että kehitetään pohjataitoja kaikkiin lajeihin; tasapainoa, joustavuutta, liikkuvuutta ja niin edelleen.

– Toinen iso teema, joka on sekä Temppu, Taito, Tasapaino -leirillä että meidän Special Olympics -alppileireillä, on kiireettömyys. Vaikka joskus voi olla kiire, niin pitää osata myös rauhoittua ja pystyä keskittymään oleelliseen.

Lavantin mukaan porukat niin Napaketuissa kuin Special Olympics -toiminnassa ovat monella tapaa esimerkillisiä valmennettavia.

– On niin hyvin käyttäytyvää ja kuuliaista porukkaa, että onhan tällaisen porukan kanssa aivan ihana mennä mihin vain ja tehdä kaikenlaista. Aina saa olla ylpeä heidän käytöksestään!

Lisätietoa Napaketuista Paralympiakomitean Löydä oma seura -palvelusta

Kuvat: Toivo Laiho ja Touho Häkkinen.

EHDOTA KUUKAUDEN VAPAAEHTOISTA SÄHKÖISELLÄ LOMAKKEELLA

Suomen Paralympiakomitea nostaa vapaaehtoistoimijoiden tekemää arvokasta työtä valokeilaan Kuukauden vapaaehtoinen -juttusarjassa, jossa esitellään vapaaehtoistyötä paraurheilun tai soveltavan liikunnan parissa tekeviä henkilöitä.

Kuukauden vapaaehtoinen voi toimia urheiluseuran tai paikallisyhdistyksen riveissä tai olla jollain muulla tavalla tekemisissä paraurheilun tai soveltavan liikunnan kanssa. Kuukauden vapaaehtoinen valitaan sähköisen ilmiantolomakkeen kautta tulleiden ehdotusten joukosta.

Anna oma ehdotuksesi Kuukauden vapaaehtoiseksi tästä

Kuukauden vapaaehtoiseksi ei voi ilmoittaa itseään, vaan ehdotuksen tulee tulla toisen henkilön/tahon tekemänä. Ehdotuksen yhteyteen kirjoitetaan lyhyet perustelut, miksi juuri tämä henkilö olisi hyvä Kuukauden vapaaehtoiseksi.

Jos ehdotat henkilöä tammikuun Kuukauden vapaaehtoiseksi ja hän ei tule valituksi, häntä ei tarvitse ehdottaa uudestaan. Aiemmat ehdotukset huomioidaan tulevien kuukausien valintaprosessissa. Sama henkilö/taho voi ehdottaa myös useampaa Kuukauden vapaaehtoista. Yhteen lomakkeeseen tulee kuitenkin laittaa vain yhden ehdotettavan nimi.

Kuukauden vapaaehtoinen -artikkeli julkaistaan kunkin kuukauden päätteeksi. Ehdotuksia Kuukauden vapaaehtoiseksi voi lähettää milloin tahansa.

Kuukauden vapaaehtoiset

 

HALUATKO TULLA MUKAAN TOIMINTAAN?

Liity Paralympiakomitean vapaaehtoisten listalle tästä

Vapaaehtoiset koulutetaan tapahtumakohtaisesti, ja usein lajista ja työtehtävistä ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Tapahtumista lähetetään viestiä vapaaehtoisille, jotka ovat listalle ilmoittautuneet. Tapahtumien määrä ja vapaaehtoisten tarve vaihtelee.