Kuukauden vapaaehtoinen: Laura Huopainen innostui heti bocciasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista vaikeavammaisille henkilöille

Laura Huopainen

Bocciavalmentaja ja -tuomari Laura Huopainen on Paralympiakomitean helmikuun Kuukauden vapaaehtoinen. Ehdota meille seuraavaa Kuukauden vapaaehtoista tästä.

Laura Huopaisen ensikosketus bocciaan tapahtui syksyllä 2016, kun hän tuli henkilökohtaiseksi avustajaksi nykyiselle aviomiehelleen Jan Huopaiselle.

– Heti lähdettiin järjestämään boccian SM-kisoja Kiipulan kuntoutuskeskukseen Janakkalaan. Laji vei kyllä heti mukanaan, Laura Huopainen muistelee. 

Huopainen oli aloittanut henkilökohtaisen avustajan työt melko pian lukion jälkeen, joten hänellä oli jo runsaasti kokemusta vaikeavammaisten henkilöiden kanssa työskentelystä. Bocciassa taidokkaita urheilusuorituksia pystyivät tekemään henkilöt, joiden toimintakyky arjessa on hyvin rajallinen. Se vetosi Huopaiseen.

– Sekä ihmisellä itsellään että hänen lähipiirillään saattaa olla ajatus, että hän ei pysty harrastamaan mitään, mutta boccia on laji, jossa saa onnistumisen kokemuksia ja ennen kaikkea kokemuksen toimijuudesta.

Pian ensimmäisen SM-turnauksen jälkeen Laura lähti maajoukkuevalmentajana toimivan Jan Huopaisen kanssa Puolan Poznaniin kansainväliseen turnaukseen, jossa pääsi näkemään, miten kovatasoisesta urheilusta on kyse.

Boccia on paralympialaji, jossa kilpailu maailmalla on armotonta. Vain kolme suomalaispelaajaa – Leena Särelä, Vesa Koivuniemi ja Timo Ollikka – ovat päässeet edustamaan Suomea paralympialaisissa. Nyt, Huopaisten pariskunnan johdattamana, vahva pyrkimys on saada lisää nimiä tuohon listaan vielä tämän vuosikymmenen puolella.

– Bocciaahan pelataan tosi paljon eri puolilla Suomea invalidi- ja eläkeläisyhdistysten parissa, mutta paralympialaisissa mukana olevien luokkien urheilijat tarvitsevat harrastamiseensa vähän enemmän tukea kuin ns. pystyboccian pelaajat, Huopainen alustaa.

– Oleellinen kehitysaskel oli, kun saatiin pääkaupunkiseudulle jokaviikkoinen treenikerta. Aiemmin pystyi vain kertomaan potentiaalisille uusille pelaajille lajista ja sanomaan, että käy kokeilemassa jossain, nyt on konkreettinen aika ja paikka, jonne voi tulla kokeilemaan, mistä bocciasta sen paralympialajimuodossa on kyse. On vaikea innostua lajista, jota ei pääse kokeilemaan tai treenaamaan säännöllisesti.

Huopaiset järjestävät Helsingin Validia Kuntoutuksen tiloissa pidettävien viikkotreenien lisäksi myös valmennuspäiviä ja paraboccian SM-osaturnauksia. Lisäksi he ovat käyneet esittelemässä lajia muun muassa Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin Ruskeasuon yksikössä ja muutamalle muullekin koululle ja luokalle.

– Mielellään menemme esittelemään bocciaa minne vain, jos pyydetään. Boccia on laji, jonka pelaajia harvemmin bongailee tuolta kadulta. Optimitilanne olisi, että mukaan lajiin löytäisi jo nuorena ja voisi kasvaa sen parissa, mutta yhtä lailla boccian tavoitteellisen harrastamisen voi aloittaa aikuisiälläkin.

Valmentamisen ja turnausjärjestelyjen ohella Laura Huopainen toimii myös bocciatuomarina kotimaan turnauksissa.

Huopainen työskentelee edelleen henkilökohtaisena avustajana, ei tosin enää Jan Huopaiselle. He avioituivat neljä vuotta sitten.

Ehdota Kuukauden vapaaehtoista!

Suomen Paralympiakomitea nostaa vapaaehtoistoimijoiden tekemää arvokasta työtä valokeilaan Kuukauden vapaaehtoinen -juttusarjassa, jossa esitellään vapaaehtoistyötä paraurheilun tai soveltavan liikunnan parissa tekeviä henkilöitä.

Kuukauden vapaaehtoinen voi toimia urheiluseuran tai paikallisyhdistyksen riveissä tai olla jollain muulla tavalla tekemisissä paraurheilun tai soveltavan liikunnan kanssa. Kuukauden vapaaehtoinen valitaan sähköisen ilmiantolomakkeen kautta tulleiden ehdotusten joukosta.

Anna oma ehdotuksesi Kuukauden vapaaehtoiseksi tästä

Kuukauden vapaaehtoiseksi ei voi ilmoittaa itseään, vaan ehdotuksen tulee tulla toisen henkilön/tahon tekemänä. Ehdotuksen yhteyteen kirjoitetaan lyhyet perustelut, miksi juuri tämä henkilö olisi hyvä Kuukauden vapaaehtoiseksi.

Jos ehdotat henkilöä tammikuun Kuukauden vapaaehtoiseksi ja hän ei tule valituksi, häntä ei tarvitse ehdottaa uudestaan. Aiemmat ehdotukset huomioidaan tulevien kuukausien valintaprosessissa. Sama henkilö/taho voi ehdottaa myös useampaa Kuukauden vapaaehtoista. Yhteen lomakkeeseen tulee kuitenkin laittaa vain yhden ehdotettavan nimi.

Kuukauden vapaaehtoinen -artikkeli julkaistaan kunkin kuukauden viimeisenä päivänä. Ehdotuksia Kuukauden vapaaehtoiseksi voi lähettää milloin tahansa.

 

Muut Kuukauden vapaaehtoiset

Haluatko tulla mukaan toimintaan?

Liity Paralympiakomitean vapaaehtoisten listalle tästä

Vapaaehtoiset koulutetaan tapahtumakohtaisesti, ja usein lajista ja työtehtävistä ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Tapahtumista lähetetään viestiä vapaaehtoisille, jotka ovat listalle ilmoittautuneet. Tapahtumien määrä ja vapaaehtoisten tarve vaihtelee.