Kuukauden vapaaehtoinen: Voimisteluohjaajaksi ryhtyminen on ollut Iida Laasaselle käänteentekevä päätös

Iida Laasanen

Paralympiakomitean joulukuun Kuukauden vapaaehtoinen Iida Laasanen ohjaa viikoittain viittä Vaasan kaupungin soveltavaa jumpparyhmää. Hän tykästyi soveltavan liikunnan ohjaamisesta niin kovasti, että kouluttautuu erityisopettajaksi. Ehdota seuraavaa Kuukauden vapaaehtoista tästä.

Vuonna 2009 Laasasen hyvä ystävä Ella Suomela kysyi, haluaisiko Laasanen alkaa valmentaa telinevoimistelua hänen kanssaan. Laasasella ei ollut varsinaista voimistelutaustaa, mutta tanssia hän oli harrastanut pitkään. Hyvän kaverin rinnalla Laasanen uskaltautui uuden aluevaltauksen pariin.

Muutama vuosi meni Vaasan Telinetaiturien yleisten ryhmien ohjaajana, kunnes vuonna 2013 hän aloitti Suomelan parina seuran soveltavan voimistelun ryhmien ohjaajana. Suomela oli käynnistänyt soveltavan voimistelun seurassa pari vuotta aikaisemmin.

– Ella on ollut edelläkävijä soveltavassa voimistelussa Suomessa. Hän perusti ryhmän tosi aikaisin ja oli silloin itse vielä tosi nuori. Muistan kun olin Voimisteluliiton ensimmäisessä erityisryhmiin keskittyvässä koulutuksessa, niin siellä osallistujat vasta miettivät, että pitäisikö meidänkin seuraan perustaa tällaista. Meillä Vaasassa ryhmiä oli ollut jo pitkään, Laasanen sanoo.

Viime vuosikymmenen lopulla Ella Suomela muutti opettajantöidensä perässä pois Vaasasta, ja Iida Laasanen otti ryhmistä täyden vetovastuun. Viime vuosina soveltavan voimistelun ja tanssin ryhmät ovat olleet Telinetaitureiden sijaan Vaasan kaupungin alaisuudessa.

– Näin pystytään pitämään ryhmät maksuttomina. Ajatus on, että ryhmiin on mahdollisimman helppo tulla, Laasanen sanoo.

Laasasella on ollut ryhmissä vaihtuvia apuohjaajia, mutta pääasiassa hän vastaa viiden viikoittaisen ryhmän vetämisestä yksin.

Tilanne ei ole optimaalinen, mutta ryhmäkoot ovat sen verran pieniä ja viisi harjoituskertaa jakautuvat vain kahdelle eri päivälle, joten kuormitus ei käy Laasaselle liian suureksi. Ei etenkään siksi, että Laasanen nauttii toden teolla ryhmien ohjaamisesta.

– Tämä ei ole koskaan tuntunut työltä, enemmänkin se on minun harrastukseni. Joskus voi olla ollut itsellä vähän huono päivä ja väsyttää treeneihin tullessa, mutta kun pääsen sinne ja pääsen tekemään ryhmäläisten kanssa kivoja juttuja, niin taas on parempi mieli itselläkin. He ovat tosi tärkeitä minulle, Laasanen sanoo.

Viidestä ryhmästä neljä on voimisteluryhmiä ja yksi tanssiryhmä. Laasanen kertoo, että kaikista viidestä ryhmästä löytyy osallistujia, jotka ovat olleet mukana ryhmän alusta saakka.

– On mahtavaa saada nähdä heidän kehityksensä ja olla mukana heidän kasvussaan.

Positiiviset kokemukset soveltavan liikunnan ryhmien kanssa ovat ohjanneet myös Laasasen uravalintaa.

– Olen kouluttautumassa erityisluokan opettajaksi. Näistä jumpparyhmistä se ajatus ja alkusysäys lähti. Tämä on minulle lähellä sydäntä, joten ajattelin, että erityisopettajan työ voisi olla oma juttuni.


KUKA ON SEURAAVA KUUKAUDEN VAPAAEHTOINEN?

Kuukauden vapaaehtoinen -juttusarjassa nostetaan vapaaehtoistoimijoiden tekemää arvokasta työtä valokeilaan. Joka kuukausi esitellään yksi vapaaehtoistyötä paraurheilun tai soveltavan liikunnan parissa tekevä henkilö.

Kuukauden vapaaehtoinen voi toimia urheiluseuran tai paikallisyhdistyksen riveissä tai olla jollain muulla tavalla tekemisissä paraurheilun tai soveltavan liikunnan kanssa.

Tiedätkö sinä henkilön, joka ansaitsisi huomiota tärkeästä työpanoksestaan? Käy täyttämässä ilmiantolomake, niin ehdotuksesi jää talteen myös tulevien kuukausien varalle. 

Anna oma ehdotuksesi Kuukauden vapaaehtoiseksi tästä

 

Kuukauden vapaaehtoiset

 

HALUATKO TULLA MUKAAN TOIMINTAAN?

Liity Paralympiakomitean vapaaehtoisten listalle tästä

Vapaaehtoiset koulutetaan tapahtumakohtaisesti, ja usein lajista ja työtehtävistä ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Tapahtumista lähetetään viestiä vapaaehtoisille, jotka ovat listalle ilmoittautuneet. Tapahtumien määrä ja vapaaehtoisten tarve vaihtelee.

 

Paralympiakomitean vapaaehtoisverkostosta vastaa: