Suomelle mitalivärisuora hiihdosta elinsiirtourheilun talvilajien MM-kisojen avauspäivänä Bormiossa

Rönkkö, Tirronen ja Koskenkorva pitelevät Suomen lippua mitalit kaulassaan. Viereisessä kuvassa sama kolmikko sukset jalassa kisapaikalla.

Elinsiirtourheilun talvilajien MM-kilpailut World Transplant Winter Games käydään Italian Bormiossa 4.–8.3. Suomen viisihenkinen joukkue kilpailee lumilautailussa, lumikenkäilyssä sekä hiihdossa, josta tuli avauspäivänä kultaa Paavo Koskenkorvalle, hopeaa Risto Rönkölle ja prossia Anne Tirroselle.

Järjestyksessään kahdennettoista elinsiirtourheilun talvimaailmanmestaruuskilpailut World Transplant Winter World Games kilpaillaan Italian Bormiossa 4.–8.3.2024. Kilpailuihin on ilmoittautunut 247 iältään 10–80-vuotiasta urheilijaa 21 maasta kilpailemaan alppilajeissa, lumilautailussa, ampumahiihdossa, maastohiihdossa, lumikenkäilyssä ja curlingissa.

Suomesta kisoissa nähdään viiden hengen joukkue. Heti avauspäivänä maanantaina 4.3. tuleen pääsivät 5 kilometrin hiihdossa vantaalainen Paavo Koskenkorva, helsinkiläinen Risto Rönkkö ja lieksalainen Anne Tirronen. Kolmikolle päivä oli menestyksekäs, sillä heistä jokainen sai kisasta kaulaansa mitalin.

Suomen miehet ottivat avauspäivän hiihdostaan kaksoisvoiton 40–49-vuotiaiden miesten sarjassa, kun Paavo Koskenkorva voitti kultaa ja Risto Rönkkö hopeaa. Anne Tirronen taas otti 50–59-vuotiaiden naisten sarjassa pronssia.

Koskenkorva ja Rönkkö levittävät palkintopallilla Suomen lippuja ranskalaisen pronssimitalin levittäessä omaa lippuaan. Viereisessä kuvassa Tirronen lippuineen naisten mitalikolmikossa ranskalaisen voittajan ja norjalaisen hopeamitalistin kanssa.

Ensimmäistä kertaa elinsiirron saaneiden MM-kilpailuihin nyt osallistuva, yleisurheilijana tunnettu mutta myös ympärivuotisesti hiihtävä Koskenkorva on saanut munuaisensiirrot vuosina 2005 ja 2018.

Ennen toista elinsiirtoaan hän hiihti vuonna 2016 dialyysissa olevien maailmanennätyksen tuolloin 42-kilometriseksi lyhennetyssä Finlandia-hiihdossa, ja suoritti seuraavana vuonna 86 kilometrin pituisen Tervahiihdon Oulussa. Vantaalla vuonna 2016 järjestetyistä elinsiirron saaneiden EM-kilpailuista hän on voittanut neljä yleisurheilumitalia.

- Keli oli yllättävän rankka ja korkea ilmanala tuntuu hieman tekevän hengitystä ahtaaksi. En saanut suksia oikein pitämään varjopuolella, ja aurinkopuolella taas ei meinannut luistaa hyvin. Kisa oli kuitenkin kokonaisuutena tasaisen hyvä, ylämäet meni kivasti suurimmaksi osaksi hölkäten, Paavo Koskenkorva kertoo maanantaisesta MM-kultahiihdostaan.

Niin ikään elinsiirron saaneiden MM-kilpailuissa ensikertalaisena Bormiossa nähtävä Risto Rönkkö avasi arvokisauransa vuoden 2022 EM-kilpailuissa Iso-Britannian Oxfordissa, saatuaan maksansiirron 2,5 vuotta aiemmin. Oxfordista hän toi kotiin kolme yleisurheilumitalia.

Jo vuodesta 2013 lähtien elinsiirron saaneiden arvokisoja kiertänyt Anne Tirronen taas sai munuaisensiirron vuonna 2011 ja voitti viimeksi vuoden 2023 kesällä Perthissä kaksi MM-mitalia, yhden uinnista ja yhden yleisurheilusta.

Tiistaina 5.3. suomalaiset kehissä hiihdon lisäksi lumilautailussa ja lumikenkäilyssä

Hiihto jatkuu Bormiossa tiistaina 5.3., kun vuorossa on tunnin hiihtokilpailu. Suomen aikaa klo 10.00 alkavaan kilpailuun osallistuu maanantain tavoin kolmikko Koskenkorva, Rönkkö ja Tirronen. Kilpailussa hiihdetään nimensä mukaisesti tunnin ajan, ja mitalit jaetaan ajassa pisimmän matkan hiihtäneille.

Lumilautailun suurpujottelun MM-kilpailu oli alun perin tarkoitus järjestää jo ensimmäisen kisapäivän aikana, mutta kilpailu siirtyi tiistaiaamulle 5.3. Tiistain hiihdon tavoin Suomen aikaa klo 10.00 alkavassa suurpujottelussa kehiin pääsevät Suomea lumilautailussa edustavat keminmaalainen Jyrki Seitamaa ja vantaalainen Jarmo Leväinen alle 50–59-vuotiaiden miesten sarjassa.

Vuonna 2015 sydämensiirron saanut Leväinen on yltänyt lumilautailun suurpujottelussa mitaleille kaksissa edeltävissä elinsiirron saaneiden talvilajien MM-kilpailuissa. Edellisissä, vuonna 2020 Kanadan Banffissa käydyissä kisoissa hän laski pronssille, ja sitä edellisissä Sveitsin Anzèren kisoissa 2018 – joissa hän oli mukana ainoana urheilijana Suomesta – sai hän kaulaansa kultaa.

Myös golfissa, lentopallossa ja yleisurheilussa kilpaileva Leväinen on ollut 2010–2020-lukujen taitteessa yksi Suomen aktiivisimmista elinsiirtourheilijoista.

Leväisen tavoin jo vuosikymmenien ajan lumilautaillut Jyrki Seitamaa aloitti kansainvälisen uransa elinsiirron saaneiden arvokilpailuissa vuonna 2016 Suomen Vantaalla järjestetyissä EM-kilpailuissa, joissa saavutti heti yhteensä kolme mitalia (kaksi yleisurheilussa ja yhden salibandyssa). Lumilautailussa hän on ollut aiemmin mukana vammattomien urheilijoiden half pipe -maajoukkueessa ja toimii nykyisin lajin valmentajana. Lumilaudan päällä Seitamaa on viihtynyt jo vuodesta 1988 saakka.

Tiistain 5.3. iltapäiväohjelmassa Bormiossa on lisäksi 2 kilometrin lumikenkäilykilpailu, johon osallistuu neljä viidestä Suomen joukkueen jäsenestä, kun Koskenkorva, Rönkkö, Tirronen ja Leväinen starttaavat noin klo 16.00 Suomen aikaa.

Elinsiirtourheilun maailmanlaajuisesti suurin tapahtuma ovat parittomina vuosina järjestettävät kesälajien MM-kilpailut World Transplant Games, joihin vuonna 2023 osallistui 1500 urheilijaa lähes 50 maasta – Suomesta 8 urheilijan joukkue. Pienempiä talvilajien MM-kilpailuita on järjestetty vuodesta 1994 alkaen aina parillisina vuosina, mutta kisat ovat jääneet väliin vuosina 2016 ja 2022.


Kuvissa: 1) Risto Rönkkö (vas.), Anne Tirronen ja Paavo Koskenkorva mitalien jaon jälkeen ja aiemmin ladulla Bormion kilpailupaikalla. 2) Kultaa saanut Koskenkorva ja hopeaa saanut Rönkkö ranskalaisen pronssimitalisti Emmanuel Gastaudin kanssa ja Anne Tirronen oman sarjansa ranskalaisen voittajan Veronique Dupras'n ja norjalaisen hopeamitalisti Line Bjerke Rennesundin kanssa.

SUOMEN JOUKKUE – WORLD TRANSPLANT WINTER GAMES 2024, 4.–8.3.

  • Paavo Koskenkorva, Vantaa, 40–49-v
  • Risto Rönkkö, Helsinki, 40–49-v
  • Anne Tirronen, Lieksa, 50–59-v
  • Jarmo Leväinen, Vantaa, 50–59-v
  • Jyrki Seitamaa, Keminmaa, 50–59-v

 

KISAOHJELMA

Ajat Suomen aikaa

Maanantai 4.3.2024

  • 5 km maastohiihto
    • Suomesta mukana Paavo Koskenkorva, Risto Rönkkö ja Anne Tirronen

Tiistai 5.3.2024

  • Klo 10.00 alkaen maastohiihdon 1 tunnin kilpailu
    • Suomesta mukana Paavo Koskenkorva, Risto Rönkkö ja Anne Tirronen

  • Klo 10.00 alkaen lumilautailun suurpujottelu
    • Suomesta mukana Jarmo Leväinen ja Jyrki Seitamaa

  • Klo 15.30 alkaen 2 km lumikenkäily
    • Suomesta mukana Paavo Koskenkorva, Risto Rönkkö, Anne Tirronen ja Jarmo Seitamaa

Keskiviikko 6.3.

  • Klo 15.30 alkaen maastohiihdon joukkuekilpailu
    • Suomesta mukana Paavo Koskenkorva, Risto Rönkkö ja Anne Tirronen

Torstai 7.3.

  • Klo 10.00 alkaen lumilautailun paripujottelu
    • Suomesta mukana Jarmo Leväinen ja Jyrki Seitamaa

  • Klo 15.30 alkaen ampumahiihto
    • Suomesta mukana Paavo Koskenkorva, Risto Rönkkö ja Anne Tirronen

 

TULOKSIA

Maanantai 4.3.

5 km hiihto, miehet 40–49-v

  1. Paavo Koskenkorva, Suomi, 23:55:60
  2. Risto Rönkkö, Suomi, 25:41:70
  3. Emmanuel Gastaud, Ranska, 28:16:80

5 km hiihto, naiset 50–59-v

  1. Veronique Dupras, Ranska, 31:10:80
  2. Line Bjerke Rennesund, Norja, 35:31:00
  3. Anne Tirronen, Suomi, 38:14:60

 


Lue lisää urheilijoista ja elinsiirtourheilusta:

2023: Anne Tirronen ui Suomen joukkueen ensimmäisen mitalin elinsiirron saaneiden MM-kilpailuissa

2022: Viestihopeat kruunasivat Suomen hienon urakan elinsiirron saaneiden EM-kilpailuissa

2020: Uotinen ja Leväinen mitaleilla elinsiirron saaneiden talvilajien MM-kisojen avauspäivänä

2018: Jarmo Leväinen lumilautailee elinsiirron saaneiden MM-kilpailuissa Sveitsissä

2016: Sydän pysähtyi 28 minuutiksi, mutta nyt vantaalainen Jarmo Leväinen osallistuu EM-kilpailuihin kotikaupungissaan

2016: Anne Tirronen on vahvalla kilpailuvietillä varustettu elinsiirtourheilija

2016: Dialyysissä oleva Koskenkorva hiihti Finlandia-hiihdon – seuraavaksi EM-kilpailuihin

 

Bormio 2024:

Bormio 2024: Jyrki Seitamaalle lumilautailukultaa, 3 mitalia hiihdosta ja 3 lumikenkäilystä elinsiirtourheilun talvilajien toisena MM-päivänä

 

Lisätietoa:

Petri Räbinä
Joukkueenjohtaja, Suomen Paralympiakomitea
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358 50 596 5014