Koulutusta, vinkkejä ja ratkaisuja opettajille liikunnan soveltamiseen

Salibandya Junior Games -kisoissa Kuortaneella.

Suomen Paralympiakomitealla on tarjota opettajille ja laajemminkin koulumaailmaan koulutusta, vinkkejä ja käytännön ratkaisuja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden osallistamiseen koululiikunnassa.

Junior Games -kisat

Paralympiakomitea järjestää kahdesti vuodessa vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten omat koulujenväliset kilpailut. Syksyn Junior Games -kisat järjestetään marraskuun viimeinen keskiviikko Jyväskylän Hipposhallilla. Kevään kisat järjestetään Kuortaneen Urheiluopistolla huhtikuussa. Kevätkisoissa lajeina ovat maalipallo, uinti, boccia, puhallustikka, salibandy ja keilailu. Syyskisoissa lajit ovat yleisurheilu ja sokkopingis.

Verkkokoulutus

Paralympiakomitea (ent. VAU) ja Liikuntakeskus Pajulahti käynnistivät keväällä 2019 avoimen ja maksuttoman soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun verkkokoulutuksen. Koulutuksessa voi suorittaa osioita omaan tahtiin ja valita juuri ne osiota, jotka palvelevat omaa osaamista, esimerkiksi osio erilaisten toimintakykyjen huomioimisesta liikunnassa.

Apuvälineet

Paralympiakomitean alaisuudessa toimiva Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA vuokraa vammaisurheilun ja soveltavan liikunnan apuvälineitä, kuten pelituoleja tai erilaisia pyöriä joka puolelle Suomea hyvin maltilliseen hintaan. SOLIA on mukana myös Välineet.fi -verkostossa, jonne on koottu liikunnan apu- ja toimintavälineitä Suomessa vuokraavat tahot. SOLIA:n ja Kehitysvammaisten Tukiliiton alaisen Malike-toiminnan Kaikki liikkuu – kärry kiertää! -toimintamallissa koulut voivat saada määräajaksi käyttöönsä peräkärryllisen liikuntavälineitä. SOLIAn liikuntavälineet on jaettu viiteen kategoriaan: pyörät, pyörätuolit, talviliikuntavälineet, kesävälineet sekä pelit ja pelivälineet.      

Liikuntavinkit

Erilaisilla liikuntamuotojen ja pelien sovelluksilla liikunta- ja välitunteihin on mahdollista saada uutta säpinää – ja samalla mahdollistaa tukea tarvitsevien oppilaiden osallistuminen. Paralympiakomitean sivujen materiaalipankista löytyy runsaasti ohjeita liikuntalajien ja -pelien soveltamiseen.

Koululiikunnan tueksi

Paralympiakomitean sivuille on koottu kattava tietopaketti oppilaiden tukemisesta koululiikunnassa, mm. liikunnan HOJKS:sta ja koululiikunnan arvioinnin suhteuttamisesta. Tekstin asiantuntijana on toiminut Jyväskylän yliopiston soveltavan liikunnan lehtori Terhi Huovinen.