EPYG 2022: Koko Suomen joukkue tulessa heti perjantain avauspäivänä – finaaleita ohjelmassa jo yleisurheilussa ja uinnissa

 Suomen EPYG 2022 -joukkue ryhmäkuvassa Liikuntakeskus Pajulahden pihalla maahan pystytettyjen EPYG-kirjainten takana.

European Para Youth Games -monilajikisojen ensimmäisenä kilpailupäivänä perjantaina 1.7. nähdään suomalaisurheilijoita mahdollisissa finaalitaistoissa jo yleisurheilun 100 metrin juoksuissa, kuulantyönnössä ja uintimatkoilla. Maalipallossa, parabocciassa, pyörätuolikoripallossa, pöytätenniksessä ja sokkopingiksessä käynnistyvät alkusarjan ottelut.

Järjestyksessään kuudensissa nuorten paraurheilijoiden European Para Youth Games -kilpailuissa alkavat kilpailutapahtumat perjantaina 1.7. sekä Pajulahden Liikuntakeskuksen pääkallopaikalla, Rakokiven yleisurheilukentällä Nastolassa että Mäkelänrinteen uimahallissa Helsingissä.

Myös Suomen lopulta 24-henkinen EPYG-joukkue aloittaa kokonaisuudessaan kilpailunsa perjantain aikana. Suomalaisia edustajia on mukana kisojen yhteensä kahdeksasta lajista seitsemässä: yleisurheilussa, uinnissa, maalipallossa, parabocciassa, pyörätuolikoripallossa, pöytätenniksessä ja sokkopingiksessä.

Perjantain aikana nähdään finaalikilpailuja jo yleisurheilussa ja uinnissa, kun taas palloilulajeissa turnaukset alkavat alkusarjojen otteluilla.

Yleisurheilu: Iida Lounela kisaa mitalista ja jahtaa uutta ennätysaikaa 100 metrillä

Pajulahden Liikuntakeskuksen läheisellä Rakokiven yleisurheilukentällä alkavat yleisurheilukilpailut suomalaisten osalta U17-naisten 100 metrin juoksulla. Kisassa nähdään Suomen joukkueesta ensimmäisissä kansainvälisissä kisoissaan liikuntavammaisten urheilijoiden pystyluokissa kilpailevat 14-vuotias Aamu Hulmi Helsingistä ja 16-vuotias Neea Sahlström Keiteleeltä. Sahlström nähdään perjantaina lisäksi kuulantyönnössä.

- Jännittää, mutta hauskaa tämä on samalla. Tavoitteena on tehdä uusi ennätys niin satasella kuin kuulassakin, vasta kerran aiemmin yleisurheilukilpailuihin osallistunut Sahlström kertoo. – Tähän mennessä viikko on ollut kiva, olen tutustunut uusiin tyyppeihin ja saanut tehtyä hyviä treenejä.

Niin ikään ensimmäisissä kansainvälisissä kisoissaan kilpaileva ja vastikään kilpauransa aloittanut 17-vuotias turkulaisjuoksija Eevert Haakana osallistuu U20-miesten 100 metrille. Myös jalkapalloa pelaava Haakana on treenannut muutaman vuoden ajan yleisurheilua Turun Kenttäurheilijoissa Janne Keräsen luotsaamassa parayleisurheiluryhmässä ja kilpaillut ennen EPYGiä kerran parayleisurheilun SM-kisoissa.

– Eevert harjoittelee oikein tavoitteellisesti. Mitalinkiilto on silmissä aina, kun hän vetää ympäri rataa. Eevertin kilpailuvietti on kova, kertoo kisoissa Haakanan avustajana ja tulkkina mukana oleva äiti Kirsi Nurmi.

Myös kansainvälisellä tasolla jo menestynyt, kolme vuotta sitten alle 17-vuotiaiden maailmanmestaruuden sekä pituudessa että 400 metrin juoksussa näkövammaisten urheilijoiden T12-luokassa voittanut Iida Lounela aloittaa perjantaina kisansa. 18-vuotiaan Lounelan ohjelmassa on U20-naisten 100 metrin juoksu.

Kisoissa ilman loukkaantumisesta yhä kärsivää opasjuoksijaansa kilpaileva mutta ennätyskunnossa oleva Lounela tavoittelee sivumatkallaankin kärkisijoja sekä parannusta kesäkuun alkupuolella Pariisin GP-kisassa juoksemalleen henkilökohtaiselle ennätysajalle 13,81.

Uinti: Daniela Sohlman ja Ronja Weckström aloittavat selkä- ja vapaauintimatkoilla

Suomen EPYG-uintijoukkueen muodostavat vantaalainen Daniela Sohlman ja helsinkiläinen Ronja Weckström aloittavat EPYG-kilpailunsa Mäkelänrinteen uimahallissa Helsingissä 50 metrin vapaauinnilla, 100 metrin selkäuinnilla ja 50 metrin vapaauinnilla.

100 metrin selkäuinti on Daniela Sohlmanille päämatka, ja vuoden 2021 lopulla hän sijoittui Pohjoismaiden mestaruuskisoissa sillä kolmanneksi S10-luokan SE-ajalla 1.19,80. 50 metrin vapaauinnissa hän puolestaan ui edellisissä, vuoden 2019 EPYG-kotikisoissa ykkössijalle.

Ronja Weckström, joka myös keskittyy uintiurallaan sprinttimatkoille, ui hänkin S9-luokan 100 metrin selkäuinnissa itsensä edellisvuoden PM-kisojen finaaliin Ruotsissa ja sijoittui tuolloin seitsemänneksi. Vuoden 2022 aikana hän on ehtinyt parantaa omaa ennätystään molemmilla perjantain uintimatkoilla.  

Palloilulajien turnauksissa suomalaisilla alkavat perjantaina alkusarjojen ottelut

Suomen kahdet aiemmat kisat käsittävässä EPYG-historiassa mukaan on nyt ensimmäistä kertaa saatu myös maalipallojoukkue. Suomen viisihenkisessä joukkueessa pelaavat järvenpääläinen Eemi Utriainen, espoolainen Aino Jaakkola, helsinkiläinen Paavo Tulisalo, kouvolalainen Panu Räty sekä kapteenina myös jo Suomen naisten maajoukkueessa pelaava tamperelainen Jasmin Mikkola.

Kapteeni Mikkolaa lukuun ottamatta vuosina 2006–2007 syntyneistä pelaajista koostuva joukkue on kokonaisuudessaan tämänvuotisen EPYG-turnauksen nuorin, ja pelaa miesten sarjassa ainoana sekajoukkueena. Perjantain kahdessa alkusarjan ottelussaan Suomi kohtaa Israelin klo 11.10 ja Tanskan klo 17.50.

Pöytätenniksessä Suomea ainoana pelaajana EPYGissä edustava espoolainen Aaro Mäkelä sijoittui ensimmäisissä EPYG-kisoissaan vuonna 2019 turnauksen kolmanneksi. Tämän jälkeen Mäkelän urakehitystä ovat hidastaneet sekä koronapandemia että selän rasitusmurtumat, mutta niistä huolimatta 17-vuotias nappasi tänä keväänä Espanjan Costa Bravassa jo ensimmäisen otteluvoittonsa aikuisten sarjassa. Mäkelän pelit perjantain aikana ovat klo 11, klo 14.30 ja klo 17.30. Otteluvastustajat päivittyvät EPYG-kisasivustolle perjantaihin mennessä.

Pöytätenniksessä nähdään lisäksi muutakin suomalaisväriä, kun vantaalainen Timo Averjanov pelaa yli-ikäisenä ja kilpailun ulkopuolisena kehitysvammaisten 11-luokassa, jotta luokan turnaus saadaan järjestettyä. 11-luokan turnauksessa pelaa vain kaksi muuta osallistujaa. Averjanovin pelit ovat perjantaina klo 15 ja klo 18.

Parabocciassa Suomen EPYG-joukkueen ainoaksi edustajaksi Mahdia Konasharin loukkaantumisen ja kisoista pois jäännin myötä jäänyt espoolainen Aapeli Paunio sai EPYGin yhteydessä kansainvälisen kilpaluokituksen BC3. Paunion ottelut BC3-luokassa ja niissä vastaantulevat kilpailijat päivittyvät perjantaihin mennessä EPYG-kisasivuston aikatauluun.

Suomen EPYG-pyörätuolikoripallojoukkue kohtaa perjantaina kahdessa alkusarjan ottelussaan Hollannin klo 13.30 sekä Italian klo 18.00. SM-sarjaa Tapiolan Hongassa pelaavien espoolaisten Henri Kössön, Santeri Karvon, Sini Paukkerin ja Aku Kylänpään lisäksi joukkueessa pelaavat tuuloslainen Jesse Anttila sekä kalajokelainen Nuutti Keski-Korpi. Erityisluvalla joukkueen mukana pelaavat myös 13–23 -vuotiaille suunnatun EPYGiin jo virallisesti yli-ikäiset hyvinkääläinen Topias Tyni sekä tamperelainen Joni Laine.

Myös nyt toista kertaa EPYG-kisojen näytöslajina mukana olevassa sokkopingiksessä Suomen joukkueen neljä pelaajaa aloittavat perjantaina alkusarjan otteluilla. Helsinkiläiset Paavo Tulisalo ja Juulia Tulisalo sekä turkulaiset Jyri Grönlund ja Väinö Rihti kohtaavat perjantain ja lauantain aikana oteltavan alkusarjan aikana sekä toisensa että vastustajat Virosta, Italiasta, Portugalista, Slovakiasta ja Tshekistä.


Näin seuraat suomalaisotteita Pajulahden ja Helsingin European Para Youth Games -kisoissa

Tutustu koko Suomen EPYG 2022 -joukkueeseen täällä

Suomalaisurheilijoiden esittelyjä

EPYG-kisoja voi seurata niin paikan päällä Pajulahdessa ja Helsingissä kuin livestriimin välityksellä kisasivustolla www.epyg2022.fi.

 


Haastattelu- ja kuvapyynnöt:

Jasmin Koskinen,
Suomen EPYG-joukkueen tiedottaja