Kuukauden vapaaehtoinen: Pekka Virtaselle vapaaehtoisena toimiminen on ollut sukellus paralajien maailmaan

Rinnakkaisissa kuvissa harmaahiuksisen ja -viiksisen miehen kasvot lähikuvassa sekä pöydän päälle levitettyjä staff-passeja eri kilpailuista.

Paralympiakomitean tammikuun vapaaehtoinen on tamperelainen Pekka Virtanen. Hän on ollut vapaaehtoisena monissa kisoissa useiden vuosien aikana ja toimenkuva eri tapahtumissa on vaihdellut. Ehdota seuraavaa Kuukauden vapaaehtoista tästä.

- Kaikki alkoi oikeastaan siitä, kun 12–13-vuotiaana kävin pelaamassa pingistä Helsingin Herttoniemen kirkolla. Minua ja veljeäni pyydettiin vastaamaan toiminnasta ja haimme pöydät varastosta jumppasaliin, valvoimme tilaisuuksia ja siivosimme jäljet pelien jälkeen, Virtanen muistelee oman vapaaehtoistoimintansa alkua liikunnan parissa.

Sittemmin tulivat lasten harrastukset. Monet nuorten harrastajien vanhemmat ovat hymyssä suin kertoneet kolmen koon roolistaan: kuljettaja, kustantaja ja kannustaja. Näin kävi myös Pekan kohdalla.

- Poikani harrastaessa pikaluistelua seisoskelin alussa kentän laidalla harjoitusten aikaan. Jatkossa toimin ajanottajana ja tulospalvelussa itse tekemäni Excel-taulukon avulla. Sain kuulla, että tuloksia ei ollut aiemmin koskaan saatu niin nopeasti kuin minun aikanani.

Kuljettajan rooli jatkui, kun omat lapset harrastivat musiikkia. Virtanen kuljetti heitä iltaisin Malmilta Käpylään ja takaisin jopa 7–8 kertaa viikossa. Taksikuskin rooli ei ollut huono, vaan isä hoiti sen mieluusti. Kun tiesi, missä lapset aikaansa viettävät, ei ainakaan tarvinnut etsiä heitä aseman nurkilta iltaisin. Aktiiviset ihmiset huomataan – seuraavaksi Virtanen pestattiin Käpylän Musiikkiopiston vanhempainyhdistyksen puheenjohtajaksi.

- Vuonna 2012 olin vapaaehtoisena Helsingin Olympiastadionilla yleisurheilun EM-kisoissa, ja samassa ryhmässä toimi eräs näkövammainen nainen. Hän pyysi minua mukaan maalipallon MM-kisoihin Espoon Tapiolaan, ja sitä kautta tietoni tulivat myös Paralympiakomitean vapaaehtoisten rekisteriin. Sen jälkeen olen ollut useissa paraurheilutapahtumissa, toteaa Pekka ja jatkaa:

- Lisäksi olen toiminut useissa kisoissa Ratinan tulostaulua hoitamassa sekä IT-ryhmässä varmistamassa, että median edustajien laitteet toimivat. Viimeisin vapaaehtoiskeikkani oli pyörätuolirugbyn turnauksessa.

Virtasen mukaan vielä Helsingissä asuessa kisoihin oli helppo osallistua vapaaehtoisena.

- Olen asunut kohta 6 vuotta Tampereella, ja se on ollut hieman hankalampaa, koska paraurheilutapahtumia järjestetään paljon pääkaupunkiseudulla. Viime syksynä olin kuitenkin pyörätuolirugbyn turnauksessa. Vietin lauantain ja sunnuntain välisen yön entisen luokkakaverini luona. Näin yhdistin vapaaehtoistyön sekä kaverin ja hänen perheensä tapaamisen, eikä minun tarvinnut matkustaa lauantaina Tampereelle ja sunnuntaiaamuna takaisin Helsinkiin.

Virtanen kuvaa vapaaehtoistyön antavan hänelle tunteen, että on tärkeä ja osaltaan mahdollistamassa urheilutapahtumia.

- Muistan erään näkövammaisten turnauksen, jonka loputtua useampi näkövammainen etsi minut käsiinsä ja kiittivät kädestä pitäen, että olin ollut mahdollistamassa maalipallokisan. Oli hienoa saada palautetta, tiivistää Pekka vapaaehtoistyöuraansa.


Kuvat: Pekka Virtasen arkistot.

Kuka on seuraava Kuukauden vapaaehtoinen?

Kuukauden vapaaehtoinen -juttusarjassa nostetaan vapaaehtoistoimijoiden tekemää arvokasta työtä valokeilaan. Joka kuukausi esitellään yksi vapaaehtoistyötä paraurheilun tai soveltavan liikunnan parissa tekevä henkilö.

Kuukauden vapaaehtoinen voi toimia urheiluseuran tai paikallisyhdistyksen riveissä tai olla jollain muulla tavalla tekemisissä paraurheilun tai soveltavan liikunnan kanssa.

Tiedätkö sinä henkilön, joka ansaitsisi huomiota tärkeästä työpanoksestaan? Käy täyttämässä ilmiantolomake, niin ehdotuksesi jää talteen myös tulevien kuukausien varalle. 

Anna oma ehdotuksesi Kuukauden vapaaehtoiseksi tästä


Kuukauden vapaaehtoiset

 

Haluatko tulla mukaan toimintaan?

Liity Paralympiakomitean vapaaehtoisten listalle tästä

Vapaaehtoiset koulutetaan tapahtumakohtaisesti, ja usein lajista ja työtehtävistä ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Tapahtumista lähetetään viestiä vapaaehtoisille, jotka ovat listalle ilmoittautuneet. Tapahtumien määrä ja vapaaehtoisten tarve vaihtelee.

 

Paralympiakomitean vapaaehtoisverkostosta vastaa: