Kun joku vähän potkii liikkeelle – Hyvät muuvit -kokeilujakso etenee Halisten palveluasunnoilla Turussa

Halisten palveluasuntojen sähköpyörätuolia käyttävä asukas valmiina tönäisemään boccia-pallon liikkeelle pöydällä olevaan kouruun. Hyvät muuvit -hankkeen vetäjä avustaa vieressä. Kuvan etualalla jo pöytäboccia-kentällä olevia palloja.

Hyvät muuvit -kokeilujakso on edennyt puoleen väliin Halisten palveluasunnoilla Turussa. Liikunnan lisääminen vaikeavammaisten asukkaiden arkeen hakee yhä vauhtia niin asukkaiden kuin henkilöstön keskuudessa, mutta innostus on pikkuhiljaa kasvamassa.

Lokakuun puolessa välissä myös Hyvät muuvit -hankkeen pilottijakso on edennyt puoliväliin Halisten palveluasunnoilla Turussa. Kun hankkeen vetäjä Katariina Jauhiainen ja Paralympiakomitean verkostokoordinaattori Tiina Siivonen saapuvat perjantai-iltapäivänä kokoontumiseen, kaksi asukkaista odottaa innokkaasti illan jääkiekko-ottelua, ja toisella on jo TPS:n paita yllään. Useampi talon vaikeavammaisista asukkaista seuraakin innoissaan eri urheilulajeja, vaikka mahdollisuudet omiin liikuntaharrastuksiin vaihtelevat.

Asumispalveluiden ja tukitoiminnan piirissä olevien arkeen lisää liikuntaa tuovan Hyvät muuvit -hankkeen yhteistyökumppaneista Halisten palveluasunnot on ainoa, jonka asiakkaat ovat vaikeavammaisia henkilöitä. Muut hankkeessa mukana olevista yksiköistä palvelevat mielenterveyskuntoutujia, ja verrattuna heihin liikunta-aktiviteettien suunnitteleminen on Halisilla haastavampaa asukkaiden erilaisten fyysisten toimintarajoitteiden vuoksi.

Lähikuvassa Hyvät muuvit -hankkeen vetäjän käsi, joka pitää pöytäboccia-kourua paikoillaan, kun sähköpyörätuolia käyttävän miehen käsi on tönäisemässä pallon liikkeelle.

Niin Halisten asukkaat kuin henkilökuntakin ovat suhtautuneet vastaanottavaisesti mutta hieman varautuneesti uudenlaisten arkiaktiviteettien ideointiin. Pitkäaikaisen työntekijän heittämä vitsi yhteistyön alussa kuvastaa osuvasti lähtökohtaa: ”Mitäs te tulette meitä juoksuttamaan tänne?”. Sähköpyörätuolia käyttävä mies taas tiivistää puolestaan monen asukkaan ennakkoajatukset: ”Kiinnostaisi laji kuin laji, jos tämä keho ei olisi niin rajoittunut”.

Pienestä varautuneisuudesta huolimatta keskustelut hankkeen työpajoissa ovat olleet hyviä, ja yhteiset tapaamiset sujuneet huumorintäyteisesti. Liikkumisen äärelle on pysähdytty eri tavalla kuin aikaisemmin.

Halisten asukkaat kertovat kaipaavansa arkeen jotakin uutta ja lisää yhteistä tekemistä. Hyvien muuvien tavoitteena on toteuttaa toiveita niin, etteivät järjestelyt kuormita henkilökuntaa liikaa. Jo kokeilujakson suunnittelutyöpajoissa keväällä 2021 on keskusteltu esimerkiksi siitä, kuinka Halisten asukkailla on jokaisella omat aikataulunsa, ja kunkin päivät täyttyvät menoista niin, että yhteiset kokoontumiset on suunniteltava reilusti etukäteen. Työntekijät kertovat, että heidän arkeaan kuormittaa vuorotyön ja aikataulujen sovittamisen lisäksi myös arjen rutiininomaisuus.

Halisten palveluasuntojen työntekijä kiinnittää Hyvät muuvit -julistetta seinälle yhteisissä tiloissa,

Työ arkiaktiivisuuden lisäämisessä etenee vielä tässä vaiheessa verkkaisesti, kun kokeilujen kautta yritetään löytää kaikille mielekästä tekemistä.

Luontoliikuntaa ja autourheilua

Kokeilujakso Halisilla starttasi elokuun lopussa näyttävästi vierailulla Kurjenrahkan kansallispuistoon Suomen luonnon päivän esteettömään luontotapahtumaan.

Retkelle osallistui osa talon asukkaista sekä henkilökuntaa, ja myös loppuja asukkaita se kiinnosti sen verran, että uusi reissu on jo suunnitteilla. Retkipäivä on jäänyt osallistujien mieleen. Kysyttäessä puolivälin kokoontumisessa paikalla olevilta, mikä tähänastisista liikuntakokeiluista ja aktiviteeteista on ollut mielenkiintoisin, vastaus tulee nopeasti:

- Kurjenrahka oli hyvä. Siellä esimerkiksi seitsemän kunnan raja oli hieno nähtävyys, ei ihan jokapäiväistä.

Muut komppaavat:

- Oli kiinnostavaa päästä kokeilemaan haastavana mainostettua reittiä ja ylittämään itsensä. Tosi hyvin pääsi itse menemään, ja reitti oli näin hahmotushäiriöiselle hyvä harjoitus.

- Hirveän lujaa meni päivä! Tuntui siltä, että kolme tuntia meni tunnissa ohi.

Kurjenrahkan retken lisäksi yhdessä on ehditty tähän mennessä käydä ainakin ralleja seuraamassa Jokamies-kisoissa.

Halisten palveluasuntojen sähköpyörätuolia käyttävä asukas kuvattuna takaa päin ulkona rallikisojen katsomossa.

- On ollut lisää vipinää ja actionia, ja yhdessä on mietiskelty, mitä kaikkea voitaisiin kokeilla, nuori naistyöntekijä kertoo. – Arjen rytmeissä ja jokaisen perusmenoissa on sumplimista, mutta ne aktiviteetit, mitä on saatu onnistumaan, ovat menneet hyvin. Tosi hyvä projekti tämä on tähän mennessä ollut.

Jokaisella omat toiveensa, mutta yhteinenkin tekeminen innostaa

- Toiveet täällä ovat aika sirpaleisia, niin kuin meidän terveydentilatkin, toteaa alle vuosi sitten vammautunut miesasukas.

Asukkailla tuntuukin riittävän mielenkiintoa moneen eri suuntaan. Yksi on valmistellut puolivälin kokoontumisen toivelistan, jolla on matkat seuraamaan taitoluistelu- ja voimistelukilpailuita, toinen taas haluaisi kuntosalille kokeilemaan esteettömiä laitteita ja kolmas odottaa kauan toiveissa olleen uintireissun toteutumista. Esteetön Turku -kohteet kiinnostavat toisia, toisten mielestä taas esimerkiksi linnavierailut on jo nähty tai esteettömyys on liian epävarmaa sähköpyörätuolilla liikkuvalle.

Yksi on pohtinut, voisiko omien toimintarajoitteidensa kanssa harrastaa jousiammuntaa, ja kiinnostuu, kun hankkeesta kerrotaan tulossa olevista parajousiammunnan kokeilupäivistä. Henkilökunta kirjaa kunkin toiveita ja tapahtumapäivämääriä muistiin.

Paralympiakomitean työntekijät ohjaamassa asukasta pöytäcurling-pelissä.

- Ainakin pyrkimystä liikuntaan on tullut enemmän. Saa myös lähdettyä liikkeelle, kun joku vähän potkii, kiteyttää itse muun muassa pyörätuolitanssia harrastava nainen palveluasumisyksikön tähänastiset onnistumiset kokeilujaksolla.

Mutta entäpä matalan kynnyksen arkiaktiivisuus ja yhdessä tekeminen kotona Halisilla? Kokoontumisen vetäjät Katariina ja Tiina ovat tuoneet Paralympiakomiteasta mukanaan tarkkuuspelejä, jotka ovat haastavia, mutta pelaamisessa vaikeakaan fyysinen vamma ei ole esteenä. Henkilökunta etsii lisävarusteita ja löytää muun muassa avaamattoman pallopaketin.

Kaksi Halisten palveluasuntojen asukasta pelaamassa pöytäbocciaa keittiön pöydän ääressä. Paralympiakomitean työntekijä ohjaa peliä vieressä.

Perjantai-iltapäivään saadaankin pystyyn kunnon pelituokio, kun asukkaat ryhmittyvät keittiön pöydän ympärille ottelemaan pöytäkeilauksessa, pöytäcurlingissa ja pöytäbocciassa.

Voisiko tällaistakin toimintaa lisätä täyttämään yhdessä tekemisen toivetta? Varovaista innostusta on ilmassa.


Lue lisää:

Hyvät muuvit -hanke: Hyvinvointi, aktiivisuus ja yhteistyö lisääntyneet

Hyvät muuvit -kokeilujakso alkoi Halisten palveluasunnoilla Turussa

Rohkeus liikkumiseen syntyy ennen kaikkea kokemuksen kautta – Hyvät muuvit -kokeilujakso Näsinkulman Klubitalolla Tampereella

Hyvät muuvit -hanke


Kuvissa Halisten palveluasuntojen asukkaita ja työntekijöitä sekä Paralympiakomitean työntekijöitä pelaamassa tarkkuuspelejä ja keskustelemassa hankkeen etenemisestä puolivälin tapaamisessa lokakuussa, sekä Halisten asukas seuraamassa rallikisoja hankkeen aktiviteetissa. Kuvat: Paralympiakomitea

Lisätiedot: