Kuukauden vapaaehtoinen: Kaikki pelaa -periaatteen mies Kai Stör ohjaa mailapelejä ja judoa

 Kai Stör testaa pyörätuolia squashmontussa, viereisessä kuvassa Stör pelaajien Joel Hyttisen ja Anu Mäkelän kanssa.

Paralympiakomitean helmikuun vapaaehtoinen on porvoolainen Kai Stör. Myös soveltavan judon valmentajana toimiva mies on ollut perustamassa Porvoon mailapeliseuraa, jossa toistaiseksi ainoana Suomessa tarjotaan soveltavan squashin opetusta. Ehdota seuraavaa Kuukauden vapaaehtoista tästä.

- Ensimmäinen vapaaehtoistyö? Taitaa olla heinäpeltohommat lapsena. Silloin oltiin talkoohommissa kesäisin. Nykyään talkoohommat eivät taida olla nuorisomuotia – tosin virikkeet ovat heinäpeltoon verrattuna paljon monipuolisemmat tänä päivänä, naurahtaa Paralympiakomitean tuoreimmaksi Kuukauden vapaaehtoiseksi valittu Kai Stör.

Stör on ollut lapsesta asti liikunnallinen. Nuorena hänen kotitalonsa pihalle kokoontui lähitienoon nuoriso, ja joukolla pelattiin niin jalkapalloa kuin pesäpalloakin.

- Mailapelejä tuli pelailtua. Ensin tutustuin oikeastaan tennikseen, sitten pääsin kaverini kanssa kokeilemaan squashia ja se vei mennessään. Pelasin squashia aktiivisesti, kunnes tulin mopoikään.

Samoihin aikoihin Störin nuoruudessa kotipaikkakunnalta Porvoosta katosi pelipaikka, eikä siihen aikaan vielä lähdetty Helsinkiin asti harrastamaan.

- Sitten mopoiltiin muihin harrastuksiin, koska ajankuvaan ei autokyyditykset kuuluneet. Koulun urheiluilloissa pelattiin korista, lentistä, käsipalloa ja telinevoimisteluakin harjoiteltiin. Kesäisin innostuin jonkun verran juoksemaan maastossa, ja talvisin tietenkin luisteltiin ja hiihdettiin. Eli aika monipuolista kyllä oli.

Parikymppisenä Stör muutti Helsinkiin ja aloitti squashin pelaamisen uudelleen. Sen jälkeen mies ei juuri ole squashmontusta poistunut.

- Kilpailen edelleen – hamaan tulevaan asti. Kun nuoruudessa juna lajin osalta meni, niin otetaan sitä kiinni sitten toisesta päästä. Toivoin myös, että ihmiset lähtisivät rohkeasti kokeilemaan squashia. Useat pitävät lajia liian vaikeana, mutta siinä voidaan käyttää myös tavallista isompaa palloa, ja olemassa on jo erilaisia mailojakin. Uskaltautukaa mukaan!

Vaimo vei mukanaan soveltavan judon maailmaan

Kuinka Stör sitten päätyi soveltavan liikunnan ja paraurheilun pariin?

- Ensikosketukseni vammaisuuteen tuli vaimoni kautta, joka toimi henkilökohtaisena avustajana. Lisäksi hän harrasti judoa, johon myös tulin vedetyksi mukaan. Nyt sitten olen soveltavan judon ohjaaja – jo vuodesta 2012.

Kain vaimo, pitkään erityistä tukea tarvitsevien judoryhmiä ohjannut ja Special Olympics -judon lajivalmentajana työskennellyt Anu Stör valittiin vuoden 2024 alussa Suomen Judoliitossa parajudon toiseksi päävalmentajaksi.

Ei siis liene ihme, että myös Kaista on vuosien varrella kuoriutunut intohimoisesti lajin eteen töitä tekevä valmentaja, joka ohjaa tukijudoa eli Porvoon Shirokawa -seuran soveltavan judon ryhmää viikoittain.

- Tämän porukan kanssa ennätys taisi tulla yhtenä kesänä, jolloin judotreenejä ja oheisharjoittelua oli kuudesti viikossa, Stör muistelee vapaaehtoistaivaltaan judon parissa.

Pyörätuolisquash kasvuun myös Suomessa?

2010-luvun lopulla Stör on laajentanut toimintaansa soveltavan liikunnan ja paraurheilun parissa myös mailapelien puolelle.

- Kun perustettiin Porvoon mailapeliseura PompS vuonna 2018, niin kaikki pelaa -periaatteella aloitettiin heti. Mukaan pääsivät siis alusta asti kaikki halukkaat esimerkiksi toimintakyvystä riippumatta. Pelaamme padelia, sulkapalloa ja squashia tietenkin. Tennis ei ole omilla listoilla, sillä teemme hyvää yhteistyötä paikallisen tennisseuran kanssa.

Stör kertoo olevansa avoin uusille ideoille.

- Jos joku uusi laji halutaan, niin otetaan mukaan. Tästä hyvänä esimerkkinä on pyörätuolisquash, jota pelataan maailmalla, mutta Suomessa ei. Niinpä olen aloittanut jalostamisen myös tähän lajiin.

Tukea pyörätuolisquashin kehittämiseen Störin mailapeliseura on saanut esimerkiksi Paralympiakomitean kautta haettavasta Startti-stipendistä. Taloudellisen tuen avulla hankittiin seuralle pyörätuoli, joka auttaa nyt myös Störiä ymmärtämään paremmin lainalaisuuksia lajia soveltaessa ja kehitettäessä.

Kehitystyössään Stör soveltaa oppeja myös hänelle judon puolelta tutun kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -toiminnan puolelta, missä monissa lajeissa mukana on myös vammattomia partneripelaajia.

- Olen kehitellyt squashin partneripelaajaversiota, jossa parapelaaja ja pystypelaaja pelaavat yhteistyössä. Saa nähdä, missä kisoissa parasquashia pelattaisiin tulevaisuudessa… Unelmia pitää olla!

Störin seurassa projekti on nimetty ParaPompSiksi, ja sitä jatketaan seuraavaksi muun muassa kouluttamalla ohjaajia.

- Oppia täytynee hakea lajiin maailmalta. Niin ja unelmista vielä – jospa saadaan Porvooseen joskus vielä esteetön monitoimihalli, johon päästään pelaamaan. Suunnitelmia on jo, eli asia on vireillä.

Aitoa toimintaa ja suoraa palautetta

Vaikka Stör tekee urheilun ulkopuolella varsinaisia päivätöitään vuorotyönä, aikaa löytyy silti aina myös vapaaehtoistyölle. Viikoittain vähintään 6 tuntia kuluu vapaaehtoistöihin erilaisten ryhmien kanssa.

- Työt vähän haittaavat hyviä harrastuksia, Stör hymyilee. - Mutta vapaaehtoistyö on kivaa, ja siinä saa olla ihmisten kanssa. Toimintarajoitteisten ryhmissä porukka on satalasissa mukana, ja tunteita on molempiin suuntiin. Vammattomien ryhmissä porukka saattaa joskus olla jopa vähän alavireistä. Erityisryhmien kanssa toiminta on aitoa ja palaute annetaan suoraan.

Vapaaehtoistöitä Stör sanoo voivansa suositella kaikille.

- Liikunnan parissa niitä on monenlaisia ihmisiä. Tärkeintähän on, että saadaan kaikki liikkeelle ja pelaamaan!

Teksti: Tiina Siivonen

Kuvat: 1) Kai Stör kokeilee uutta pyörätuolia. 2) Joel Hyttinen, Kai Stör ja Anu Mäkelä pelaamassa. Kai Störin arkisto.

 

KUKA ON SEURAAVA KUUKAUDEN VAPAAEHTOINEN?

Kuukauden vapaaehtoinen -juttusarjassa nostetaan vapaaehtoistoimijoiden tekemää arvokasta työtä valokeilaan. Joka kuukausi esitellään yksi vapaaehtoistyötä paraurheilun tai soveltavan liikunnan parissa tekevä henkilö.

Kuukauden vapaaehtoinen voi toimia urheiluseuran tai paikallisyhdistyksen riveissä tai olla jollain muulla tavalla tekemisissä paraurheilun tai soveltavan liikunnan kanssa.

Tiedätkö sinä henkilön, joka ansaitsisi huomiota tärkeästä työpanoksestaan? Käy täyttämässä ilmiantolomake, niin ehdotuksesi jää talteen myös tulevien kuukausien varalle. 

Anna oma ehdotuksesi Kuukauden vapaaehtoiseksi tästä


Kuukauden vapaaehtoiset

 

HALUATKO TULLA MUKAAN TOIMINTAAN?

Liity Paralympiakomitean vapaaehtoisten listalle tästä

Vapaaehtoiset koulutetaan tapahtumakohtaisesti, ja usein lajista ja työtehtävistä ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Tapahtumista lähetetään viestiä vapaaehtoisille, jotka ovat listalle ilmoittautuneet. Tapahtumien määrä ja vapaaehtoisten tarve vaihtelee.

 

Paralympiakomitean vapaaehtoisverkostosta vastaa: