Paralympiakomitean urheilijavaliokunta: Uusiksi jäseniksi uimari Meri-Maari Mäkinen ja pöytätenniksenpelaaja Aino Tapola

Meri-Maari Mäkinen ja Aino Tapola

Suomen Paralympiakomitean urheilijavaliokuntaan valittiin syksyn vaaleissa kaksi uutta jäsentä, uimari Meri-Maari Mäkinen ja pöytätenniksenpelaaja Aino Tapola. Erovuorossa ollut pyörätuolirugbynpelaaja Antti Sinisaari valittiin jatkokaudelle, ja valiokunta täydentyy myöhemmin vielä Special Olympics -johtoryhmän nimittämällä jäsenellä.

Paralympiakomitean kahdeksanjäseniseen urheilijavaliokuntaan valittiin lokakuussa toimitetussa vaalissa kolme jäsentä erovuorossa olevien tilalle. Vaalissa asettui ehdolle kolme urheilijaa, jotka eivät aiemmin ole kuuluneet urheilijavaliokuntaan. Heistä valituiksi tulivat pienillä äänieroilla uimari Meri-Maari Mäkinen ja pöytätenniksenpelaaja Aino Tapola. Myös maalipalloilija Iida Kauppila oli ehdolla.

Pöytätennistä luokassa WS1–2 pelaava Aino Tapola osallistui aiemmin tänä vuonna Tokion paralympialaisiin ensimmäisenä suomalaisena naispöytätenniksenpelaajana paralympialaisten pöytätenniksen historiassa. Helsingissä asuvalla ja Vihdistä kotoisin olevalla 24-vuotiaalla on kokemusta paraurheilusta niin yksilö- kuin joukkuelajeissa. Tapolan oma vamma on tetraplegia, ja hän haluaakin kiinnittää huomiota siihen, että vaikeavammaisiksi luokitelluilla urheilijoilla olisi yhtä hyvät mahdollisuudet harrastaa ja kilpailla kuin niillä, joiden vamma on lievempi.

- Toinen minulle tärkeä teema on edistää paraurheilijoiden toimintaa integraatiolajeissa. Tällä hetkellä urheileminen on monessa lajissa hankalaa, ja myös omassa lajissani on vielä ongelmia integraatiossa. Toivon, että paraurheilijoiden asemaa voidaan seuraavaksi parantaa integraatiolajien liitoissa ja seuroissa, Tapola kertoo urheilijavaliokunnan ehdokkaille järjestetyssä vaalipaneelissa.

Myös uimari Meri-Maari Mäkinen kertoo integraatiolajien haasteiden koskettaneen häntä omalla, jo yli 20-vuotisella urheilu-uralla. S7-luokassa kilpaileva Mäkinen on edustanut Suomea paralympialaisissa Lontoossa 2012 ja Río de Janeirossa 2016, ja on voittanut vuonna 2017 MM-kultaa 200 metrin sekauinnissa. Omankin lajinsa urheilijavaliokuntaan kuuluva vantaalainen kertoo olevansa innokas vaikuttamaan ja edistämään sydäntään lähellä olevia asioita, jotta tulevalle sukupolvelle saadaan paremmat polut kohti huippua. 

- Kaiken pohja on ruohonjuuritasolla, seuroissa ja yhdistyksissä, joista urheilijan polut lähtevät. Siellä olisi mielestäni hirveän tärkeää saada valistusta ja tietoutta vammaisurheilusta – mitä se tarkoittaa, ja mitä ei tarkoita. Tuntuu, että usein on ilmassa pelkoa toiminnan aloittamisesta, että pitäisi tietää kaikki esimerkiksi avustamisesta tai tuista. Tärkeää olisi saada ovia auki, että vammaisille urheilijoille mahdollista lajikirjoa saadaan lisättyä, Mäkinen sanoo vaalipaneelissa.

Erovuorossa tänä vuonna olleista jäsenistä vaalissa uudelleen ehdolle asettuivat käsipyöräilijä Jani Peltopuro sekä pyörätuolirugbynpelaaja Antti Sinisaari, ja heistä jatkokaudelle valittiin Suomea seitsemän kertaa arvokisoissa edustanut Sinisaari. 

Erovuorossa olivat lisäksi pöytätenniksenpelaaja Esa Miettinen ja Special Olympics -urheilija Sami Korhonen (lumikenkäily). Korhosen tilalle Special Olympics -johtoryhmä nimesi myöhemmin Julia Fonsénin. Miettinen puolestaan ei lähtenyt uudelleen ehdolle vaaleihin.

Paralympiakomitean urheilijavaliokunta on toiminut vuodesta 2018 alkaen, ja siihen kuuluvat nyt valittujen Mäkisen, Tapolan ja Sinisaaren lisäksi kelkkahiihtäjä Sini Pyy (puheenjohtaja), uimari Antti Latikka, ratakelaaja Esa-Pekka Mattila ja elinsiirtourheilija Pinja Ekström (yleisurheilu).

Vaalissa äänestäjiksi saivat rekisteröityä urheilijat, jotka ovat osallistuneet paralympialaisiin tai lajinsa MM-arvoa vastaaviin kisoihin viimeisen kahden paralympiadin, eli tällä kertaa koronaviruspandemiasta johtuen viimeisen yhdeksän vuoden aikana (2013–2021). Vaalissa rekisteröityneistä äänestäjistä 26 antoi äänensä.

LUE VALITTUJEN JÄSENTEN EHDOKASESITTELYT 

Antti Sinisaari, pyörätuolirugbynpelaaja, Porvoo 

Aino Tapola, pöytätenniksenpelaaja, Helsinki

Meri-Maari Mäkinen, uimari, Vantaa 

 
Lue lisää: 
 
Viisi ehdolla Paralympiakomitean urheilijavaliokuntaan – rekisteröidy äänestäjäksi vaaleihin 

Paralympiakomitean urheilijavaliokuntaa täydennettiin elinsiirtourheilijalla ja Special Olympics -urheilijalla 

Urheilijavaliokunta

Kuvat: Harri Kapustamäki, KIHU /Paralympiakomitea

Lisätiedot: