Valtti-ohjelma: Iiris löysi uintiharrastuksen, Marika sai kokemusta tulevalle työuralle

Iiris liikuntakokeiluissa ja Valtti-Marikan kanssa yhteiskuvassa

Suomen Paralympiakomitean koordinoimassa Valtti-ohjelmassa etsitään toimintarajoitteisille lapsille ja nuorille liikuntaharrastusta. Ohjelmaan haetaan keväällä ja mukaan valitut lapset ja nuoret saavat oman Valtin, joka toimii ohjattavansa liikuntakaverina ja harrastuksen pariin saattajana.

Valtit ovat pääasiallisesti liikunta- ja kuntoutusalan opiskelijoita ohjelman yhteistyöoppilaitoksista eri puolilta Suomea. Valtti tutustuu ohjattavaansa ja rakentaa tämän mieltymysten pohjalta vähintään liikuntakokeilukerran jakson, joka toteutetaan syksyn aikana.

Vuoden 2023 Valtti-ohjelmaan haki mukaan 165 lasta ja nuorta. Heistä 134 aloitti ohjelmassa. Osa hakijoista (21) ei ottanut paikkaa vastaan ja osalle hakijoista (10) ei löytynyt omaa Valttia.

Alkuvuoden 2024 aikana saadaan palautekyselyn tulosten pohjalta osviittaa siitä, miten hyvin liikuntaharrastuksen etsintä on onnistunut. Aiempina vuosina ohjelman tulokset ovat olleet erinomaisia. Vuodesta 2016 lähtien ohjelmassa on etsitty harrastusta lähes 1500 lapselle ja nuorelle. Heistä 45 prosenttia on löytänyt harrastuksen suoraan ohjelman kautta ja 60 prosenttia on saanut idean mahdolliseen harrastukseen tulevaisuudessa.

Jyväskyläläinen Iiris, 13, liittyi syksyllä Valtti-ohjelman kautta harrastuksen löytäneiden laajaan joukkoon. Iiris sai Valtikseen Jyväskylän ammattikorkeakoulussa toimintaterapiaa opiskelevan Marika Tikkasen, jonka kanssa hän kävi kokeilemassa voimistelua, salibandya, koripalloa ja uintia. Salibandysta ja uinnista Iiris piti erityisen paljon, ja uinti on jäänyt hänen säännölliseksi harrastuksekseen.

Iiris käy maanantaisin uimassa AaltoAlvarissa Jyväskylän kaupungin erityistä tukea tarvitsevien lasten ryhmässä.

– Uintiryhmässä on hienoa kaverit, ohjaajat ja tietysti uiminen, Iiris linjaa.

Iiriksen äiti Reetta Martiskainen tekee vuorotyötä. Uusi harrastus on siitäkin näkökulmasta ollut erinomainen.

– Siinä on hyvää se, että kerran kun ilmoittautuu, niin sen jälkeen pääsee aina kertamaksulla mukaan. Se toimii meille, kun ei tarvitse kerralla maksaa koko satsia. Välillä tulee sellaisia maanantaita, ettei päästäkään viemään häntä, Reetta-äiti kiittelee.

Iiriksen äiti oli hyvin tyytyväinen Valtti-Marikan työhön. Harrastuksen löytäminen on tärkeä asia, myös Iiriksen sosiaalisen kehityksen kannalta, mutta sopivan paikan etsiminen on työlästä.

– Oli aivan ihanaa, että Marika teki sen tutkimustyön meidän puolestamme, soitteli eri paikkoihin ja kyseli, voiko tulla ja mitä se maksaa, Martiskainen sanoo.

Myös Iiris piti Valtistaan kovasti:

– Hän on mukava ja hyvä kaveri.

Marika Tikkanen on kotoisin Kuopiosta. Lasten kanssa työskentely oli hänelle entuudestaan tuttua, sillä aiemmalta ammatiltaan Tikkanen on varhaiskasvatuksen opettaja.

– Olen myös ohjannut yleisurheilua lapsille ja nuorille. Lapset ja liikunta ovat lähellä sydäntä, Tikkanen toteaa.

Amk:n toimintaterapiaopintojen oheen pystyy Jyväskylässä valitsemaan yksittäisiä kursseja myös yliopiston puolelta. Tikkanen valitsi itselleen soveltavan liikunnan kurssin, jonka osasuorituksena oli Valttina toimiminen.

– Yleisesti tästä jäi itselleni tosi positiivinen kokemus. Oli hienoa nähdä, miten silminnähden innoissaan Iiris oli eri lajeista, Tikkanen sanoo.

– Konkreettiset kokemukset erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta varmasti auttavat tulevissa toimintaterapeutin töissä. Valttina toimimisessa sai hyvää näkökulmaa siitä, millaisiin asioihin pitää kiinnittää huomiota, kun mietitään erityislapselle harrastusta. Tuntuu, että sai olla tosi merkityksellisessä toiminnassa mukana.

Haku vuoden 2024 Valtti-ohjelmaan käynnistyy 1. maaliskuuta osoitteessa www.paralympia.fi. Ohjelmasta vastaava Paralympiakomitean lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija Kaisa Kiri toivoo, että Iiriksen positiivinen kokemus osaltaan kannustaisi yhä useampaa toimintarajoitteista tyttöä hakemaan mukaan ohjelmaan. Vuoden 2023 ohjelmassa vain yksi kolmasosa oli tyttöjä.

Lue lisää Valtti-ohjelmasta

 

Lisää Valtti-kokemuksia:

Daria löysi luistelusta rakkaan harrastuksen Valttien avulla

Aron innostui uinnista, tenniksestä ja miekkailusta

Inkan tie vei Valtti-ohjelman kautta salibandyvalmentajaksi

Akseli löysi Espoon Tapioiden yleisurheiluryhmään Valtti-ohjelman avulla