Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Kort på svenska

Finlands Paralympiskaförening grundades 1994. År 2004 ändrades namnet till Finlands Paralympiska kommitté. Finlands Paralympiska kommitté är Internationella Paralympiska kommitténs (IPC) medlemsförbund i Finland. Kommittén ansvarar för handikapp-toppidrottens intressebevakning och utveckling. Paralympiska kommittén stöder handikappsidrottens toppidrotts träningsverksamhet, svarar för träningsstödets resultatbaserade kanaliserande samt förberedningarna för paralympiska spelen. Kommittén svarar för sin egen del för aktivt internationellt inflytande och handikapp-toppidrottens kommunikation och image.

Finlands Paralympiska kommittés huvudmål är att betrygga den finska handikapp-toppidrottens omfattande framgång internationellt. Paralympiska kommittén stöder och utvecklar handikapp-toppidrottens förutsättningar i samarbete med lagförbunden, handikappsidrottsförbunden, Olympiska kommittén, FI, undervisningsministeriet, träningscenter, KIHU och andra finska toppidrottssektorer.


Kansli
Finlands Paralympiska Kommitté
Valimotie 10
00380 Helsinki
FINLAND


Personal

Paralympics

Paralympiska spelen är en toppidrottshändelse som genomförs med två års mellanrum.

Paralympiska spelen organiseras i samma stad och på samma idrottsställen som olympiska spelen. Paralympiska spelen förvaltas av IPC, d.v.s. Internationella Paralympiska kommittén och är godkänd som toppidrottstävling av IOC, d.v.s. Internationella Olympiska kommittén.


Paralympiska spelens historia

Paralympiska verksamheten började efter andra världskriget och de första officiella Paralympiska spelen ordnades i Rom 1960. Nuförtiden ordnas Paralympiska spelen samma år som Olympiska spelen i samma stad och på samma idrottsställen. I början var det endast invalider som deltog i Paralympiska spelen. I Toronto 1976 kom de synskadade med och i Atlanta 1996 deltog de utvecklingsstörda för första gången. I dagens läge tävlar invaliderna och synskadade i Paralympiska spelen. Paralympiska spelen har gått en lång väg från att ha varit en social verksamhet till att ha blivit toppidrott. Nuförtiden är resultaten högklassiga, de framgångsrika idrottarna är fulltids idrottare och framgång kräver strikt dedikation och hårt arbete.
Guld och ära

Finland har varit en av de mest framgångsrika länderna i Paralympiska spelen. I vinter Paralympiska spelen har Finland varit alldeles i täten i medaljstatistiken och i sommar Paralympiska spelen har Finland placerats bland de 11 bästa som bäst.

I Atlanta 1996 var Finland 30:e med fyra guld-, fem silver- och fyra bronsmedaljer. I Nagano vann Finland 19 medaljer. I Sydney år 2000 vann Finland tio medaljer: en guld, tre silver och sex brons. Från Salt Lake City och Aten vann Finland respektive åtta medaljer.