Boccian säännöt

Para Junior Games säännöt saattavat poiketa lajiin virallisista kansainvälisistä säännöistä. Nämä säännöt on laadittu juuri matalan kynnyksen Para Junior Games -kilpailuja varten.

BOCCIA

LUOKAT

Kilpailuluokkia on kaksi: vaikeavammaiset (luokka 1) ja muut (luokka 2). Vaikeavammaisten sarjaan saavat osallistua kilpailijat, jotka käyttävät pyörätuolia päivittäisessä elämässä ja molemmissa käsissä on vammaa.

SÄÄNNÖT

Joukkueet

Joukkueeseen saa olla nimettynä kolme (3) pelaaja ja yksi (1) vaihtopelaaja. Kotijoukkue (pöytäkirjassa ensimmäisenä mainittu joukkue) saa punaiset pallot ja vierasjoukkue siniset pallot. Pelin aloittaa aina ensimmäisessä heittoruudussa oleva punaisilla palloilla pelaava kotijoukkue.

Kenttä ja pallot

Boccian pelikenttä on 6x10m. Pelikenttä muodostuu maalialueesta, välialueesta sekä heittoalueesta. Heittoruudun mitat ovat 1x2,5m.

Palloja on 13 kpl, joista kuusi (6) on punaista ja kuusi (6) sinistä nahkapalloa. Lisäksi on yksi (1) valkoinen maalipallo. Kaikki pallot ovat samankokoisia.

Pelin tarkoitus ja kulku

Pelin tarkoituksena on saada joukkueen pelipallo tai -pallot mahdollisimman lähelle maalipalloa. Maalipalloa saa myös siirtää osumalla siihen pelipallolla. Maalipallon heittänyt pelaaja heittää heti perään ensimmäisen pelipallon kentälle (= aloitusheitto). Seuraavaksi heittää vastustajan joukkueen pelaaja. Tästä eteenpäin heittovuorossa on aina sen joukkueen pelaaja, joka on kauempana maalipallosta. Heittojärjestys on aloitusheiton jälkeen vapaa. Jos molempien joukkueiden pallot ovat yhtä kaukana pelin ollessa kesken, peli jatkuu siten, että joukkueet heittävät vuorotellen, kunnes muutos tapahtuu. Viimeksi

heittänyt on ensiksi vuorossa. Erä päättyy, kun kaikki pelaajat ovat heittäneet kaikki pallot kentälle.

Lopputulos

Erän voittaa se joukkue, jonka pelipallo(t) ovat lähempänä maalipalloa kuin vastustajan pallo(t). Hävinnyt joukkue saa erästä nolla (0) pistettä ja voittanut joukkue saa niin monta eräpistettä kuin sillä on pelipalloja lähempänä maalipalloa verrattuna vastustajan lähimpään pelipalloon.

Jos molempien joukkueiden pelipallot ovat yhtä kaukana maalipallosta, erä päättyy tasatulokseen 1–1. Jos kolme pelipalloa, joista kaksi on samanväristä ja yksi erivärinen, on yhtä kaukana maalipallosta, erä päättyy tulokseen 2–1 jne.

Hyväksytty maalipallon heitto

Maalipallon tulee jäädä maalialueelle. Maalipallon heittoa ei saa uusia. Maalipallon on ylitettävä kokonaan väli- ja maalialueen rajaviiva. Maalipallon on oltava myös kokonaan kentän rajaviivojen sisäpuolella.

Jos maalipallon heitto on hylätty, siirtyy heittovuoro vastustajalle. Jos myös vastustaja epäonnistuu maalipallon heitossa, päättyy erä tulokseen 0–0. Jos maalipallon heittäjä heittää pelipallon maalipallon sijasta, se lasketaan hylätyksi maalipallon heitoksi. Pelipallo palautetaan kuitenkin hänelle takaisin.

Seuraavan erän aloittaa maalipallon heitolla sen ruudun pelaaja, monesko erä on kysymyksessä.

Hyväksytty pelipallo

Pelipallo on hyväksytty, kun pallo on kokonaan kentän rajaviivojen sisäpuolella. Jos maalipallo joutuu pelin aikana maalialueen ulkopuolelle, se asetetaan maalialueelle pisteeseen A (merkattu teipeillä x). Jos pelipallo on ko. pisteen paikalla, laitetaan ulosmennyt maalipallo lähimpään mahdolliseen näkyvään paikkaan (ei pelipallon taakse).

Heitot väärällä vuorolla

Jos joukkue heittää väärällä vuorolla, on ko. pelipallo mitätön ja se otetaan pois kentältä. Jos tuomari näyttää väärin, pelipallo palautetaan. Mahdolliset siirtymät maalipalloon tai pelipalloihin jäävät kuitenkin voimaan. Jos kaksi tai useampi pelaaja samasta joukkueesta heittävät yhtä aikaa, lasketaan kaikki heitetyt pallot pelatuiksi ja peli jatkuu normaalisti.

Yliastuminen/rajarikko

Jokaisen pelaajan on heiton aikana pysyttävä heittolinjan takana. Yliastumisen seurauksena annetaan vastustajajoukkueelle yksi (1) piste. Seisten pelaavan henkilön on heiton jälkeen siirryttävä heittoruudun takaosaan. Pyörätuolilainen saa jäädä paikalleen, mutta vastustajan pyytäessä siirryttävä heittoruudun takaosaan.

Muita määräyksiä

• Kotijoukkue asettuu heittoruutuihin 1, 3 ja 5 ja vastustaja ruutuihin 2, 4 ja 6 – pelaaja ei saa enää vaihtaa heittoruutua, kun peli on alkanut.

• Välialueelle pudonnut pelipallo palautetaan pelaajalle – tuomarin luvalla pelaaja saa myös itse ottaa pallon, siltä kohdalta.

• Pelipallo ja maalipallo voidaan vierittää, heittää, työntää tai potkaista pelikentälle.

• Vaikeavammainen pelaaja voi käyttää kourua ja avustajaa pallon liikkeelle saamiseksi.

• Pelaajien häirintä pelin aikana on kielletty niin pelaajien, toimitsijoiden kuin yleisönkin taholta.

• Tasatilanteessa voittaja ratkaistaan (vain cup-systeemissä) uusintaerällä – aloittajajoukkue arvotaan ja joukkue saa itse valita aloittajan.

• Bocciaottelu käsittää kuusi (6) erää – jokainen pelaaja heittää kerran (1) maalipallon kentälle.

• Näkövammaiset saavat käyttää pelikentällä avustajaa (äänimerkki).

PALKINNOT

Voittajajoukkueelle jaetaan pokaali. Kolme (3) parasta joukkuetta palkitaan Junior Games -mitaleilla osallistujien iästä riippumatta.