Uinnin säännöt

Para Junior Games säännöt saattavat poiketa lajiin virallisista kansainvälisistä säännöistä. Nämä säännöt ovat laadittu juuri matalankynnyksen Para Junior Games kilpailuja varten.

 

UINTI

KILPAILUMATKAT

-       Vapaauinti 25m

-       Selkäuinti 25m

-       Apuvälineuinti vapaauinti 25m

-       Vapaauinti 50m

-       4x25m vapaauintiviesti

 

LUOKITTELU

Liikuntavammaiset uimarit  S1, S2, S3, S4, S5, S6, S7, S8, S9, S10

S1–S5 ovat pääsääntöisesti pyörätuoliluokkia, S6-luokassa voi olla sekä tuolilaisia että käveleviä, S7–S10 ovat kävelevien luokkia.

S1 Tämän luokan uimarit käyttävät pyörätuolia yleensä jatkuvasti ja uimareilla on merkittävästi alentunut lihasvoima tai -kontrolli ala- ja yläraajoissa sekä käsissä. Osalla urheilijoista on myös rajoittunut vartalon hallinta, tämä voi johtua esimerkiksi tetraplegiasta.

S2 Tämän luokan uimarit uivat pääasiassa yläraajoilla. Käsien, vartalon ja alaraajojen toiminta on rajoittunut esimerkiksi tetraplegian tai koordinaatio-ongelmien takia.

S3 Tässä luokassa uivat esimerkiksi uimarit, joilla on raajapuutoksia sekä käsissä että jaloissa. Uimareilla on kohtuullinen käsiveto, mutta he eivät pysty käyttämään jalkojaan ja vartalonhallinta on heikko. Myös uimarit, joilla on vaikeita koordinaatio-ongelmia kaikissa raajoissa, uivat tässä luokassa.  

S4 Uimarit, jotka pystyvät käyttämään yläraajojaan ja joilla on kohtuullinen toiminta käsissä, mutta eivät pysty käyttämään vartaloaan tai alaraajojaan, uivat tässä luokassa. Myös uimarit, joilla on raajapuutos kolmessa raajassa, uivat tässä luokassa.  

S5 Lyhytkasvuiset uimarit, joilla on lisävamma, uivat tässä luokassa, samoin uimarit, joilla on toiminnan rajoite toisella puolella kehoa (hemiplegia) tai alaraajoissa (paraplegia).  

S6 Tässä luokassa on esimerkiksi lyhytkasvuisia uimareita, sekä uimareita, joilla on raajapuutos molemmissa yläraajoissa, tai keskivaikeita koordinaatio-ongelmia toisella puolella kehoa.

S7 Tässä luokassa uivat uimarit, joilla on raajapuutos sekä ala- että yläraajassa, mutta vastakkaisilla puolilla tai uimarit, joilla on toiminnan rajoite toisella puolella kehoa. Uimarit, joilla on normaali toiminta yläraajoissa ja vartalossa, mutta osittainen toiminnan rajoite alaraajoissa, kilpailevat myös tässä luokassa.  

S8 Uimarit, joilla on raajapuutos toisessa yläraajassa tai vaikeita liikerajoituksia lonkissa, polvissa ja nilkoissa, kilpailevat tässä luokassa.  

S9 Tässä luokassa kilpailevilla urheilijoilla voi esimerkiksi olla liikerajoituksia toisessa alaraajassa tai molemminpuolinen polvien alapuolinen raajapuutos.  

S10 Tässä luokassa kilpailevilla on minimivammakriteerit täyttävä vamma. Esimerkiksi raajapuutos toisessa kämmenessä tai liikerajoituksia lonkissa.

Näkövammaiset uimarit: S11 sokeat, S12 vaikeasti heikkonäköiset, S13 heikkonäköiset

Kehitysvammaiset uimarit S14

Muut vammaryhmät: A (avoin luokka), niiden vammaisten uimareiden luokka, jotka eivät selkeästi kuulu luokkiin S1–S14, esim. elinsiirrokkaat, dysfasia, autismi tms.

Rinnakkaisia luokkia voidaan myös yhdistää.

 

VIESTI

Liikunta-, näkö- A-luokkalaisten ja kehitysvammaisten uintiviestit uidaan erikseen. Uintimatkana on 4x25 m vapaauinti. Liikuntavammaisten luokassa kahden ensimmäisen viestinviejän tulee kuulua luokkaan S1–S7 ja kahden jälkimmäisen luokkiin S8–S10 tai avoin luokka.

 

SARJAT

Uinnit uidaan neljässä sarjassa, joissa tytöt ja pojat uivat samassa sarjassa:

- alle 13-v (synt. 2007 tai myöh.), harrastesarja   

- alle 13-v (synt. 2007 tai myöh.), kilpasarja

- 13–19-vuotiaat (2000–2006 syntyneet), kilpasarja

- 13–19-vuotiaat (2000–2006 syntyneet), harrastesarja                                     

- apuvälineuinti (kaikenikäiset)

 

MUUTA

- Ilmoittautumisen yhteydessä on ilmoitettava uimarin uintiaika lajissa, johon aikoo osallistua. Aika voidaan ottaa harjoituksissa, eli ei tarvitse olla kisatilanteessa otettu aika. HUOM! Ilman ilmoitettua aikaa ei voi osallistua!

- Uinnit uidaan aikaerissä (samantasoiset uimarit samassa erässä luokituksesta riippumatta, tulokset kirjataan kuitenkin osallistujan omaan luokkaan).

- Uimari voi startata vedestä sekä altaan reunalta tai lähtökorokkeelta seisten tai istuen.

- Toisen kilpailijan häiritsemisestä uinnin aikana seuraa diskaus. Jos häirintä aiheuttaa muutoksen häirityn kilpailijan tulokseen, niin hänen annetaan uida myöhemmin uudelleen.

- Uimarin on tultava maaliin samalla radalla, jolla hän on lähtenyt kilpailemaan.

 

APUVÄLINEUINTI

Koulut voivat ilmoittaa apuvälineuintiin korkeintaan kaksi (2) oppilasta/koulu. Ilmoittautumisoikeus on myös integraatiokoulujen oppilailla. Lisäksi jokainen koulu voi ilmoittaa varauimarin. Jos erissä on tyhjiä ratoja tai aikataulu sallii lisäerän, niin varalla olevat voivat täyttää ne. Mikäli uimareita on enemmän kuin vapaita ratoja, arpa ratkaisee kuka saa uida. Myös apuvälineuinnissa uimareiden ajat on ilmoitettava ilmoittautumisen yhteydessä. Apuvälineuimareita ei luokitella, mutta heidän tulee olla vaikeavammaisia, jotka eivät pysty uimaan omassa kilpaluokassa ilman apuvälineitä. Avustaja ei saa olla altaassa kilpailusuorituksen aikana, mutta avustaminen sallitaan startissa ja maaliintulon jälkeen. Apuvälineiden määrää ei ole rajattu, mutta sääntöä tullaan tarkentamaan aina kisakohtaisesti.

 

PALKINNOT

- Harrastesarja ja apuvälineuimarit: kaikki kilpailijat saavat osallistumismitalin.

- Alle 13-vuotiaiden kilpasarja ja 13–19-vuotiaiden kilpasarjassa: palkitaan kolme (3) parasta kilpailun luokkajaon mukaisesti Para Junior Games -mitalilla.

- Tuloksissa ja palkintojenjaossa liikuntavammaisten luokkia voidaan yhdistää.

- Viestit: Voittajajoukkueelle jaetaan pokaali. Kolme (3) parasta joukkuetta palkitaan Junior Games -mitaleilla osallistujien iästä riippumatta.

HUOM!

Uinnin peruutukset, muutokset tai korjaukset on tehtävä kisakansliaan kirjallisesti viimeistään keskiviikkona 30.11. klo 15.00 mennessä.

 

LISÄTIEDOT: SEPPO LOISKE, puh. 040 755 6484 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.