Maalipallon säännöt

Para Junior Games säännöt saattavat poiketa lajiin virallisista kansainvälisistä säännöistä. Nämä säännöt ovat laadittu juuri matalankynnyksen Para Junior Games kilpailuja varten.

 

MAALIPALLO

 

YLEISTÄ

Peliä pelaa kaksi kolmen (3) pelaajan joukkuetta, joilla kummallakin on korkeintaan kaksi (2) vaihtopelaajaa. Peliä pelataan voimistelusalin lattialla suorakaiteen muotoisella kentällä, joka on jaettu keskiviivalla kahteen puolikkaaseen. Kummassakin päädyssä on maali. Peliä pelataan kulkusia sisältävällä pallolla. Hyökkäävän joukkueen tarkoituksena on saada pallo vieritettyä vastustajan maalilinjan yli, kun taas puolustava joukkue yrittää estää sen. Kaikki pelaajat pelaavat peliä ilman näköaistia, tummennetuin silmäsuojin.

 

Para Junior Games -maalipalloturnaukseen voi ilmoittaa kokonaisia joukkueita tai yksittäisiä pelaajia, jotka sijoitetaan olemassa oleviin joukkueisiin tai heistä muodostetaan uusia joukkueita.

 

Huom! Maalipalloturnaus ja salibandyturnaus pelataan samaan aikaan. Molempiin lajeihin ei voi osallistua samoilla pelaajilla.

 

Peliaika

Peliaika on maksimissaan 20 minuuttia. Peliaika jaetaan kahteen samanpituiseen erään. Maksimieränpituus on näin ollen 10 minuuttia. Peliaika määräytyy turnauksien osallistuvien joukkueiden lukumäärän mukaan. Pelit pelataan juoksevalla ajalla. Vaihtojen ja aikalisien aikana pelikello ei käy. Erätauon pituus on 2 minuuttia.

 

Pallo           

Peleissä käytetään virallista maalipalloa. Pallo painaa 1250 g ja siinä on kulkusia sisällä. Kisoissa voidaan poikkeustapauksissa käyttää myös muunlaista palloa.

 

Joukkuevaihdot            

Jokaisessa pelissä kumpikin joukkue saa tehdä viisi (5) vaihtoa. Vaihdon saa suorittaa, kun on saanut luvan tuomarilta tai puoliajalla.

 

Joukkueen aikalisä      

Kummallekin joukkueelle myönnetään yksi 45 sekunnin aikalisä kummassakin erässä. Myönnettyä aikalisää saavat molemmat joukkueet käyttää hyväkseen.

 

RANGAISTUKSET

Henkilökohtaisen tai joukkuerangaistuksen synnyttyä joukkue menettää pallon vastustajalle. Tuomari voi määrätä harkintansa mukaan epäurheilijamaisesta käytöksestä tai tahallisesta virheestä rangaistusheiton, jolloin virheen tehnyt pelaaja tai joukkuerangaistuksen kyseessä ollessa viimeisimmän heiton suorittanut pelaaja jää yksin torjumaan vastustajan heittoa.

 

Joukkuerangaistukset

- kymmenen sekuntia   Pelaajan/joukkueen tulee heittää pallo kymmenen (10)

sekunnin kuluessa siitä, kun pallo on saatu hallintaan. Rangaistuksena virheestä pallon menettäminen vastustajalle.

 

Henkilökohtaiset rangaistukset

- lyhyt heitto

Aina, kun pallo vastustajan heiton jälkeen pysähtyy puolustavan joukkueen hyökkäysalueelle, peli vihelletään poikki ja pallo siirtyy puolustavalle joukkueelle.

 

- pitkä heitto

'Pallon täytyy koskettaa lattiaan ennen puolueetonta aluetta. Jos ei, peli vihelletään poikki ja pallo siirtyy vastustajalle.

 

- pomppupallo               

Pallon täytyy koskettaa lattiaa vähintään kerran puolueettomalla alueella. Jos ei, peli vihelletään poikki ja pallo siirtyy vastustajalle.

 

- silmäsuojat

Silmäsuojia voi korjata/koskea vain tuomarilta saadun luvan aikana. Luvan voi pyytää nostamalla käden ylös, jolloin tuomari  viheltää pelin poikki ja antaa pelaajalle luvan korjata silmäsuojia.

 

RIKKOMUKSET

Rikkomuksen sattuessa pallo palautetaan puolustavalle joukkueelle.

 

- ennenaikainen heitto

Jos pelaaja heittää pallon, ennen kuin hänellä on siihen lupa.

 

- syöttövirhe

Jos pallo joukkueen välisen syöttelyn seurauksena menee yli sivurajan, katsotaan se joukkueen kyvyttömyydeksi hallita palloa, kyseessä on rikkomus.

 

- pallo yli

Jos puolustava pelaaja torjuu pallon ja pallo pomppaa takaisin keskiviivan yli puolueettomalle alueelle, pallo palautetaan heittäneelle joukkueelle. Tätä sääntöä noudatetaan myös silloin, jos pallo osuu maalitolppaan tai poikkitankoon ja vierii takaisin yli keskirajan. Ei koske rangaistusheittoja.

 

HUOM! Sääntöjä sovelletaan pelaajien taito- ja ikätaso huomioiden.

 

PALKINNOT

Voittajajoukkueelle jaetaan pokaali. Kolme (3) parasta joukkuetta Junior Games -mitaleilla osallistujien iästä riippumatta.

 

LISÄTIEDOT:

TIMO PELKONEN, puh. 050 596 5015 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.