Palaa lajilistaan

Valmennusjärjestelmä

Taustaa

2000-luku on ollut muutosten aikaa suomalaisessa urheilujärjestökentässä yleisesti ja myös suomalaisessa vammaisurheilussa. Vuonna 2010 aloitti toimintansa neljän diagnoosipohjaisen vammaisurheilujärjestön yhdistymisen seurauksena syntynyt Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU. Vuosikymmenen lopulla VAU ja Suomen Paralympiakomitea yhdistyivät ja vuoden 2020 alussa aloitti toimintansa uusi Suomen Paralympiakomitea -niminen järjestö. Jo pidempään on ollut käynnissä vammaisurheilulajien integroitumisprosessi yleisiin lajiliittoihin sillä seurauksella, että Suomen Paralympiakomitea toimii lajiliittona enimmäkseen enää niissä lajeissa, joille ei luontevaa lajiliittoa vammattomien urheilun puolelta löydy.

2010-luvulla yhdeksi suomalaisen urheilun tukijalaksi kehiteltiin Urheilijan polku ja vammaisurheilussa vastaavasti Vammaisurheilijan polku, joka pohjautuu kanadalaiseen LTAD-malliin. Vammaisurheilijan polku kuvaa vammaisurheilijoiden mukaantuloa ja kasvamista urheilijaksi ja sen avulla pyritään selkiyttämään eri toimijoiden, kuten seurojen ja lajiliittojen roolia vammaisurheilijoiden tukemisessa.

Vammaisurheilijan polun alkuvaiheessa Suomen Paralympiakomitea toimii kaikkien lajien hyväksi sekä polun koko matkalla niiden lajien osalta, joiden lajiliitto Paralympiakomitea on, eli boccian, maalipallon, voimanoston, pyörätuolirugbyn, sokkopingiksen, sähköpyörätuolisalibandyn, parajääkiekon, näkövammaisten ampumaurheilun ja shakin.

Vammaisurheilijan polku

Valmennusjärjestelmän valinnat ja tavoite

Paralympiakomitean valmennusjärjestelmä pohjautuu Vammaisurheilijan polkuun ja tämän esityksen rakenne mukailee polun vaiheita. Valmennusjärjestelmän tavoitteena on tukea vammaisurheilijoita ja heidän valmentajiaan siten, että Suomessa olisi tulevaisuudessa yhä enemmän kansainvälisesti menestyviä vammaisurheilijoita. Tavoitteena on myös kehittää vammaisurheilun lajitoimintaa Suomessa.

Valmennusjärjestelmän painopistevalintoja ovat:

 1. päivittäisvalmennuksen parantaminen
 2. toimijoiden osaamisen lisääminen
 3. olosuhteiden ja kilpailutoiminnan kehittäminen
 4. riittävien resurssien varmistaminen
 5. kansainvälinen menestys neljän edellisen seurauksena

Tämän yleisen Paralympiakomitean valmennusjärjestelmän ohella niistä lajeista, joissa Paralympiakomitea toimii lajiliittona, laaditaan omat lajikohtaiset valmennusjärjestelmänsä, joissa käydään läpi mm. valmennustoiminnan organisointia ja maajoukkuetoiminnan periaatteita ja valintaperusteita. Tähän mennessä lajikohtaiset valmennusjärjestelmät ovat valmistuneet pyörätuolirugbysta ja bocciasta.

Valmennusjärjestelmän osiot

 1. Tietoisuus
 2. Kokeilu
 3. Monipuolinen liikkuminen
 4. Harrastaminen
 5. Aktiivinen toimija ja liikkuja
 6. Harjoittelemaan oppiminen
 7. Kilpailemaan oppiminen
 8. Kilpaileminen menestyäkseen
 9. Kansainvälisellä huipulla kilpaileminen

Ladattavat tiedostot