Saavutettavuuden, esteettömyyden ja liikunnan edistäminen kiehtoo Linnea Granlundia – Nuori toimija -koulutus antaa oppeja ja kokemuksia

Linnea Granlund hymyilee liikuntasalin laidalla kuunnellen ohjaajaa kädet ristissä rinnallaan. Pinkissä kuvakehyksessä Paranuoret-logo ja Suomen Paralympiakomitean logo.

Paralympiakomitean Nuori toimija -koulutusta parhaillaan suorittava Linnea Granlund kirjoittaa kokemuksistaan tämänvuotisella Nuto-kurssilla ja näkövammaisten urheilulajien sokkopingiksen ja maalipallon parissa. Lue espoolaisnuoren ajatukset!

Pääsin kokeilemaan näkövammaisten joukkuelajeja ensimmäisen kerran kuudesluokkalaisena viikon mittaisella näkövammaisten nuorten tukijaksolla Valteri Onervan koulussa Jyväskylässä.

Maalipallon ja sokkopingiksen pelaaminen ensimmäistä kertaa oli tosi jännittävää ja jopa vähän pelottavaa, sillä en oikeasti tiennyt millaista olisi olla vain kuulon varassa, kun silmäni peitetään aivan mustilla pelilaseilla.

Nyt 18-vuotiaana en ole viime vuosina päässyt säännöllisesti pelaamaan opiskellessani Pieksämäellä, mutta viikonloppuisin ollessani kotona Espoossa olen käynyt pääkaupunkiseudulla HUN:in eli Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n sokkopingistreeneissä Iiris-keskuksessa ja Aisti Sportin maalipalloharjoituksissa. Kun kohta valmistun, tarkoituksena on jatkaa taas säännöllisempää treenaamista.

Olen todella aktiivinen, vaikka näkövammani vaikuttaa arjessa toimimiseen. Olenkin ehtinyt iästäni huolimatta jo moneen mukaan etenkin vaikuttamistyössä, jossa intohimonani on osallistua tulevaisuuden saavutettavuusparannusten kehittämiseen erilaisissa työryhmissä.

Linnea Granlund istuu risti-istunnassa lattialla ja vastaa ringissä liikuntatunnin vetäjän kysymykseen.

Alakoulusta saakka olen toiminut koulujeni oppilaskuntien hallituksissa, viimeisimmäksi nyt Pieksämäellä Ammattiopisto Spesian oppilaskunnan varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana.

Tällä hetkellä olen jäsenenä myös esimerkiksi Pieksämäen Invalidien esteettömyystyöryhmässä, jossa pääsee vaikuttamaan muun muassa siihen, että opiskelukaupunkini uudistuvan asemarakennuksen tiloissa huomioidaan esteettömyys paremmin.

Sokkopingiksen ja maalipallon pelaamisen kautta olen oivaltanut, että olen todella kiinnostunut myös soveltavan liikunnan viestimisestä eteenpäin etenkin nuorille. Näkövammaisten liiton nuorisotoiminnassa ystäväni ja tuttuni suosittelivatkin minulle Paralympiakomitean järjestämää Nuori toimija -koulutusta, koska minulla on paljon näkemyksiä ja ajatuksia siitä, miten soveltavaa liikuntaa saisi viestittyä eteenpäin.

Innostuneena ja motivoituneena hain mukaan Nuto-koulutukseen, joka koostuu kahdesta lähijaksoviikonlopusta Liikuntakeskus Pajulahdessa (keväällä ja syksyllä) sekä niiden välissä suoritettavasta välitehtävästä.

Koulutus on suunnattu toimintarajoitteisille nuorille, joita kiinnostaa tulevaisuudessa esimerkiksi apuohjaajana toimiminen omassa urheilulajissaan tai muut toimijaroolit soveltavan liikunnan ja paraurheilun parissa.

Linnea Granlund makaa selällään liikuntasalin lattialla, kädet ojennettuina ylös pään päälle. Hänen takanaan toinen liikkuja lattialla.

Mielestäni mielenkiintoisinta Nuori Toimija -koulutuksessa on ollut se, että koulutuksen aikana opetellaan yhdessä uusia ryhmätyötaitoja, saadaan kokemusta ryhmänohjauksesta erilaisten liikunnan soveltamisen keinoin ja pohdiskellaan pelaillen, miten eri kohdehenkilö ja vammaryhmät täytyisi oikeasti huomioida, jotta liikunta olisi yhdenvertaista kaikille.

Haluan toimia esimerkillisenä Nutona muille, ja suosittelisin koulutusta lämpimästi sellaisille avoimille ja kiinnostuneille nuorille, jotka oikeasti haluavat tulevaisuudessa olla soveltavan liikunnan mahdollistajina vaikka juuri apuohjaajan roolissa tai liikunnan vetäjänä.

Omat tavoitteeni Nuto-koulutukselle ovat ne, että oppisin valtavasti uusia monipuolisia keinoja soveltavaan liikuntaan ja sen ylläpitämiseen. Parasta kevään lähijaksolla oli se, että sai huikeasti uusia ja korvaamattomia kokemuksia, joita voi sitten jakaa uusien ystävieni kanssa tulevaisuudessa.

Lämmin kiitos vielä Nuori toimija -koulutuksen ihanille vetäjille Kaisa Kirille ja Tiina Siivoselle siitä, että olette toimineet hyvinä, kannustavina ja todella esimerkillisinä vetäjinä meille Nuto-koulutuksessa olleille. Teette todella tärkeää työtä, jota osataan arvostaa.

 

Teksti: Linnea Granlund

Kuvat: Kevään 2023 työharjoittelujaksollaan Paralympiakomiteassa Linnea tutustui muun muassa Parakouluttaja-opiskelijoille toukokuussa järjestettyyn Sherborne-liikunnan esittelyyn Liikuntakeskus Pajulahdessa. Harjoittelunsa aikana hän pääsi myös muun muassa haastattelemaan maalipallonpelaaja Teemu Ruohosta ja kertomaan ajatuksiaan toimintarajoitteisten nuorten liikkumisen lisäämisestä.


Tutustu Nuori toimija -koulutukseen

Tutustu Paranuorten toimintaan


Lue lisää:

Nuori toimija -koulutuksen suorittanut Panu Räty on kiinnostunut vaikuttamisesta ja haaveilee maalipallourasta

”Hassuteltiin, juteltiin elämästä ja pelattiin Afrikan tähteä omalla tavalla” – Kaisa Rantanen nautti Nuori toimija -koulutuksen lähijaksosta

Toimintarajoitteiset nuoret kertovat, millä keinoin nuorten vähäisen liikkumisen ongelmaa voisi ratkoa

 

Lisätietoa Nuori toimija -koulutuksesta ja Paranuorten toiminnasta: