Löydä liikuntaharrastus Valtin avulla – Haku Valtti-ohjelmaan on auki 30.4. saakka

Nuori naisohjaaja ja nuori tyttöliikkuja kasvot rinnakkain selfiessä, nuori pyörätuolia käytttävä poika ja nuori miesohjaaja kokeilemassa bocciaa ulkona aurinkoisella jalkapallokentällä, nuori down-tyttö ja nuori naisohjaaja kävelemässä rinnakkain kohti koripallokoria liikuntasalissa. Vihreässä kuvakehyksessä teksti: Para Valtti. Haku auki 1.3.-30.4.2024.

Paralympiakomitean Valtti-ohjelmaan etsitään osallistujia syksyksi 2024. Jos olet itse tai perheeseesi kuuluu 6–23-vuotias erityistä tukea tarvitseva lapsi tai nuori, joka ei vielä ole löytänyt itselleen liikuntaharrastusta, hae nyt ohjelmaan! Katso paikkakunnat joilla toimintaa on tähän mennessä ollut, mukaan voit hakea muualtakin Suomesta. Hae mukaan myös, jos olet esimerkiksi liikunta-, kuntoutus- tai sosiaalialan opiskelija tai muu vapaaehtoinen, joka haluaisi auttaa Valttina harrastusten etsinnässä eri puolilla Suomea.

”Harrastuksen etsintään menee aika paljon aikaa, joten se hieno työ, mitä lapsemme Valtit tekivät, on säästänyt minulta paljon voimia. Tavoitteemme Valtti-ohjelman suhteen täyttyivät täysin.”

 – Valtti-ohjelmaan osallistuneen CP-vammaisen tytön äiti

Suomen Paralympiakomitean koordinoimassa Valtti-ohjelmassa etsitään liikuntaharrastusta erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Ohjelmassa henkilökohtainen ohjaaja eli Valtti toimii harrastuksen pariin saattajana 6–23-vuotiaalle lapselle tai nuorelle.

Haku ohjelmaan on taas auki 1.3.–30.4., ja mukaan valittujen osallistujien liikuntakokeilut toteutetaan pääasiassa syksyllä 2024.

Valtti-ohjelmassa pureudutaan erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen mahdollisuuksiin liittyvään ongelmaan, joka syntyy siitä, että perheet eivät tiedä, mikä laji tai liikuntamuoto soveltuu heidän lapselleen, mistä sopiva harrastuspaikka löytyy, miten sinne pääsee ja kelpaako lapsi mukaan.

Toisaalta taas urheiluseuroilla ja muilla liikuntatoimintaa järjestävillä tahoilla saattaa olla pelkoja oman osaamisen riittämättömyyden ja ohjaajaresurssien osalta. 

Ensisijalla Valtti-haussa ovat lapset ja nuoret, joilla on jokin vamma tai pitkäaikaissairaus, joilla ei ole vielä liikuntaharrastusta tai jotka eivät tiedä mitä voisivat harrastaa tai mikä liikuntamuoto sopii omalle toimintakyvylle.

Ohjelmaan valittu lapsi tai nuori saa oman henkilökohtaisen Valtin, joka toimii ohjattavansa liikuntakaverina ja harrastuksen pariin saattajana noin neljän liikuntakokeilukerran jakson ajan.

Liikuntakokeilut voivat olla esimerkiksi vierailuja urheiluseurojen harjoituksiin, kunnan liikuntavuoroille tai yksityisten liikuntapalvelujen tarjoajien tiloihin.

Valtit ovat pääasiassa kuntoutus- ja liikunta-alan opiskelijoita. Valtti-ohjelmassa on mukana lukuisia yhteistyöoppilaitoksia eri puolilta Suomea.

Kuinka ohjelma etenee

Sekä Valtti-ohjelmaan mukaan haluavat perheet että Valteiksi haluavat opiskelijat hakevat mukaan ohjelmaan maalis-huhtikuussa. Osassa Valtti-ohjelman yhteistyöoppilaitoksista Valttina toimiminen kuuluu pakollisiin opintoihin. Näissä tapauksissa opiskelija ilmoittautuu ohjelmaan mukaan kyseisen kurssin alkaessa.

Valtti-ohjelma etenee siten, että hakuajan päätyttyä hakemukset käydään läpi touko-kesäkuun aikana. Samalla muodostetaan Valtti-parit, eli ohjelmaan valituille lapsille ja nuorille etsitään oma Valtti-ohjaaja. 

Valtti-ohjelmaa toteutetaan ensisijaisesti alueilla, joilla toimii ohjelman yhteistyöoppilaitoksia. On mahdollista, että Valtteja voi löytyä myös muille paikkakunnille. Jokaiselle paikkakunnalle pyritään etsimään oma Valtti-koordinaattori, joka etsii ohjattavalle sopivan Valtin ja toimii Valttien esihenkilönä ja alueen Valtti-yhteyshenkilönä.

Kun Valtti-parit on muodostettu, Valtti-koordinaattorit järjestävät omalla alueellaan Valtti Kick off -tilaisuuden, jossa perheet ja Valtit tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa. 

Tapaamiset ja harrastekokeilut sijoittuvat syksyyn ja loppuvuoteen. Valtti-ohjelman kokeilujakso päättyy viimeistään vuoden vaihteessa. 

Haluan oman Valtin -hakulomake erityistä tukea tarvitsevan lapsen tai nuoren perheille (FIN, ENG & SWE)  

Täytä Haluan oman Valtin -hakulomake tästä

Haluan Valtiksi -hakulomake opiskelijoille (FIN, ENG & SWE) 

Täytä Haluan Valtiksi -hakulomake tästä


Lisätietoa

Katso Valtti-ohjelman tähänastiset paikkakunnat

Lue ja katso lisää Valtti-ohjelmasta yleisesti


Valtti-tarinoita

Iiris löysi uintiharrastuksen, Marika sai kokemusta tulevalle työuralle

Mukavat Valtit ja seinäkiipeilykokeilu olivat jalka-amputoidun Juliuksen kohokohdat Valtti-ohjelmassa

Aron innostui uinnista, tenniksestä ja miekkailusta

Inkan tie vei Valtti-ohjelman kautta salibandyvalmentajaksi

Daria löysi luistelusta rakkaan harrastuksen Valttien avullaParalympiakomiteassa Valtti-ohjelmasta vastaa: