Ennätyssuuret Para Junior Games -kisat täyttävät Hipposhallin keskiviikkona 29.11.

 Lapsia ja nuoria kulkemassa avajaissaattueessa ympäri Hipposhallin juoksurataa. Kulkue täyttää radan koko matkalta.

Ensi vuonna 40-vuotispäiviään juhlivat vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten urheilukilpailut kisataan Jyväskylän Hipposhallissa taas tämän viikon keskiviikkona 29.11. Kisoihin on ilmoittautunut yli 400 alle 19-vuotiasta kilpailemaan ja osallistumaan harrastesarjassa yleisurheiluun sekä paraurheilun palloilulajeihin bocciaan, maalipalloon ja sokkopingikseen.

Jo 1980-luvulta asti järjestetyt vammaisten ja tukea tarvitsevien lasten ja nuorten omat urheilukilpailut Para Junior Games käydään keskiviikkona 29.11. klo 9 alkaen Jyväskylän Hipposhallissa.

Kisoista on tulossa ennätyssuuret, sillä mukaan on ilmoittautunut yli 400 vammaista ja erityistä tukea tarvitsevaa alle 19-vuotiasta eri puolilta Suomea. Monet osallistuvat kisoihin tuttuun tapaan kokonaisina erityiskoulujen luokkaryhminä, joten tunnelma on taattu koulujen kisatessa myös toisiaan vastaan.

- On upeaa, että kisojen osallistujamäärä jatkaa kasvuaan myös pandemiavuosien jälkeen. Olemme kiitollisia, että Para Junior Games saatiin vaikeuksista huolimatta järjestettyä myös tänä vuonna kumppaneiden ja lahjoittajien avulla, vaikka toinen kisapäivä ja sen myötä lajeista uinti jouduttiinkin jättämään tällä kertaa pois, sanoo kilpailujohtaja Henry Manni viitaten kisat järjestävän Suomen Paralympiakomitean talousvaikeuksiin.

Para Junior Games -kilpailut ovat osa Paralympiakomitean Paranuoret-ohjelmaa, jonka tavoitteena on saada lisää vammaisia ja liikuntaan tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria houkuteltua liikkumisen pariin sekä edistää halukkaiden etenemistä paraurheilijan polulle.

Manni kertoo kisojen olevan tärkeä tapahtuma sekä liikkumaan innostamisessa että kilpaurheilukipinän sytyttämisessä – ovathan juuri nämä kilpailut olleet starttaamassa niin ratakelauksen paralympiapronssia voittaneen Mannin itsensä kuin Suomen nykyisistä ratakelaajahuipuista myös Leo-Pekka Tähden ja Amanda Kotajan uraa.

- Jokainen lapsi ja nuori, joka lähtee kisojen harrastesarjaan kokeilemaan uusia lajeja tai liikkumaan päivän ajaksi, on voitto. Jos joku löytää kisoista itselleen lajin, jota alkaa harrastaa, on se valtava plussa – ja totta kai toivomme, että muutamia lähtee Para Junior Gamesista innostuneena tosissaan etenemään myös kohti kilpaurheilun maailmaa, Manni summaa.

Keskipisteenä ennennäkemättömän iso bocciaturnaus

Nuori, pyörätuolia käyttävä tyttö heittää keskittyneenä sinistä bocciapalloa pelikentälle liikuntasalissa Para Junior Games -kilpailunumero rinnassaan.

Para Junior Games -kilpailuissa voi osallistua joko kilpa- tai harrastesarjassa yleisurheilun kolmiotteluun sekä paraurheilun palloilulajeihin maalipalloon, sokkopingikseen tai bocciaan.

Päivän tunnelmallisena kohokohtana on muut kisatapahtumat klo 12.00 pysäyttävä sukkulaviesti, jossa koulut ja yksittäisistä osallistujista muodostetut joukkueet kisaavat toisiaan vastaan osallistujien liikkuessa viestimatkan kukin omalla tyylillään.

Kisojen keskipisteenä taas on tällä kertaa jopa 16 joukkueen bocciaturnaus – myös kirjaimellisesti, sillä turnaus otellaan Hipposhallin keskikentällä eikä aiempaan tyyliin Monitoimitalon palloilusalien puolella. Lajin osallistujat pääsevät siis nauttimaan ison hallin kisatunnelmasta, ja myös yleisöllä on entistä parempi mahdollisuus tutustua lajiin.

Boccia on petanqueta läheisesti muistuttava tarkkuuspallopeli. Pelaajan tavoitteena on pelata omat kuusi nahkaista pelipalloaan mahdollisimman lähelle kentälle ensimmäisenä toimitettua maalipalloa. Pelipallot voi toimittaa pelikentälle heittämällä, potkaisemalla, vierittämällä tai käyttämällä vierityskourua ja avustajaa.

Laji vaatii hyvää tarkkuutta ja keskittymiskykyä, ja sopii paraurheilulajina erityisen hyvin vaikeavammaisille urheilijoille. Boccia onkin yksi liikuntavammaisten henkilöiden suosituimpia harraste- ja kilpaurheilulajeja Suomessa. Kotimaassa voivat pelata myös näkövammaiset henkilöt.

Bocciaa voi pelata kahden pelaajan, kahden parin tai kahden 3-henkisen joukkueen välisinä 4–6-eräisinä otteluina. Para Junior Games -kisojen bocciaturnaus pelataan joukkuepeleinä.

Kyseessä on liikuntavammaisille urheilijoille kansainvälisesti kovatasoinen kilpaurheilulaji, joka vaikeavammaisten luokissa kuuluu kesäparalympialaisten ohjelmaan. Suomessa laji on vielä pieni, mutta sen parissa on viime vuosina nähty ilahduttavaa kasvua etenkin nuorten pelaajien määrässä.

Para Junior Games 2023

Aikataulu ja kisaohjelma, keskiviikko 29.11.

8.30   Kisainfo aukeaa
9.00   Yleisurheilun kolmiottelun non-stop pisteet aukeavat
9.00   Sporttitoripisteet aukeavat
9.30   Sokkopingisturnaus alkaa, turnaus klo 9.30–11.30
10.30 Bocciaturnaus alkaa, turnaus klo 10.00–15.00

10.30–14.00 Ruokailu (sen varanneille)

11.30 Avajaiset
12.00 Sukkulaviestit
12.30 Kilpailut jatkuvat
13.00 Maalipalloturnaus alkaa, turnaus klo 13.00–15.00

12.45 Opettaja-/huoltajapalaveri
13.30 Harrastesarjan osallistumismitaleiden jako
14.30 Yleisurheilun, sokkopingiksen ja sukkulaviestin palkintojenjako
15.00 Kilpailut päättyvät

Huom! Boccian ja maalipallon palkintojenjaot heti sarjojen ja luokkien kilpailuiden päätyttyä suorituspaikoilla.


Lue lisää Para Junior Games 2023 -tapahtumasta

Kuvat: 1) Osallistujia avajaismarssilla vuoden 2022 Para Junior Games -tapahtumassa. 2) Jyväskyläläinen Ilona Turunen kilpaili bocciaturnauksessa vuoden 2022 Para Junior Games -kilpailuissa. Kuvaaja Joni Alhonen.

 

Lisätietoja:

Henry Manni
Para Junior Games -kilpailujohtaja
Suomen Paralympiakomitea
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
050 576 5501

Mediatiedustelut:

Jasmin Koskinen
Viestinnän asiantuntija
Suomen Paralympiakomitea
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
050 553 5667

 

Lue lisää:

Lasten ja nuorten Para Junior Games -kisoissa yleisurheillaan ja pelataan paraurheilun pallopelejä marraskuun lopussa Jyväskylässä

Yleisurheilu, sokkopingis ja boccia vetivät Jyväskylän Hipposhallin täyteen lapsia ja nuoria läheltä ja kaukaa Para Junior Games -kisojen avauspäivänä

Tyytyväiset uimarit ja kokeneita kisaajia vetänyt maalipalloturnaus viimeistelivät Para Junior Games 2022 -kisat Jyväskylässä

Tutustu bocciaan