Näin kehitämme toimintaamme

Valmentaja ja tuolikuulantyöntäjä.

Mitä sitten, kun erityisryhmä tai yksittäiset toimintarajoitteiset harrastajat yleisessä ryhmässä ovat jo vakiintuneet osaksi seuran toimintaa? Miten ottaa askel eteenpäin?

Urheilijan polku

Vammaisurheilijalle polku kohti huippua on käytännössä samanlainen kuin vammattomallekin urheilijalle, mutta joitain erityispiirteitä matkan varrella on, ja niitä urheiluseuran on hyvä osata huomioida.

Vammaisurheilijan polku -kuvio pohjautuu kanadalaiseen LTAD-malliin. Polku kuvaa vammaisurheilijoiden mukaantuloa ja kasvamista urheilijaksi. Vammaisurheilijan polku -kuvio löytyy täältä.

Vammaisurheilun yksi erityispiirteistä on se, että polulle voi tulla paitsi lapsuuden ja nuoruuden harrastamisen kautta myös aikuisiällä tapahtuvan vammautumisen jälkeen.

Suomen Paralympiakomitean ja lajiliittojen tarjoamat tukitoimet pyritään rakentamaan vammaisurheilijan polun vaiheita myötäillen.

Ihannetilanne on se, että urheilija pystyy omassa seurassa etenemään vammaisurheilijan polulla eteenpäin. Toimintaa on hyvä olla matalan kynnyksen toiminnasta aina tavoitteellisesti harjoitteleville saakka. Valmennuksen pohjana on hyvä pitää mielessä lajin vaatimukset ja erityispiirteet eri ikäisillä, eri tasoisilla ja eri vammaluokissa urheilevilla urheilijoilla.

Valmennuksen tukena on hyvä olla vuosikello, joka ohjaa toimintaa suunnitelmallisesti eteenpäin.

Vammaisurheilijan polku

Valmennusjärjestelmä

Paralympiakomitea on mallintanut oman valmennusjärjestelmänsä Vammaisurheilijan polku -kaavion mukaisesti. Lisäksi Paralympiakomitea on laatinut kahden oman vastuualuelajinsa, pyörätuolirugbyn ja boccian osalta omat lajikohtaiset valmennusjärjestelmät. Näitä mallinnoksia voi käyttää lähtökohtana ja vinkkinä, kun pohditaan oman lajin tai oman urheiluseuran tarjoamaa polkua vammaisurheilijoille.

Paralympiakomitean valmennusjärjestelmään voit tutustua tästä.

On hyvä miettiä jatkopolkuja myös niille toimintarajoitteisille harrastajille, jotka eivät ole tähtäämässä urheilijan polulle. Harrastamisen paikkoja voi löytyä esimerkiksi seuran harrasteryhmistä sen jälkeen, kun ei esimerkiksi iän puolesta enää mahdu erityisryhmätoimintaan mukaan.