Koulutus

Koulutus_symboli

Mitä jos en osaa? Entä jos jotakin sattuu? ovat yleisimmin kuullut ohjaajien tai valmentajien esittämät kysymykset tilanteissa, joissa yleiseen ryhmään olisi tulossa toimintarajoitteinen harrastaja.

Tässä osiossa kerrotaan mistä ohjaaja tai valmentaja voi hakea lisäoppia ja saada tukea koulutuspolulla.

Vammaisurheiluvalmentajana ja erityisryhmän ohjaajana voi toimia seuran omat valmentajat tai ohjaajat. Kyseessä olevilla valmentajilla on paras tietämys lajiharjoitteista ja niiden soveltamisesta. Monen lajiliiton ohjaaja ja valmentajakoulutuksissa on jo osa-alue, joka käsittelee erilaisten liikkujien ohjaamista ja valmentamista. Vammaisurheilusta ja sen ominaispiirteistä saa lisätietoa Paralympiakomitean ja Liikuntakeskus Pajulahden kehittämän soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun verkkokoulutuksen ensimmäisestä osiosta.

Verkkokoulutus mahdollistaa sen, että kaikki kiinnostuneet pääsevät kehittämään osaamistaan soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun teemoissa, ajasta ja paikasta riippumatta. 

Näin aloitat soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun verkkokoulutuksen

Verkkokoulutukseen kirjaudutaan opiskelijaksi, jonka jälkeen kurssia voi suorittaa omaan tahtiin syyskaudella marraskuun loppuun saakka ja kevätkaudella huhtikuun loppuun saakka. Verkkokoulutus koostuu kuudesta teemaosiosta. Jokaiseen osioon sisältyy tehtäviä, jotka tulee suorittaa hyväksyttävästi. Koko kurssin hyväksyttävästi suorittaneet saavat todistuksen. Kurssin voi suorittaa perustasolla tai syventävällä tasolla – riippuen opiskelijan taustasta tai tarpeista. Verkkokoulutus on maksuton ja helppo käyttää.

Osiot

Sherborne-kouluttajakoulutus Helsingissä 2018.

Paralympiakomitean koulutustarjonta

Suomen Paralympiakomitea tarjoaa verkkokoulutuksen ohella yhteistyössä liikunnan aluejärjesöjen ja oppilaitosten kanssa myös fyysisiä käytännön koulutuksia. Syksyllä 2021 on tulossa uutena myös verkossa pidettävät Online koulutukset.

Kouluttautumisen ja osaamisen lisäämisen kustannuksiin voi hakea Suomen Paralympiakomitean ja SPR:n alaisen Ahos-säätiön jakamaa Ahos-apurahaa, yhtälailla valmiisiin koulutuksiin kuin itse räätälöityihin opintoretkiinkin, niin kotimaassa kuin ulkomailla.

 Toimintaa erityisryhmille yhdessä ja erikseen – mitä pitää ottaa huomioon?

Suomen Paralympiakomitean Nina Peltonen piti elokuussa 2020 Voimisteluliiton koulutuskokonaisuuteen liittyen esityksen aiheesta Toimintaa erityisryhmille yhdessä ja erikseen. Esityksen tallenne on katsottavissa ohesta. Esityksen diat löytyvät täältä.