Välineet

Välineet_symboli

Liikunta- ja apuvälineet voivat olla ohjaajien ja valmentajien yleisesti käyttämiä peli- ja urheiluvälineitä, kuten pallot tai mailat. Toisena ryhmänä ovat liikunnan apuvälineet. Tässä osiossa kerrotaan mitä ja millaisia ne ovat ja mistä ohjaaja tai valmentaja voi saada välineen lainaksi tai vuokralle esimerkiksi lajikokeiluihin.    

Osassa paraurheilun lajeista välineet ovat merkittävässä roolissa ja vieläpä sellaisia, joita ei perusurheilukaupasta pysty hankkimaan. Liikunnan apuvälineet ovat usein yksilöllisiä, kuten pyörätuolikoripallon ketterä pelituoli. Jos seuran alaisuuteen ollaan perustamassa pyörätuolikoripallojoukkuetta, ei tarvitse olettaa, että seura kustantaisi pelituolit kaikille halukkaille pelaajille, vaan lähtökohtaisesti pelaajat hankkivat itselleen soveltuvan pelituolin.

On kuitenkin hyvä, että tällaisissakin tilanteissa uusille kokeilijoille olisi tarjolla pelituoli, jonka kanssa pääsee alkuun. Tällöin kyseessä voi olla kokeneemman pelaajan vanha pelituoli tai sitten Paralympiakomitean apuvälinetoiminnalta vuokrattu tuoli.

Pyörätuolisulkapalloa 

Paralympiakomitea vuokraa paraurheilun ja soveltavan liikunnan apuvälineitä

  • Vuokraa esimerkiksi parayleisurheilun heittotuoli tai parajääkiekkokelkkoja seuran tai urheilijoiden käyttöön ennen omien välineiden hankintaa.
  • Toimintayksiköt sijaitsevat Helsingissä, Maskussa, Kuopiossa, Seinäjoella, Vuokatissa ja Rovaniemellä
  • Rahtikuljetuksilla välineitä voi saada minne päin Suomea tahansa.
  • Paralympiakomitean apuvälinetoiminta opastaa ja neuvoo välineiden hankinnassa, antaa asiantuntijalausuntoja ja tarjoaa kokeilumahdollisuuksia.
  • Paralympiakomitean apuvälinetoiminta on mukana myös eri tahojen yhteistyötapahtumissa ja osallistuu liikunnan ja urheilun apuvälineiden kehitystyöhön.
  • Paralympiakomitean apuvälinetoiminta koordinoi myös Välineet.fi -verkkopalvelua, johon on koottu yhteen paikkaan vammaisurheilun ja -liikunnan apuvälineitä vuokraavat tahot Suomessa. Lue lisää liikunnan apuvälineistä ja Välineet.fistä Paralympiakomitean sivuilta.

Urheiluseurat ja yksittäiset harrastajat voivat saada myös taloudellista tukea urheilun ja liikunnan apuvälineiden hankintaan. Startti-stipendistä, Challenged Athletes Foundationin apurahasta ja muista tukimuodoista voi lukea Paralympiakomitean sivuilta.

Käsipyöräilijä lenkillä (kuva: Mikko Käkelä).