Urheilu- ja liikuntatoimintaa elinsiirron saaneille henkilöille

Tomi Palovaara vilkaisee taakseen ylittäessään maaliviivan voittajana elinsiirron saaneiden EM-kilpailuissa Vantaalla 2016.

Valtaosa Suomessa tarjolla olevista urheilulajeista ja liikuntaharrastuksista ovat soveltuvia elinsiirron saaneille henkilöille. Harrastamaan pääsee esimerkiksi urheiluseuroissa, paikallisten potilasjärjestöjen piirissä, kuntien järjestämissä ryhmissä sekä kaupallisten toimijoiden järjestämissä palveluissa.

Etsi soveltuvia harrastuspaikkoja lähialueeltasi Löydä oma seura -palvelusta.

Elinsiirron saaneille ja dialyysissä oleville henkilöille on julkaistu Tuija Helanderin toimittama Elinsiirron saaneen liikuntaopas, josta löytyy ohjeita omatoimisen arkiliikunnan harrastamiseen.

Tutustu elinsiirron saaneiden liikuntaoppaaseen

Oppaan voi tilata painettuna maksutta Suomen Paralympiakomitealta: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lajit ja kisat

Suosituimpia lajeja elinsiirron saaneiden henkilöiden keskuudessa ovat viime vuosina olleet yleisurheilu, keilailu, golf ja petankki. Suomen Paralympiakomitean alaisessa kilpailutoiminnassa – esimerkiksi parayleisurheilun SM-kilpailuissa ja hiihdon Para Hiihto Cupissa – on tarjolla omat luokkansa elinsiirron saaneille urheilijoille.

Kilpailumahdollisuuksia löytyy myös esimerkiksi Keilailuliiton alaisesta Keilacupista ja Golfiliiton E-Tour -kilpailusarjasta. Useissa lajeissa elinsiirron saaneet voivat hyvin osallistua myös yleiseen kilpailutoimintaan, esimerkiksi yleisurheilussa Aikuisurheiluliiton alaisiin kilpailuihin sekä uinnissa Masters-kilpailuihin.

Kansainvälisellä tasolla elinsiirron saaneiden urheilussa järjestetään joka toinen vuosi kesälajien ja joka toinen vuosi talvilajien maailmanmestaruuskilpailut (World Transplant Games) sekä kahden vuoden välein kahdet eri järjestön (European Transplant and Dialysis Sports Federation ja European Heart and Lung Transplant Federation) organisoimat kesälajien Euroopan mestaruuskilpailut.

Alla olevasta listasta löydät lajit, jotka ovat soveltuvia elinsiirron saaneille ja dialyysissä oleville henkilöille ja joissa on kansallista ja/tai kansainvälistä kilpailutoimintaa. Lajisivuilta löytyvät lisätiedot lajin harrastamismahdollisuuksista niin Suomessa kuin kansainvälisellä tasolla.

Huomioithan, että elinsiirron saaneet ja dialyysissä olevat henkilöt voivat harrastaa myös monia muita lajeja. Lajikirjoon ja harrastusmahdollisuuksin voit tutustua Löydä oma seura -palvelussa.

Elinsiirron saaneille ja dialyysissä oleville soveltuvia kilpailuja ja muita tapahtumia löytyy tapahtumakalenteristamme.

Katso tapahtumat elinsiirron saaneille

Elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien yleisurheilun Suomen ennätykset löydät Paralympiakomitean ylläpitämästä listauksesta.

Tutustu yleisurheilun Suomen ennätyksiin

Ennätysten yhteydestä löytyvällä lomakkeella voit ilmoittaa uuden Suomen ennätyksen syntymisestä.

Tukimuotoja 

Elinsiirron saaneille lapsille ja nuorille harrastus- ja kokeilumahdollisuuksia tarjoaa mm. Suomen Paralympiakomitean maksuton Paranuoret-tiedotuskanava sekä Valtti-ohjelma, johon mukaan valitut lapset ja nuoret saavat oman henkilökohtaisen harrastuksen pariin saattajan eli Valtin.

Lue lisää Paralympiakomitean lasten ja nuorten toiminnasta

Elinsiirron saaneet henkilöt, jotka ovat alkuvaiheessa omassa liikuntaharrastuksessa tai urheilu-urallaan voivat hakea Paralympiakomitean ja Tukilinja-säätiön Startti-stipendiä.

Lue lisää Startti-stipendistä ja muista tukimuodoista

 

Elinsiirtourheiluun liittyvissä asioissa Paralympiakomiteassa auttaa: