Urheilu- ja liikuntatoimintaa näkövammaisille henkilöille

Sokkopingiksenpelaaja Jaana Pesari halaa valmentaja Akseli Makkosta.

Valtaosa Suomessa tarjolla olevista urheilulajeista ja liikuntaharrastuksista ovat soveltuvia näkövammaisille henkilöille. Harrastamaan pääsee esimerkiksi urheiluseuroissa, paikallisten vammaisyhdistysten piirissä, kuntien järjestämissä ryhmissä sekä kaupallisten toimijoiden järjestämissä palveluissa.

Lähialueesi soveltuvia harrastuspaikkoja voit etsiä Löydä oma seura -palvelun kautta.

Näkövammaisten urheilun luokat

Osassa urheilulajeista pääsee kilpailemaan ilman näkövammaluokitusta – esimerkiksi maalipallossa ja sokkopingiksessä voivat kansallisella tasolla kilpailla näkevätkin henkilöt – mutta lähtökohtaisesti kilpailemisesta kiinnostuneen tulisi käydä luokiteltavana joko Näkökeskus Visiossa Helsingissä tai omalla silmälääkärillään.

  • B1 Täysin sokea tai näöntarkkuus heikompi kuin LogMAR 2.60 (eli visus-arvo on heikompi kuin 0.002).
  • B2 Näöntarkkuus LogMAR 1.50-2.60 (eli visus-arvot 0.002-0.03) ja/tai näkökentän halkaisija alle 10 astetta.
  • B3 Näöntarkkuus LogMAR 1.40-1.00 (eli visus-arvot 0.04-0.1) ja/tai näkökentän halkaisija alle 40 astetta.

Ohjeet näkövammaisten urheilijoiden luokitteluun NKL:n sivuilla

Lajit

Alla olevasta listasta löydät lajit, jotka ovat soveltuvia näkövammaisille henkilöille ja joissa on heille myös organisoitua harrastus- ja/tai kilpailutoimintaa. Lajisivuilta löytyvät lisätiedot lajin harrastamismahdollisuuksista niin Suomessa kuin kansainvälisellä tasolla.

Huomioithan, että henkilöt, joilla on näkövamma voivat harrastaa myös monia muita lajeja. Lajikirjoon ja harrastusmahdollisuuksin voit tutustua Löydä oma seura -palvelussa.

Näkövammaisille henkilöille soveltuvia kilpailuja ja muita tapahtumia on koottu oheiseen listaukseen:

Tukimuotoja

Näkövammaisille lapsille ja nuorille harrastus- ja kokeilumahdollisuuksia tarjoaa mm. Suomen Paralympiakomitean maksuton Paranuorten uutiskirje sekä Valtti-ohjelma, johon mukaan valitut lapset ja nuoret saavat oman henkilökohtaisen harrastuksen pariin saattajan. Lue lisää Paralympiakomitean lasten ja nuorten toiminnasta TÄÄLTÄ.

Näkövammaiset henkilöt, jotka ovat alkuvaiheessa omassa liikuntaharrastuksessa tai urheilu-urallaan voivat hakea Paralympiakomitean ja Tukilinja-säätiön Startti-stipendiä. Startti-stipendistä ja muista tukimuodoista lisätietoa löytyy Apurahat ja tuet -sivulta

Aikuisille liikkujille on julkaistu Parempaan kuntoon -opas, jonka avulla on helpompi lähteä aloittamaan liikunnan harrastamista ja pitämään itseään kunnossa. Opas on ladattavissa sivun alalaidasta pdf- ja html-versioina.

Urheilemiseen ja liikuntaan tarvittavia apuvälineitä, kuten tandempolkupyörää, ei tarvitse heti lähteä ostamaan, vaan niitä voi vuokrata Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIAlta ja muilta apu- ja toimintavälineitä vuokraavilta tahoilta, jotka löytyvät Välineet.fi-palvelun kautta. SOLIAlta saa myös konsultaatioita sopivan liikunnan apuvälineen hankintaan.

Parempaan kuntoon -opas aikuisille, joilla on näkövamma