Urheilu- ja liikuntatoimintaa kehitysvammaisille henkilöille

Special Olympics -ratsastaja Lotta Romsi ja valmentaja Maritta Enqvist

Valtaosa Suomessa tarjolla olevista urheilulajeista ja liikuntaharrastuksista ovat soveltuvia kehitysvammaisille henkilöille. Harrastamaan pääsee esimerkiksi urheiluseuroissa, paikallisten vammaisyhdistysten piirissä, kuntien järjestämissä ryhmissä sekä kaupallisten toimijoiden järjestämissä palveluissa.

Etsi soveltuvia harrastuspaikkoja lähialueeltasi:

Löydä oma seura -palvelu

Special Olympics

Kehitysvammaisten urheilun maailmanlaajuisesti suurin toimija on Special Olympics -järjestö. Suomessa Special Olympics -toimintaa koordinoi Suomen Paralympiakomitea.

Special Olympics -toiminnan pariin Suomessa pääsee harrastamalla omaa lajiaan aktiivisesti omalla kotipaikkakunnallaan ja osallistumalla avoimille Special Olympics -leireille, joita järjestetään lajista riippuen 2–3 kertaa vuodessa.

Special Olympics -lajeissa on tarjolla niin kansallista kuin kansainvälistä kilpailutoimintaa. 

Lue lisää Special Olympicsista

VIRTUS (entinen INAS)

Kehitysvammaisia urheilijoita on mukana myös paralympialaisissa, tällä hetkellä yleisurheilussa, uinnissa ja pöytätenniksessä. Kehitysvammaisten huippu-urheilun kansainvälinen järjestö VIRTUS (entinen INAS) toimii väylänä Kansainvälisen Paralympiakomitean alaiseen kilpailutoimintaan.

VIRTUS-urheilijaksi päästäkseen urheilijan on läpikäytävä kehitysvammaisten urheilun kansainvälinen luokitteluprosessi (jota ei Special Olympics -toiminnassa tarvita).

VIRTUS-urheilijoilla on kehitysvammaluokituksensa kautta oikeus osallistua Special Olympics -urheiluun sekä kansallisesti että kansainvälisesti, mutta Suomessa VIRTUS-urheilijoita ei pääsääntöisesti valita VIRTUS-luokitellussa lajissaan Special Olympics -maailmankisoihin.

Tämä tieto kerrotaan urheilijan lähtiessä VIRTUS-luokitusprosessiin urheilijalle, urheilijan huoltajalle/tukihenkilölle ja henkilökohtaiselle valmentajalle.

Down-urheilu

Down-urheilijoille on omat kansainväliset kilpailunsa SU-DS -järjestön alaisuudessa.

Suomalaisurheilijoita on osallistunut down-urheilijoiden kansainväliseen kilpailutoimintaan erityisesti yleisurheilussa, mutta pienemmässä määrin myös mm. uinnissa, alppihiihdossa ja rytmisessä voimistelussa.

Myös VIRTUS-järjestön alaisissa kilpailuissa on nykyään down-urheilijoiden luokka.

Lajit

Alla olevasta listasta löydät lajit, jotka ovat soveltuvia kehitysvammaisille henkilöille ja joissa on heille myös organisoitua harrastus- ja/tai kilpailutoimintaa. Lajisivuilta löytyvät lisätiedot lajin harrastamismahdollisuuksista niin Suomessa kuin kansainvälisellä tasolla.

Huomioithan, että henkilöt, joilla on kehitysvamma voivat harrastaa myös monia muita lajeja. Lajikirjoon ja harrastusmahdollisuuksin voit tutustua lisää Löydä oma seura -palvelussa.


Tapahtumat

Etsi kehitysvammaisille henkilöille soveltuvia kilpailuja ja muita tapahtumia täältä:

Tukimuotoja

Kehitysvammaisille lapsille ja nuorille harrastus- ja kokeilumahdollisuuksia tarjoaa mm. Suomen Paralympiakomitean maksuton Paranuorten uutiskirje sekä Valtti-ohjelma, johon mukaan valitut lapset ja nuoret saavat oman henkilökohtaisen harrastuksen pariin saattajan eli Valtin.

Lue lisää Paralympiakomitean lasten ja nuorten toiminnasta

Kehitysvammaiset henkilöt, jotka ovat alkuvaiheessa omassa liikuntaharrastuksessa tai urheilu-urallaan voivat hakea Paralympiakomitean ja Tukilinja-säätiön Startti-stipendiä.

Lue lisää Startti-stipendistä ja muista tukimuodoista Apurahat ja tuet -sivulta

Kehitysvammaisten Tukiliiton alainen Malike-toiminta vuokraa toimintavälineitä pääasiallisesti henkilöille, jotka tarvitsevat toimintavälineen ja toisen ihmisen apua voidakseen osallistua ja liikkua.

Malike ja muut Suomessa liikunnan apu- ja toimintavälineitä vuokraavat tahot löytyvät Välineet.fi-palvelun kautta.