Apu- ja liikuntavälineet

Välineen hankinta on perusteltava

Liikunnan ja kuntoilun apuvälineen hankinnan rahoittavat joko vakuutusyhtiö, keskussairaalapiiri (yleensä lääkinnällisen kuntoutuksen välineet), hyvinvointialueen vammaispalvelut tai henkilö itse. Jos välinettä ei kustanneta lääkinnällisen kuntoutuksen kautta, välineeseen voi anoa tukea sosiaalipalvelujen kautta. 

Henkilökohtaisen välineen hankinta on perusteltava hyvin ja ajoissa. Aina on myös varauduttava maksamaan välineestä omavastuu. Esimerkiksi hiihtokelkasta henkilö voi itse maksaa sauvat ja sukset.

Peli- ja leikkivälineet

Soveltavassa liikunnassa ja paraurheilussa käytetään myös monenlaisia sovellettuja peli- ja liikuntavälineitä. Välinesovellutukset voivat olla erivärisiä ja -muotoisia palloja, kosketusta tai tarttumista helpottavia kahvoja, ulokkeita tai erilaisia pintoja pelivälineissä tai mailoissa, irrotettavia istuimia, tarranauhoja ja verkkoja.

Parhaat välineideat ovat levinneet soveltavasta liikunnasta yleiseen käyttöön. Näin on käynyt esimerkiksi suosituille boccialle, sisäcurlingille ja puhallustikalle, jotka käynnistyivät paraurheilun piirissä. Yhdistykset voivat yhteistyössä ylläpitää pientä lainavälinepankkia palloista, leikkivarjoista ja vastaavista paljon käytetyistä välineistä. Myös kunnan soveltavan liikunnan ohjaajalta voi kysyä pelivälineitä lainaksi.

Lainavälineellä alkuun

Laina- tai vuokravälineellä voi päästä liikunnan harrastamisen alkuun. Paralympiakomitealla ja Malikkeella on vuokravälineitä paraurheiluun ja soveltavaan liikuntaan (Välineet.fi-sivusto). Niiden avulla saa tuntuman välineeseen ja lajiin. Paralympiakomitean apuvälinetoiminnasta voi saada välinekokeilusta todistuksen, jolla myöhempää hankintaa voi perustella. Välinekokeilun voi myös kuvata videolle tai dokumentoida valokuvin. Välinekokeilu voidaan myös toteuttaa siten, että fysioterapeutti tai lääkäri on läsnä,  näkee välineen toimivuuden ja laatii perustelut.

Yhteystiedot