Parempaan kuntoon -oppaat

Parempaan kuntoon -oppaiden kannet

Huom! Parempaan kuntoon -oppaiden pdf-versiot on päivitetty syksyllä 2023 osana Urheiluopistosäätiön rahoittamaa Parempaan kuntoon -hanketta (2023–2024).

Parempaan kuntoon -oppaita on neljä erilaista ja ne on suunnattu aikuisille, joilla on

  1. Näkövamma
  2. CP-vamma
  3. Selkäydinvamma
  4. Amputaatio tai dysmelia

ja jotka haluavat tukea säännöllisen liikunnan aloittamiseen. Tavoitteena on kannustaa elämään terveellistä, tasapainoista ja aktiivista arkea vamman kanssa. Parempaan kuntoon -oppaisiin on koottu fyysisen aktiivisuuden perusteiden ja terveellisen ravitsemuksen lisäksi käytännöllisiä vinkkejä ja niksejä. Se, että kukin opas on kohdennettu vain yhteen vammaryhmään, mahdollistaa sen, että oppaita on helpompi hyödyntää kuntoutuksessa, sopeutumisvalmennuksessa ja vertaistoiminnassa. Esimerkiksi fysioterapeutti voi käyttää vammakohtaisia oppaita omassa asiakastyössään liikuntaneuvonnan tukena.

Oppaiden esikuvina ovat englantilaisen Peter Harrison Centren vuonna 2014 julkaisemat Fit for Life -oppaat. Toimitustyöstä vastasivat Paralympiakomitean tutkimuspäällikkö Aija Saari ja tiedottaja Lauri Jaakkola. Tietojen tarkistamisessa ja täydentämisessä on hyödynnetty laajaa verkostoa vammaisurheilun kokemusasiantuntijoista kuntoutuksen, terveydenhuollon ja liikuntatieteen ammattilaisiin.

Näkövammaisille suunnatun oppaan asiantuntijoina toimivat Jaana Argillander ja Jarno Saapunki Näkövammaisten liitosta. CP-vammaisille suunnatun oppaan asiantuntijoina ovat toimineet Heidi Huttunen, Piia Jolla ja Anu Patrikka CP-liitosta. Selkäydinvammaisille suunnattu opas on koottu yhdessä fysioterapeutti Paula Leppäsen kanssa, ja sen asiantuntijoina ovat toimineet Harri Ahtee Validia Kuntoutuksesta sekä Tiina Siivonen Paralympiakomiteasta ja Akson ry:stä. Amputaatio ja dysmelia -oppaan asiantuntijoina ovat toimineet Paula Leppäsen lisäksi Mika Määttänen Össur Oy:stä ja Anne Mäki Invalidiliitosta. Lisäksi oppaiden sisällön tarkastamisessa auttoivat opiskelijat Antti Latikka ja Vilja Sipilä, fyysisen harjoittelun osalta Kaisu Mononen Huippu- ja kilpaurheilun tutkimuskeskuksesta sekä ravitsemusterapeutti Hanna-Mari Sonninen.

Oppaiden pdf-versiot (sekä näkövammaoppaan html-versio) ovat ladattavissa sivun alalaidasta. Oppaita voi myös tilata maksutta painettuna versiona (kts. alla)

HINTA

  • Maksuton (5 tai useamman kappaleen tilauksesta laskutetaan postimaksu)
  • Tilaukset: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.