Urheilu- ja liikuntatoimintaa liikuntavammasille henkilöille
Valtaosa Suomessa tarjolla olevista urheilulajeista ja liikuntaharrastuksista ovat soveltuvia liikuntavammaisille henkilöille. Harrastamaan pääsee esimerkiksi urheiluseuroissa, paikallisten vammaisyhdistysten piirissä, kuntien järjestämissä ryhmissä sekä kaupallisten toimijoiden järjestämissä palveluissa.
Lähialueesi soveltuvia harrastuspaikkoja voit etsiä Löydä oma seura -palvelun kautta.
Urheilemiseen ja liikuntaan tarvittavia apuvälineitä ei tarvitse heti lähteä ostamaan, vaan niitä voi vuokrata Paralympiakomitean apuvälinetoiminnalta ja muilta apu- ja toimintavälineitä vuokraavilta tahoilta, jotka löytyvät Välineet.fi-palvelun kautta. Paralympiakomitean apuvälinetoiminnalta saa myös konsultaatioita sopivan liikunnan apuvälineen hankintaan.
Liikuntavammaryhmät
Liikuntavamma on hyvin laaja käsite. Tällä sivustolla liikuntavammat on ryhmitelty Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n käyttämän jaottelun mukaan. Huom! Tämä jaottelu kattaa vain vammatyypit, jotka oikeuttavat kilpailemisen paralympialaisissa. Samaa jaottelua on sovellettu myös ei-paralympialajeihin. IPC:n jaottelussa on kahdeksan eri liikuntavammatyyppiä:
- Alentunut lihasvoima
- Lihasten tai lihasryhmien alentunut voima raajassa/-raajoissa. Aiheuttajana voi olla esim. selkäydinvamma, selkäydintyrä tai poli.
- Alentunut nivelten liikkuvuus
- Yhden tai useamman nivelen pysyvästi alentunut tai pienentynyt liikerata, esim. AMC-oireyhtymän myötä.
- Raajapuutos
- Kattaa kokonaiset ja osittaiset raajapuutokset, niin synnynnäiset (esim. dysmelia) kuin onnettomuuden tai sairauden kautta aiheutuneet.
- Alaraajojen pituusero
- Yhden jalan luu on lyhyempi perinnöllisestä puutoksesta tai traumasta johtuen.
- Lyhytkasvuisuus
- Hypertonia
- Poikkeava lisääntynyt lihasjänteys ja lihasten alentunut venyvyys, seurausta neurologisesta sairaudesta, esim. CP- tai aivovammasta tai MS-taudista
- Ataksia
- Häiriö tahdonalaisten lihasten koordinoinnissa johtuen neurologisesta sairaudesta, esim. CP- tai aivovammasta tai MS-taudista.
- Atetoosi
- Tahattomat liikkeet ja vaikeus ylläpitää symmetristä asentoa johtuen neurologisesta sairaudesta, esim. CP- tai aivovammasta tai MS-taudista.
Lajit
Alla olevan lajilistan lajeja klikkaamalla pääset näkemään, mille edellä mainituista ryhmistä lajit soveltuvat. Lajisivuilta löytyvät myös lisätiedot lajin harrastamismahdollisuuksista niin Suomessa kuin kansainvälisellä tasolla.
- Alppihiihto
- Ampumahiihto
- Ampumaurheilu
- Biljardi
- Boccia
- CP-jalkapallo
- Curling
- Golf
- Istumalentopallo
- Jousiammunta
- Jääkiekko
- Keilailu
- Koripallo
- Lumilautailu
- Maastohiihto
- Melonta
- Parajääkiekko
- Proteesijääkiekko
- Purjehdus
- Pyöräily
- Pyörätuolirugby
- Pyörätuolitanssi
- Pyörätuolitennis
- Pöytätennis
- Ratsastus
- Salibandy
- Soutu
- Sulkapallo
- Sähköpyörätuolijalkapallo
- Sähköpyörätuolisalibandy
- Taekwondo
- Tarkkuussuunnistus
- Triathlon
- Uinti
- Voimanosto
- Yleisurheilu
Huomioithan, että henkilöt, joilla on liikuntavamma voivat harrastaa myös monia muita lajeja. Lajikirjoon ja harrastusmahdollisuuksin voit tutustua Löydä oma seura -palvelussa.
Liikuntavammaisille henkilöille soveltuvia kilpailuja ja muita tapahtumia on koottu oheiseen listaukseen:
Tukimuotoja
Liikuntavammaisille lapsille ja nuorille harrastus- ja kokeilumahdollisuuksia tarjoaa mm. Suomen Paralympiakomitean maksuton Paranuoret-tiedotuskanava sekä Valtti-ohjelma, johon mukaan valitut lapset ja nuoret saavat oman henkilökohtaisen harrastuksen pariin saattajan. Lue lisää Paralympiakomitean lasten ja nuorten toiminnasta TÄÄLTÄ.
Liikuntavammaiset henkilöt voivat hakea taloudellista tukea Vammaisliikunnan tuki ry:ltä. Lisäksi henkilöt, jotka ovat alkuvaiheessa omassa liikuntaharrastuksessa tai urheilu-urallaan voivat hakea Paralympiakomitean ja Tukilinja-säätiön Startti-stipendiä. Startti-stipendistä ja muista tukimuodoista lisätietoa löytyy Apurahat ja tuet -sivulta.
Aikuisille liikkujille on julkaistu Parempaan kuntoon -oppaita, joiden avulla on helpompi lähteä aloittamaan liikunnan harrastamista ja pitämään itseään kunnossa. Oma oppaansa on tarjolla aikuisille, joilla on selkäydinvamma, aikuisille, joilla on amputaatio tai dysmelia sekä aikuisille, joilla on CP-vamma.
Oppaat on tilattavissa maksutta painettuna versiona Paralympiakomitean toimistolta: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai ladattavissa sähköisenä versiona tästä alta: