Lajit

Suomessa vammaisurheilun lajitoiminnasta vastaavat pääasiassa lajiliitot. Suomen Paralympiakomitea tukee lajiliittoja niiden vammaisurheilutoiminnassa, erityisesti urheilijan ja liikkujan polun alkupään osalta.

Lisäksi Paralympiakomitea vastaa kehitysvammaisten Special Olympics -urheilusta ja elinsiirtourheilusta sekä toimii lajiliittoina niille vammaisurheilulajeille, joille ei löydy sopivaa lajiliittoa tai jotka eivät vielä ole integroituneet lajiliiton alle. 

Lue lisää lajien lajiliittovastuista

Paralympiakomitean tavoitteena on pystyä tarjoamaan yhteistyössä lajiliittojen sekä paikallisten urheiluseurojen, yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa harrastamisen paikka ja polku lajin pariin kaikille vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville henkilöille, joilla halua urheilun tai liikunnan harrastamiseen on.

Parahuippu-urheilusta vastaa Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö yhteistyössä Paralympiakomitean ja lajiliittojen kanssa. Paralympiajoukkueesta vastaavat yhteistyössä Huippu-urheiluyksikkö ja Paralympiakomitea.

Lajiliitot valitsevat urheilijat oman lajinsa MM- ja EM-kilpailuihin. Paralympiakomitea nimeää urheilijat kehitysvammaisten Special Olympics -kisoihin, elinsiirron saaneiden MM- ja EM-kisoihin sekä Paralympiakomitean lajiliittovastuulajien arvokilpailuihin. Lisäksi Paralympiakomitea koordinoi Suomen osalta toimintaa kehitysvammaisten urheilun VIRTUS-järjestön (entinen INAS) ja down-urheilijoiden SU-DS-järjestön sekä näkövammaisten urheilun IBSA-järjestön maailmankisojen osalta.

Paralympiakomitea toimii lajiliittona seuraavissa lajeissa

Nämä paralajit toimivat yleisen lajiliiton alaisuudessa

Ilmoita urheilurikkomuksista (doping, kilpailumanipulaatio, katsomoturvallisuus)

Ilmoita urheilurikkomuksista

 

Puhtaasti paras -ohjelma

Puhtaasti Paras -ohjelma 

Lääkkeiden dopingluokitukset KAMU-lääkehaussa

KAMU-lääkehaku