Luokitteluhanke

 Uimari Ville Nieminen ja luokittelija Kati Kauhanen tutkivat luokittelupapereista tietokoneelta

Paralympiakomitean koordinoiman luokitteluhankkeen (2020-2021) päätehtävä on luokittelutoiminnan kehittäminen Kansallisen luokittelukäsikirjan mukaisesti erityisesti niin, että lajiliitot pystyisivät vastaamaan oman lajinsa luokittelun toimenpiteistä. Lisäksi hanke tehostaa luokittelijakoulutusta sekä sen ympärillä tapahtuvaa tutkimusta.

Hankkeen myötä luokittelusta tulee sujuva osa urheilijan polkua. Paraurheilun luokittelutoimintaa ohjaa kansainvälinen säännöstö, jonka noudattaminen koskettaa kaikkia paraurheilussa mukana olevia ihan kuten WADA:n antidopingsäännöstö asettaa oikeudet ja velvollisuudet kilpaurheilun parissa toimiville. Yhtenäisten toimintamallien on tarkoitus tukea lajikohtaista luokittelutoimintaa Suomessa ja luoda urheilijoille lisää luokittelumahdollisuuksia. Vahva kansallinen luokittelutoiminta on edellytys toimivalle vammaiskilpaurheilijanpolulle. Se edesauttaa olemassa olevan menestyspotentiaalin tunnistamista sekä kilpaurheilijan polulle pääsyä.

Hankkeen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö ja sitä koordinoi Uimaliiton paralympiaurheilun asiantuntijana työskentelevä Kati Kauhanen. Kauhanen työskentelee tiiviisti lajiliittojen ja Paralympiakomitean kanssa hankkeen aikana. 

Luokitteluhankkeen toimenpiteitä

  • Lajikohtaisten luokittelutoimenpiteiden ja -järjestelmien kehittäminen yhdessä lajiliittojen kanssa.
  • Luokittelun asiantuntijoiden tietotaidon hyödyntäminen ja lisääminen.
  • Luokittelukoulutuksen lisääminen.
  • Luokitteluun liittyvän tutkimuksen lisääminen.
  • Luokittelun tietosuojajärjestelmän käyttöönotto.